Mitt liv och mina tankar

Alla inlägg under september 2009

Av Lena - 23 september 2009 15:59

Dagens citat:  

 

"Den som inte värdesätter liv, förtjänar det inte".

 Källa: Leonardo da Vinci


 Dagens namn: Tekla, Tea


Tekla, kommer från två grekiska ord med betydelsen gud och rykte, namnet betyder den genom gud berömda. Tekla står i almanackan till minne av en from kvinna som aposteln Paulus skall ha omvänt till kristendomen. Hon skall även ha varit den första kvinna som led martyrdöden under kejsare Neros styre. När hon angavs av föräldrar och sin försmådde fästman och därefter torterades räddades hon flera gånger genom Guds ingripande. Regnet släckte ett bål under henne, vilddjur hon kastades för vägrade att riva och bita henne och reptilerna i den ormgrop hon slängdes ned i vägrade att bita henne. Antalet namnbärare är runt 1 000, av dessa har bara lite fler än 400 det som tilltalsnamn.


Tea, är en kortform för Dorotea som betyder gudagåva. Namnet kom till Sverige i mitten av 1800-talet från Danmark. Antalet namnbärare är omkring 1 000, av dessa har knappt 700 det som tilltalsnamn.


   


Idag skulle pappa ha fyllt 95 år, men han har redan varit död i åtta. Denna dag kommer jag väl alltid att förknippa med honom hur många år som än går. Tyvärr fick han ingen blomma på sin grav eftersom jag ju sitter där jag sitter och R tvingades handla igår, och han har riktigt ont i sin kropp, så han orkar inte ge sig ut idag också. Men pappa känner nog att jag tänker på honom och nöjer sig därför med dessa virtuella rosor.  


  

       


Vår dsk. kom som hon lovat på hembesök under eftermiddagen och hade också en gullig praktikant med sig som efter förfrågan gav först mig en influensavaccination på sedvanligt sätt och för första gången fick hon ge vaccinet subkutant till R eftersom han äter blodförtunnande, i form av läkemedlet Waran. Jag visste inte ens att det fanns olika sätt ge vaccin.Förvånad

Jag passade också på att fråga dsk. om hon kunde tipsa mig om ett preparat som kan hjälpa mig mot de störande och plågsamma kramper jag vaknat av de senaste nätterna. Jag har sett på nätet att det skulle kunna bero på magneciumbrist, vilket är mycket möjligt sa hon, men hon skulle fråga min läkare om en ev ordination. Snällt av henne.

Under tiden hon sedan tog bltr på mig (vilket var godkänt) berättade jag om min oro för, i mitt tycke, försämringen hos R och hans svårigheter att gå (jag har svårt att tro att det bara beror på de ständiga smärtorna) och hoppas det finns hjälp att få, men han vägrar ju att gå till läkaren. Dsk höll med eftersom hon ser honom ibland då han är på kontroll av sitt PK-värde på vårdcentralen och föreslog honom att hon skulle be om en kallelse för hans del vilket han inte var pigg på, men hon betonade att en kallelse inte är ett tvång, och då gav han faktiskt sitt godkännande.

Detta besök var verkligen värt...

  

Ha det gott!

~ Lena ~

Av Lena - 22 september 2009 23:53

  

Klicka på bilden för att se animering.


Nu har jag så ont i ryggen så jag gör som månen, lägger mig med en god bok, om jag hittar någon, jag ska precis börja på en ny sedan jag läst ut "Släpp inte taget" av Harlan Coben, den var klart läsvärd.

~ Lena ~ 

Av Lena - 22 september 2009 17:10


Dagens citat:


"Alla vill leva längre, men ingen vill bli gammal".

  Källa: Benjamin Franklin 

 

 Dagens namn: Maurits, Moritz

Maurits

Kommer av latinets Mauritius som betyder man av moriskt (mörkt) utseende eller man från Mauritanien. Mauritius var en officer som hade befäl över en egyptisk legion som konverterade till den kristna tron. Som tack blev hela legionen, inklusive Mauritius, nedhuggna. Sin belöning för denna martyrdöd fick Mauritius när han blev infanteristernas skyddshelgon. En känd 1900-tals Maurits var filmregissören Mauritz Stiller. Antalet namnbärare är runt 6 800, av dessa har omkring 600 det som tilltalsnamn. Det stora flertalet stavar namnet Mauritz.

Moritz

Har funnits i almanackan sedan 2001. Det är en variant av Mauritz med samma betydelser. Det är ett mycket ovanligt namn. Antalet namnbärare i hela befolkningen är bara lite fler än 100, av dessa har omkring 30 det som tilltalsnamn.


I dag infaller Höstdagjämningen, det vill säga, i dag är dagen och natten lika lång.

Uppgifter hämtade från SMHI

Höstdagjämning inträffar det ögonblick då solens centrum skenbart passerar himmelsekvatorn på väg söderut. Detta får till sin följd att dag och natt är lika långa.

På norra halvklotet inträffar höstdagjämningen i år den 22 september kl 23.19.  Normalt ska då hösten ha kommit till Norrland, stora delar av Svealand och även det inre av Småland. Till västkusten och sydvästra Skåne anländer hösten normalt i först i mitten av oktober. Meteorologiskt sett har höstdagjämningen ingen direkt betydelse.

  





     


Mina fötter svullnar när jag glömt (läs underlåtit) att ta den föreskrivna vattendrivande medicinen, men eftersom jag av erfarenhet känner till min reaktion på medicinen så måste jag erkänna att jag kanske fuskar lite väl ofta. I går tog jag kapseln alldeles för sent på dagen och detta fick till följd att jag långt in på kvällen tvingades göra täta toabesök, c:a en gång i halvtimman faktiskt, sååå irriterande, men som ordspråket säger ”en del straffar Gud meddetsamma, andra väntar han med”, men jag har ju ingen att skylla på, så därför…"Skärpning" lyder min uppmaning till mig själv...Basta!      

Idag har vi fått god omvårdnad - som alltid - av vår fotvårdsspecialist, hon kommer hit var sjätte vecka, och det upskattar vi mycket. Hon bodde tidigare på en plats närmare oss, men vid hennes flytt till "Lilla London" blev vägen till oss längre, trots detta behöll hon oss som sina kunder, skönt. Det är minsann svårt att hitta någon som gör dessa hembesök så vi är glada att hon finns och kommer till oss.     

~ Lena ~  

Av Lena - 21 september 2009 09:04

Dagens citat:

 

"Alla djur, utom människan, vet att livets huvudsakliga mening är att man ska njuta av det".

Källa: Samuel Butler

       

I dag är det Maltas  nationaldag, vilken firas på grund av att denna dag 1964 blev det lilla öriket självständigt från Storbritannien.


 Dagens namn: Matteus, en latinsk variant av det grekiska Matthaios som betyder Guds gåva eller den begåvade. Matteus var en av evangelisterna och dessutom apostel. Om honom finns det åtskilliga medeltida berättelser. Han lär ha varit Egyptens och Etiopiens apostel och kämpade mot diverse trollkarlar för att manifestera den rätta tron. Han omvände också många människor innan han led martyrdöden. Antingen genom korsfästelse eller halshuggning, det finns olika källor. Matteus började sin bana som publikan och är därför tulltjänstemännens särskilda beskyddare. Som evangelist har han bland annat gett oss uppgifterna om de tre vise männen och barnamorden i Betlehem. Matteus har alltid varit ett mycket ovanligt förnamn, i Sverige har i stället Mattias blivit den populära varianten. Antalet namnbärare är runt 400, av dessa har cirka 150 det som tilltalsnamn.


  


 http://www.youtube.com/watch?v=umhhP6jefmA


Lejonkungen, den amerikanska tecknade långfilmen från 1994 som jag såg tillsammans med min dotterson (född 1993) sedan han upptäckt den och gärna såg den om och om igen. Vi grät båda minns jag, men den slutade ju lyckligt. Undrar om han minns?

Att jag kom att tänka på filmen beror på att jag hörde någon sjunga Hakuna Matata i något reklaminslag på TV och undrade över dess betydelse och hittade följande - Lejonkungen 3 – Hakuna Matata är en amerikansk animerad film, producerad av Walt Disney Pictures. Den hade premiär 2004, och är den andra uppföljaren till Lejonkungen.

Ordspråket, eller livsstilen, Hakuna Matata, innebär total befrielse från alla bekymmer och all oro. Ordspråket stiftades av Rafiki, som sedan förde det vidare till Timon och Pumbaa.

En sång (länken ovan) skapades kring Hakuna Matata - livsstilen, för att så tydligt som möjligt beskriva dess innebörd och ideologi.  



för din uppmuntrande kommentar kära dotter! Du är mycket välkommen både hit och både dit när helst du vill och kan.


Att jag som brukar sova som bäst vid den här tiden på dygnet är uppe i ottan beror på att jag bestämt mig för att ringa vår distriktssjuksköterska och boka en dag för ett hembesök, och hennes telefontid är 08.30 - 09.30 På andra försöket kom jag fram minsann och redan på onsdag em kommer hon hit, dels för att kontrollera mitt blodtryck samt ge oss våra årliga influensavaccinationer. Hon sa att det sedan måste gå tre veckor innan AH1N1-vaccinationen, tidigare kallad svininfluensan kan ske, och tills dess ska väl vaccinet ha kommit (det är ju försenat). Passade också på att be om näsgrimmor som dsk i sin tur måste beställa och som sedan skickas hit via post, tidigare kunde jag göra denna beställning själv genom att ringa Halmstad, men någon tyckte väl det var bättre att lägga till ett led i stället för att förenkla.

~ Lena ~

Av Lena - 20 september 2009 16:33



Dagens citat:

"Ack, och ändå - Varför är den goda dum - Varför är den kloka ond - Varför är allt en trasa"?

Källa: Carl Jonas Love Almquist


  Dagens namn: Elise, Lisa

Elise är en fransk variant av det tyska Elisa som i sin tur kommer från det hebreiska Elisheba, det vill säga Elisabeth och som betyder Gud är fullkomlighet. Antalet namnbärare är runt 9 000, av dessa har omkring 1 500 det som tilltalsnamn. 

  

Har väntat hela dagen på ett omdöme från dotter kär, men vet att hennes helg skulle vara späckad med aktiviteter, som vanligt, så jag får ge mig till tåls och som ängeln ovan vilar jag under tiden.

  

Till AndersåBellaåIng-Marie! Om ni visste så glad jag blev över er kommentar, den gav mig råg i ryggen och fick mig att försöka fortsätta med bloggandet. Jag har faktiskt haft riktigt roligt de senaste dagarna, nackdelen har förstås varit att jag inte hunnit med något annat.

 Har fått foto på och av flickbarnbarnen idag, M visade hur hon såg ut under "slingbehandlingen" av sitt hår och J som deltagit i en hopptävling benämnd "blåbärshoppningen" visade sig in action på hästen Dollar. Båda resultaten hade blivit jättebra...och jag blev jättegla':D

~ Lena ~

Av Lena - 19 september 2009 14:36

Dagens citat:

 

"Alla dessa dagar som kom och gick inte visste jag att det var livet"

 Källa: Okänd

 

 Dagens namn: Fredrika, en feminin form av Fredrik som betyder fredsfurste. Namnet kom in i almanackan 1797 genom att Gustav IV Adolf gifte sig med Fredrika av Baden, men det hade då använts här sedan 1600-talet. En annan känd Fredrika var författaren och kvinnokampspionjären Fredrika Bremer. I dag är namnet ganska ovanligt. Antalet namnbärare är runt 6 600, av dessa har omkring 1 300 det som tilltalsnamn. Lite fler än 300 stavar namnet Fredrica.



  


Ute strålar solen men trots den härliga höstdagen känns det som om jag inte orkar ta mig vare sig upp eller ner för några trappor idag Gråter. Nu när TV-kanalerna börjat visa sina höstproduktioner, och flera av de program jag vill se krockar med varandra, så får jag väl sitta här framför datorn och kolla på webben om jag kan se det jag missat där i stället.

~ Lena ~

Av Lena - 18 september 2009 13:37

 

Dagens citat: "Alla människor tror att Gud står på deras sida. De som har pengar och makt vet att han gör det." Källa: Jean Anouilh

 

Ordspråk från Sverige  - Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge. 

 

I dag är det Chiles  nationaldag!


 Dagens namn: Orvar, ett fornnordiskt namn som betyder pil. Det bars av den norske sagofiguren och hjälten Orvar Odd som fick några förtrollade pilar av sin far när han drog ut i den stora, vida världen. Antalet namnbärare är runt 1 100, av dessa har omkring 300 det som tilltalsnamn. En känd Orvar var fotbollspelaren, bandyspelaren och förbundskaptenen Orvar Bergmark.


Eftersom jag inte har något ytterligare att berätta nöjer jag mig med ovanstående information som jag samlat in under dagen och som jag fortsättningsvis tänker presentera som ett dagligt inslag här på bloggen. Mig intresserar det, och jag är ju inte ute i den stora världen och kan samla intryck så jag surfar runt i cyberrymden och låter mig inspireras i stället.




     


Detta ljus har jag tänt för min svärmor som skulle ha fyllt 96 år idag. Jag brukar komma ihåg en anekdot från henne denna dag, hon tackade ofta å sina och Gretas vägnar då hon uppvaktades på födelsedagen. Denna Greta var ingen mindre än Greta Garbo som hon inte alls kände men delade födelsedag med. Mannen min satte i em. en bukett blommor hos mamma sin.

~ Lena ~

Av Lena - 17 september 2009 23:35

  

 En typisk dag under den nordamerikanska "IndianSummer" (se nedan).


Det enda som hänt idag värt att nämnas är ett telefonsamtal från min kusin i Helsingborg där hon berättade att min älskade, och enda biologiska mostet som ännu är i livet, nu var fri från den senaste infektionen. Skönt, hoppas hon får njuta av detta lääänge!


Sedan, eller rättare sagt mitt i detta samtal, kom vår omtänksamma granne hit med posten, därefter drog hon ner vår tunna till anvisad plats vid vår uppfart, där sopgubbarna vill ha den när de kommer och tömmer den varannan fredag. Denna hjälp betyder otroligt mycket för oss som knappt kan eller inte orkar gå. Dåligt samvete känner vi förstås att hon, som precis blivit änka, ändå orkar fortsätta med sin service, hon är verkligen guld värd Kyss.


Så till den underbara bilden ovan...

Min dotter och jag undrade över benämningen "Brittsommar" och "Indiansommar" därför har jag skaffat lite upplysningar i detta ämne från Wikipedia, och fick själv lite kunskap på kuppen *S*.


Brittsommar kallas en period med varma, soliga och sommarliknande dagar under hösten. En exakt definition av begreppet saknas. Ibland förekommer krav som att den varma perioden måste komma efter en period av lägre lufttemperatur under dagen eller att temperaturen måste vara över 20 grader någon gång under dagen. Uttrycket brittsommar hänger samman med Birgitta och Britta, som har namnsdag 7 oktober. Det var då det hölls Brittmässa (ibland skrivet Brittmäss), en officiell höstmarknad. Ibland sägs att det endast är varma perioder runt den 7 oktober som kan kallas brittsommar.

Det tidigaste belägget för ordet brittsommar i svenskan är från 1856 från Fredrika Bremers bok Hertha. Det äldre begreppet brittmässesommar, finns belagt från första halvan av 1800-talet. Brittsommar har även benämnts som fattigmanssommar och gräflingssommar (tiden då grävlingen är ute och samlar till sitt förråd av livsförnödenheter för vintern).

Begreppet brittsommar finns endast i svenskan. I flera andra europeiska länder kopplas varmare perioder under hösten med olika helgon, framförallt Martin av Tours kopplat till den 11 november och Lukas kopplat till den 18 oktober.

Brittsommar är huvudsakligen det samma som indiansommar. En del hävdar att indiansommar kan inträffa när som helst på hösten medan brittsommar är varmare perioder nära den 7 oktober.

I Sverige förekom under perioden 1961-2007 i 8,4% av fallen en period mellan den 4 och 10 oktober där den maximala dagstemperaturen översteg temperaturen mitt emellan den normalt högsta och den absolut högsta oktobertemperaturen på 17 olika stationer på olika platser i Sverige. 1962, 1973, 1995 och 2005 inträffade detta på många av dessa stationer.


Indiansommar är en period med varmt, soligt och sommarliknande väder under hösten. Begreppet är nästan synonymt med brittsommar. En del hävdar att en brittsommar endast relaterar till varmare perioder runt den 7 oktober. Ordet indiansommar är importerat från engelskans indian summer. Uttrycket kommer av att de nordamerikanska indianerna brukade gå på buffeljakt om det var en varm och solig höst. En annan teori kopplar det till Indien och den stabila varma period som brukar följa sommarmonsunen.

Mera sannolikt har Indiansommar fått sitt namn efter trädens alla färger - ofta i olika rödtoner - som de får efter den första frosten under sensommaren. Färgerna associerar till indianernas ofta använda färgrika utsmyckning. Med denna tolkning behöver en Indiansommar nödvändigtvis inte vara särskilt varm. Den inträffar normalt under oktober månad.

~ Lena ~

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Vädret

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30
<<<
September 2009 >>>

Skriv gärna en hälsning

Arkiv

Senaste inläggen

Länkar till mina bloggvänner

Flagcounter fr.o.m. 2010-05-02

free counters

Mina bokmärken

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards