Mitt liv och mina tankar

Alla inlägg under oktober 2009

Av Lena - 23 oktober 2009 13:11


Dagens citat el ordspråk:

 

"Att vara eller inte?"

 Källa: Sylvester Stallone

 

 Dagens namn: Severin, Sören

 

Severin är latinskt och kommer av ordet severus, som betyder sträng, allvarsam. Namnet spreds i Europa efter helgonet Severin, biskop av Köln. Namnet har alltid varit ett mycket ovanligt dopnamn. Den mest kända Severin, förutom ovan nämnda biskop, är litterär; den masochistiskt lagde huvudpersonen i Leopold von Sacher-Masochos erotiska 1800-talsroman ”Venus i päls”.

Antalet namnbärare är knappt 1 000, av dessa har bara ett fyrtiotal det som tilltalsnamn.


Sören är en dansk form av det latinska namnet Severinus (se ovan!) som betyder den stränge. Namnet har varit vanligast i Skåne.

Antalet namnbärare är omkring 17 000. Från 1930 till 1960 var Sören ett riktigt populärt namn, men i dag lever det verkligen på sparlåga. Sören har också namnsdag i Danmark, Finland och Norge i dag. Antalet namnbärare är runt 18 200, av dessa har omkring 7 500 det som tilltalsnamn. Grattis kan vi i dag säga till bland andra före detta Volvo-VD:n Sören Gyll!


  


Fick ett tips i morse om att kontrollera om min dator skulle klara av det nya operativsystemet Windows 7, vilket av alla experter höjs till skyarna som det bästa någonsin, men det är väl klart, de måste väl för herrans namn utveckla sina produkter. =) Nåväl, jag körde en liten uppgraderingstest där jag till slut erhöll en lista på 7 sidor, vilka jag skrev ut, men inte blev så värst mycket klokare utav, för av alla punkter på listan måste jag åtgärda drygt hälften (förstod dock inte riktigt hur) för att kunna installera och köra 7:an på ett tillfredsställande sätt. Så det låter jag nog bli, förresten, den svenska versionen är ännu inte tillgänglig. Det får alltså bli XP fortsättningsvis också.


  


Ibland dyker det upp något som får mig att associera till något musikstycke som jag älskat och idag tänkte jag på den underbara serien Mistrals dotter och dess ledmotiv. Nu har jag lyssnat på musikstycket två gånger och konstaterar att såväl smaken som musiken står sig än idag. Det är kanske så att man ska vara i en viss stämning för att få rysningar i hela kroppen, och i så fall ÄR jag det, för jag ryser...lyssna bara...

http://www.youtube.com/watch?v=sd3pFuOja90


Den här versionen med Nana Mouskouri är också en pärla...

http://www.youtube.com/watch?v=x9GPFsVJuu4


~ Lena ~

Av Lena - 22 oktober 2009 16:28


Dagens citat el ordspråk:

 

"För den late är det fest alla dagar."

 Källa: Turkiskt ordspråk


Dagens namn: Marika, Marita

Marika är en tysk dimunitivform för Maria som antingen betyder den upphöjda, barn av våra önskningar eller hav av bitterhet. Namnet har använts i Sverige sedan mitten av 1800-talet. Antalet namnbärare är runt 5 700, av dessa har runt 3 400 det som tilltalsnamn. Vi kan i dag gratulera bland andra skådespelarna Marika Lindström och Marika Lagercrantz.


Marita är en spansk form för Maria med samma betydelser. Det blev riktigt populärt under 1960- och 1970-talen. Antalet namnbärare är runt 18 400, av dessa har omkring 9 100 det som tilltalsnamn.



Till IM och A

Blir så innerligt glad över det slösande berömmet ang mitt bloggande. Nu vet jag att jag inte förmedlar ett falskt intryck, tänk så lätt det skulle kunna vara att gömma sig bakom en fasad som inte alls stämde, men det har jag alltså enligt dig IM undgått. Fast å andra sidan kanske det skulle varit skönt att få vara någon annan ibland… tänk att få vara en frisk, vacker, glad, lycklig, rik och avundsvärd kvinna i sina bästa år, men vad 17, när jag tänker efter så är det så jag känner mig (ibland iaf) frånsett min sjukdom då förstås.

Anna Blomberg heter komikern, född i Göteborg, som gestaltar ”Hollwoodfruarna”, och visst är hon bra.


Till J

Har framfört ”grattiset till faren” och han bugar och tackar, sedan han först skojat till det med "har jag vunnit nu igen". Själv tackar jag dig också, detta för att du är en av mina trognaste ”kommentatorer.”


 

Igår, innan R körde ner för att köpa ett par saker i H-åker så gick han till brevlådan för att hämta Se & Hör...men den låg inte där som den brukar på onsdagar, så jag blev "snuvad" på veckans skvaller, vilket jag planerat att gå och lägga mig och läsa om. Men tolerant och snäll som jag är satte jag mitt hopp till att få tidningen idag i stället, men nej, inte låg där nå´n tidning i lådan i dag heller...så vad skulle jag göra nu tro? Efter lite tankemöda så gick jag in på tidningens hemsida, gjorde ett par klickande och kom in på min prenumeration där jag upptäckte att den upphörde den 14 okt! Blev både snopen och förbannad, varför har de inte skickat mig en påminnelse om att förlänga prenumerationen?!?!? Egentligen blev jag så arg att jag övervägde att strunta i att prenumerera vidare på tidningen, men se´n tänkte jag att det drabbar ju bara mig själv, så därför har jag nu gjort en ny, men innan det flyter som det ska får jag köpa två lösnummer. Det både kostar och frestar på att hålla sig uppdaterad i skvallerpressen vill jag lova. =D


~ Lena ~

Av Lena - 21 oktober 2009 07:44


Dagens citat el ordspråk:

 

"Ty det angår också dig när det brinner i grannens vägg."    

 Källa: Horatius

  

 Dagens namn: Ursula, Yrsa

 

Ursula är ett latinskt namn som betyder den lilla björninnan. Namnet firas till minne av den brittiska kungadottern, helgonet Ursula som för att slippa gifta sig med en hednisk furste vallfärdade till Rom tillsammans med 11 000 jungfrur. På hemvägen mördades de av hunnerna utanför Köln. Ursula är bland annat skyddshelgon för ingenjörer. Namnet togs in i almanackan under medeltiden och stannade där till 1901 för att sedan försvinna. Det återkom på 1950- och 1960-talen, men i almanackan kom Ursula inte förrän 1986. Antalet namnbärare är runt 1 900, av dessa har omkring 1 000 det som tilltalsnamn. Grattis säger vi till bland andra den schweiziska skådespelaren Ursula Andress!


Yrsa var en av nykomlingarna i almanackan 2001 och är en variant av Ursula med samma betydelser. De båda namnen delar därför namnsdag från och med 2001. Antalet namnbärare är knappt 300, av dessa har runt 200 det som tilltalsnamn. I dag kan vi bland andra gratulera kolumnisten Yrsa Stenius på namnsdagen!


  


   


Älskade dotter för din medkänsla, tyvärr kan ju ingen bota mig...men det värmer när någon bryr sig.

Och som svar på din fråga (om du inte redan för länge sedan märkt det) så är det ett rungande ja, det är ärftligt och du ÄR drabbad!


  


Har helt glömt bort att berätta om vinsten i poskodlotteriet, inte för att den var stor, utan för att ingen av oss tidigare vunnit en enda krona där. Jag måste erkänna att jag varit motståndare till att öht gå med i detta lotteri, jag vet inte varför, jag tycker ju annars om "gambling". Nå, hur som helst...det var inte jag som vann, det var R som fick ett brev om att det var påfört hans konto en summa på 1000:-, inte så illa tycker jag, det GÅR alltså att vinna.


~ Lena ~   

Av Lena - 20 oktober 2009 14:11

Dagens citat el ordspråk:

 

"Ungdomen skulle vara ett idealiskt tillstånd om den kom lite senare i livet."

  Källa: Lord Asquith

 

 Dagens namn: Sibylla

Sibylla är ett latinskt namn som betyder sierska, efter en berömd antik grekisk sierska. Namnet infördes i almanackan 1934 efter att prins Gustaf Adolf, nuvarande kungens far, gift sig med prinsessan Sibylla. Efter det att Sibylla slagit ut Kasper från 20 oktober fick namnet också ett litet uppsving som varade fram till 1950-talet. Men sedan dess har namnet minskat rejält i popularitet. Antalet namnbärare är runt 1 200, av dessa har knappt 200 det som tilltalsnamn.


  


Så var det städdag och vår A kom och gjorde rent hus som vanligt. Men innan dess hade jag en pärs kan jag berätta...detta bara för att jag direkt efter uppstigningen måste gå ut i badrummet och göra mig lite presentabel, jag sa till R "att jag trodde min sista stund var kommen", jag var helt utmattad, kanske var det för att morgonmedicinen inte hunnit få någon effekt eller så är det något annat som är anledningen, men f***n, så hemskt det är när paniken kommer krypande och jag inte kan göra nååågonting för att det ska kännas bättre...utan bara vänta, varje sekund känns då som en hel eeevighet.

Men nu sitter jag här, A har åkt, och det känns ok igen, iofs får jag vänta tills i morgon (p.g.a. bristande ork) med att ta mig runt i huset och korrigera det som inte står som det ska, i mitt tycke...sjukt...jajamen, men jag är van, och har t.o.m accepterat min reaktion, för den sjukdomen är jag född med, den kallas visst pedanteri. =D

~ Lena ~

Av Lena - 19 oktober 2009 09:07


Dagens citat el ordspråk:

 

"Många är aldrig riktigt jämnåriga med sig själva."

 Källa: Tove Ditlevsen 


 Dagens namn: Tore, Tor


Tore går att hitta på runstenar med stavningen Thorir. Man tror att namnet är bildat genom en sammansättning av guden Tors namn (se nedan!) och ett ord som betyder man eller kämpe. Redan på 1790-talet fanns namnet med i almanackan, men försvann sedan för att återkomma 1901. Namnet var populärast mellan 1920 till 1950. Antalet namnbärare är runt 19 600, av dessa har omkring 9 000 det som tilltalsnamn. En mycket folkkär Tore var artisten Tore Skogman som dog 2007.


Tor är namnet på den gamla åskguden, den främste bland asarna, som alltså blivit ett förnamn. Namnet betyder dundraren. Under forntiden användes Tor endast i dubbelnamn som till exempel Torbjörn. Det var först på 1800-talet det blev populärt att döpa sina söner till Tor. Antalet namnbärare är runt 6 000, av dessa har knappt 3 300 det som tilltalsnamn. Cirka 1 400 stavar namnet Thor, bland andra den framlidne skådespelaren Thor Modén och den för några år sedan avlidne norrmannen Thor Heyerdahl som var ledare för bland annat de berömda Kon-Tiki- och Ra-expeditionerna.


  


Vaknade 04.30 och kunde inte somna om hur mycket jag än försökte, så när klockan var 06.30 gick jag upp. Nu är det illa ställt vill jag lova, jag hade kunnat sova 3-4 timmar till innan det var dags för den telefontid jag hade att passa.

Vadå "stissig"?

Men nu är samtalet avklarat, vilket gällde en bokning för ett hembesök av dsk och önskemål om vaccinationer mot svininfluensan...hoppades jag, men nej, de har precis börjat få vaccinet, men inte hunnit gruppera och prioritera ännu, så därför kontaktar dsk mig/oss då det blir aktuellt, hon förmodade att det kommer att dröja ett par veckor. Och jag som trodde det var bråttom, vi har fått varsitt personligt brev om att vi som bedöms som riskgrupp skulle vara "först till kvarn" och dessutom har jag fått brev från SU om samma sak, (jag finns alltså kvar i deras rullor), men, men en del kvarnar mal långsammare än andra. Har gjort vad jag kunnat så nu är det bara att vänta och hoppas på att vi inte bli sjuka innan det blir dags för vår tur i kön.


     


Ett litet tillägg, men med stor betydelse!

Det är nu sen kväll, tidigare pratade jag med kusin C från Hbg, hon berättade att moster I:s flytt hade gått mycket bra, så nu kan vi slappna av och hoppas att allt fortsätter som det börjat på det nya boendet, Pålsjöhemmet.

Tyvärr så har dock inte den senaste infektionen som I behandlats för ännu gett med sig, hon har därför fått en annan penicillinkur insatt som förhoppningsvis ska ha bättre effekt på den bakterie hon har.


~ Lena ~

Av Lena - 18 oktober 2009 15:51


Dagens citat el ordspråk:

 

"Ingen är så rå, så hård och full av ondska att ej musiken ändrar hans natur."

Källa: William Shakespeare

 

  Dagens namn: Lukas

 

Lukas är den äldsta namnformen som finns noterad i Sverige, redan 1309 (i helgonlängden finns det sedan 1100-talet). Namnet är grekiskt och härstammar från Lucanos som betyder den som kommer från Luciana, vilket ligger i Syditalien. Det är evangelisten Lukas, som var läkare till yrket, som hedras med en plats i almanackan. I dag tillhör namnet ett av de 50 vanligaste tilltalsnamnen bland de yngsta. Antalet namnbärare är runt 4 700, av dessa har omkring 3 600 det som tilltalsnamn. Grattis kan vi säga till bland andra mannen bakom filmerna ”Fucking Åmål” och ”Tillsammans”, regissören Lukas Moodysson!  


























Till dotter, svärson, bror och svägerska för uppmuntrande och kärleksfulla ord ang. gårdagens smärtor. Mår idag mycket, mycket bättre, och även om jag inte känner mig riktigt 100, så ser jag iaf ut som 100.  





Efter värktabletter och sömn i går em vaknade jag och hade lyckats bli av med huvudvärken, så nu var det bara "one more to go".

TV, som vanligt orkade jag iaf med att titta på under kvällen. Blev lite besviken på Oldsbergs upplägg av sin sista gäst Sissela Kyle. Jag tycker mycket om henne men igår var programmet lite "mesigt" tycker jag, eller var det jag som var svårflörtad kanske? ;-)

Här hennes enastående imitation av Regina Lund...http://www.youtube.com/watch?v=GWlQuA4oEiQ


Såg även Robins där "Svenska Hollywoodfruar" parodierades och där fick jag mitt lystmäte och skrattade gott åt...

http://www.youtube.com/watch?v=LrBeBYQTSfo Del 1

http://www.youtube.com/watch?v=P6hxdgmndag Del 2

Nu efter god middag och en lugn stund här framför datorn slutar jag blogga för dagen, ska nu se på webb-tv, jag får ju inte missa något av det som förgyller min tillvaro. Kyss

~ Lena ~

Av Lena - 17 oktober 2009 14:03

Dagens citat el ordspråk:

 

”Hoppet skadar ingen."

  Källa: Danskt talesätt


 Dagens namn: Antonia, Toini


Antonia är ett latinskt namn, en feminin form av Antonius vilket i sin tur troligen betyder den oskattebare. Namnet är känt i Sverige sedan början av 1700-talet. Antalet namnbärare är runt 2 300, av dessa har knappt 900 det som tilltalsnamn. Den mest kända svenskan är företagsledaren Antonia Ax:son-Johnson, grattis!


Toini är ett finskt namn, kortform av Antonia som i sin tur är en femininform av det latinska Antonius. Betydelsen är oklar, men det kan möjligen betyda den oskattbara. Toini kom i almanackan under 1800-talet, men är inte speciellt vanligt i dag. Antalet namnbärare är runt 700, av dessa har knappt 500 det som tilltalsnamn. En av dem är Toini Gustavsson som tog guld såväl på fem som tio kilometer i längdåkning i skidor under OS i Grenoble 1968. I dag heter denna skiddam Toini Gustavsson Rönnlund eftersom hon är gift med en annan legendarisk skidlegend, Assar Rönnlund.


  


Hittar inget som är värt att skriva om idag, för hur roligt är det att vakna med huvud-och magvärk. inte det minsta, jag lovar...därför blir det att ta ett par värktabletter, gå tillbaka till sängen, sova och förhoppningsvis vakna till en bättre värld...  ...hej hopp!

~ Lena ~

Av Lena - 16 oktober 2009 14:30

Dagens citat el ordspråk:

 

"Problemet med våra dagars ungdom är att den inte betraktar sig som en byggfirma utan som ett rivningsföretag."

Källa: Marcello Mastroianni

 

  Dagens namn: Finn

 

Finn är ett gammal nordiskt namn som möjligen betyder ”vandrare” eller så är det ett fornnordiskt namn för en same. Finnr i fornsvenskan var just namnet på detta folkslag. Antalet namnbärare är omkring 1 100 varav cirka 100 är kvinnor. Namnet har använts sedan 1800-talet i Sverige. Antalet namnbärare är runt 1 200, av dessa har omkring 800 det som tilltalsnamn. Ett sjuttiotal är kvinnor. Grattis kan vi i dag säga till bland andra trubaduren Finn Zetterholm.


  


Vaknade av att telefonen ringde kl. 10.00, och R som svarade "putte" på mig och sa att det var till mig och från Halmstad. Tusen, om inte fler tankar rusade runt i huvudet, och i mitt förvirrade tillstånd fick jag för mig att det kanske var någon av de kvarvarande släktingarna där som ringde. Jag var alltså knappt vaken när jag tog telefonen och när jag sedan fick ett "hej det är G från H-stad" så hängde jag ändå inte med förrän hon förtydligade sig och sa att det var "syrgassköterskan." Vi har iofs inte haft så mycket kontakt under dessa 13 år som jag haft syrgasbehandling, hon var här och instruerade mig första gången då jag kom hem från SU, och senare då dessa s.k. lättviktsflaskor kom. Jag har ju gått ½-årsvis till såväl lungläkare som syrgassköterska på SU. G och jag har bara haft kontakt någon gång emellanåt. Då jag behöver näsgrimmor ska jag ju först ringa vår dsk som i sin tur ringer G (vadå omständligt). Recept på syrgasflaskor skrivs också ut i H-stad, måste tydligen skötas från det landsting jag tillhör, den läkaren som ombesörjer detta har jag aldrig varken sett eller hört. Vidare sker servicen av min syrgaskoncentrator därifrån också, men av en helt annan avdelning. Nåväl, jag har ringt och bett om en viss sorts näsgrimmor, dessa har utgått sa G, jag får mig tillskickat en annan sort + en "mojäng" att montera på syrgasslangen för att den inte ska trassla sig då man går fram och tillbaka, det orkar ju inte jag längre men tackar och tar emot ändå. G avslutade samtalet med att vi nog inte kommer att pratas vid eller ses igen eftersom hon nu snart slutar, hon blir pensionär.


  Till dig J

Nu har det gått ett par timmar och under denna tid har min älskade dotter gjort en kommentar ang den "mojäng" jag skrev om tidigare. Nu frågar jag mig vad som hänt med postverket för det brev som syrgassköterskan ringde om i morse låg faktiskt redan i postlådan i em. Men någon ny fiffig sak innehöll det dock inte. R pratade med en av killarna som "servar" koncentratorn redan för ett par år sedan om problemet med att slangen trasslar sig och fick då en likadan "mojäng" som jag erhöll idag. Och då följer nästa fråga (som ett brev på posten *fniss*), varför har jag inte blivit erbjuden den tidigare...men förresten, den var kanske till liiite hjälp, men inte mer än så.


Klockan närmar sig TV-time och liksom förra fredagen inleder jag tittandet med nyheter, ev tillsammans med R. Sedan blir det Idol som jag ser ensam, därefter kanske R gör mig sällskap, det får tiden utvisa.

~ Lena ~

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Vädret

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Skriv gärna en hälsning

Arkiv

Senaste inläggen

Länkar till mina bloggvänner

Flagcounter fr.o.m. 2010-05-02

free counters

Mina bokmärken

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards