Mitt liv och mina tankar

Alla inlägg under oktober 2009

Av Lena - 15 oktober 2009 15:20

Dagens citat el ordspråk:  

 

"Det okända väcker inget begär."

 Källa: Latinskt talesätt


 Dagens namn: Hedvig, Hillevi

 

Hedvig kommer från det forntyska Haduwig som är sammansatt av två ord som båda betyder strid, betydelsen blir då troligen stridsmö. Svenskt drottningnamn blev det redan på 1200-talet då Magnus Ladulås gifte sig med Hedvig av Schlesien. En annan känd drottning som burit namnet var Hedvig Eleonora som var gift med Karl X Gustav på 1600-talet. Det har använts i Sverige sedan 1500-talet. Vanligast var Hedvig från slutet av 1800-talet till 1930. Antalet namnbärare är runt 5 400, av dessa har omkring 2 200 det som tilltalsnamn.


Hillevi är ursprungligen ett danskt namn som återfinns i ett par danska folkvisor. Det har använts i Sverige sedan 1400-talet och kommer från två tyska ord för strid och lycka. Hillevi var som vanligast runt förra sekelskiftet men tillhörde aldrig de riktigt populära namnen. Antalet namnbärare är runt 8 700, av dessa har cirka 2 000 det som tilltalsnamn.


 


Känner mig inte inspirerad idag alls. Förmodligen för att mina tankar inte är så ljusa, de vandrar iväg till min moster och min kusin som ska börja ordna in sina liv på ett, inte så roligt, men nödvändigt sätt idag. Men allt måste ju gå, det är bara inte så lätt att acceptera. Min sjukdom hindrar mig, jag vet, men jag önskar jag hade kunnat vara med dem och gett dem lite tröst.


Självklart tänker jag då också på hur länge R och jag ska klara vårt boende. Det går ju nu med "konstgjord andning", men är endast möjligt för att vi får hjälp av våra barn med familjer (speciellt då av J), vår granne, vår städtjej, varuleveransfirman och äldreomsorgen.

Som synes är vi inte självgående precis, men så länge vi kan förflytta oss och ha huvudet med oss (någotsånär iaf) ska jag kanske inte oroa mig så ofta och så mycket som jag gör. Men jag är inte född optimist utan realist, och att göra våld på sin person är omöjligt, men jag får väl träna...det är ju dagens lösen verkar det som...träna, träna, träna. Träna också på att be om hjälp, vi har, tack och lov, flera som erbjudit sig, men vi bromsar och tycker att vi inte är sååå hjälplösa...än. Färdiggnällt för idag!!! 

   ~ Lena ~

Av Lena - 14 oktober 2009 15:40

Dagens citat el ordspråk: 

 

"Alla kan vi inte allt."

  Källa: Vergilius


 Dagens namn: Stellan 

I äldre tiders almanackor stod det Calixtus på dagens datum. Före 1901 firades Calixtus som en märkesdag. I hela Norden räknades det som dagen då vinterhalvåret började. I Norge kallar man fortfarande den 14 oktober för Vinterdagen. Calixtus själv var en slav på 200-talet som slutade sina dagar som påve och martyr. Han chockerade sina samtida genom att plädera för äktenskap mellan slavar och adelsdamer. Dessutom behandlade han kättare med stor mildhet. Det dröjde inte länge förrän han kastades ut genom ett fönster i Rom.

  

Till dig IM!

You Tube är en guldgruva att ösa ur, jag är nog där flera ggr i veckan.

Men hallå, ni måste stilla er, ni når fram fortare än ni anar ändå! Trots att ni har flera år kvar till pensionen så kommer åren att rusa fortare förbi än ni någonsin trott vara möjligt, jag vet, och då har jag ändå bara kunnat tillbringa de sista åren här i skogen.

Ni läser nog i gårdagens blogg vad som kommer att hända i Helsingborg i morgon, och eftersom C tycker att det känns gott att ventilera sina tankar inför detta så pratade vi i går kväll om hennes oro att inte göra rätt. Hon är väldigt osäker på om I har förstått vad som är på gång. Men vad mer skulle hon kunna göra, ingenting som jag ser det. Som alltid (nästan) kom ni på tal och hon bad att jag skulle hälsa så gott och tacka för att ni bryr er.

Att er granne ser ut som han gör förstår jag, jag menar se bara på oss, iofs är vi ju inte åttio, men ändå ha,ha,ha. Nej, skämt åsido det beror på generna sägs det. Likväl är det få förunnat, dock tror jag att ni båda ”platsar."

Som alltid slutar jag med kram till alla som vill ha en!


  

 Solen strålar från en molnfri himmel, men jag ser att det blåser så jag längtar inte ut precis.

Den sista veckan har jag besvärats av rethosta (har sådana perioder emellanåt), den har iofs försvunnit som den också brukar, men i dess spår har nu följt en "vanlig" hosta, men luftrören känns inte alls rena, milt uttryckt. Nåväl, detta kan jag ta´, men jag oroar mig nu över att inte kunna få den vaccination mot svininfluensan som är planerad, nu när leveransen av densamma precis anlänt till Halland, den är ju försenad med c:a 3 veckor. Allt går inte "som på räls" om man säger så.

~ Lena ~

Av Lena - 13 oktober 2009 14:29

Dagens citat eller ordspråk:

 

"Det är inte problemen som är problemet, problemet är dom som skapar problemen."
Källa: Jan Eurico Melin


 Dagens namn: Berit, Birgit


Berit är en dialektal form av Birgitta, förmodligen från Dalarna och betyder som Birgitta den höga. Äldre former för namnet är Bereta och Berita. Från 1930 till 1950 var Berit mycket populärt. I dag är det inte så vanligt. Antalet namnbärare är runt 34 700, av dessa har omkring 22 700 det som tilltalsnamn.


Birgit är en kortform för Birgitta och betyder alltså den höga. Som namn uppstod det på 1800-talet, även om också danskarna påstår sig ha hittat på namnet. Trots att namnet är så vanligt i den något äldre generationen, alltså bland de födda mellan 1920 till 1950, fick det inte plats i almanackan förrän 1986. Antalet namnbärare är runt 37 200, av dessa har omkring 23 000 det som tilltalsnamn. Gratis kan vi i dag säga till Fp-politikern och tidigare ministern Birgit Friggebo.


  


Låg och sov i går em då kusin C ringde från Hbg, hon berättade iaf då för R att moster I nu fått en plats på ett sjukhem. Därför var jag spänd på att få höra mer och det kändes lite "pirrigt" innan jag idag ringde för att få veta. C hade vidarekopplat sin telefon och var på det korttidsboende som f.n är kära mosters "hem" då jag ringde, därför kunde vi inte prata så mycket, även om C gick utanför rummet så ville hon inte att något hon sa skulle höras och kanske oroa. C skulle förvissa sig ytterligare en gång om att informationen gått fram och in. Fick iaf veta så mycket som att erbjudandet kommit mycket hastigt (även om det var väntat) och flytten ska ske redan nu på torsdag till detta permanenta boende. Sjukhemmet ligger i stadsdelen Pålsjö i Helsingborg. Det har gott renommé så allt ska förhoppningsvis bli bra! 


~ Lena ~

Av Lena - 12 oktober 2009 10:49

Dagens citat el ordspråk:

 

”Borta bra men hemma bäst”

  Källa: Svenskt ordspråk

 

 I dag är det Spaniens  nationaldag.

 

 Dagens namn: Valfrid, Manfred

 

Valfrid är ett forntyskt namn sammansatt av två ord som betyder valplats och skydd. Valfrid har använts i Sverige sedan 1700-talet då det skrevs Volfridus. Namnet finns i almanackan till minne av det engelska helgonet S:t Wilfrid , som var biskop i York på 600-talet. Namnet har använts i Sverige sedan 1700-talet. Det är ett mycket ovanligt i dag. Vid förra sekelskiftet var Valfrid betydligt vanligare även om det inte var något modenamn då heller. Antalet namnbärare är runt 2 900, av dessa har lite mindre än 200 det som tilltalsnamn.


Manfred är antingen av forntyskt eller anglosaxiskt ursprung vars betydelse är omtvistad. Vissa påstår att det skulle betyda fredens man eller fredlig hjälte. Andra menar att första delen av namnet skulle komma från ordet magan som betyder kraft. Manfred kom till Sverige på 1820-talet och 1901 ersatte det Calixtus i almanackan. Manfred var ett ganska vanligt namn kring förra sekelskiftet och några årtionden framåt. I dag är det ganska ovanligt. En mycket känd 1900-tals Manfred är det tyska flygaresset från det första världskriget, Manfred von Richthofen, ”Den röde baronen”. Antalet namnbärare är runt 3 200, av dessa har omkring 800 det som tilltalsnamn.


  


I går fick vi välkommet och uppskattat besök, först kom vår käre son med sina döttrar, och bara en kort stund senare kom vår lika kära dotter med sin man. Det var helt underbart att träffa så många samtidigt, det hör inte till vanligheterna, detta beroende på att jag känner mig obekväm och stressad då det kommer många personer på en och samma gång, mina andningssvårigheter förvärras faktiskt också när jag känner mig stressad. Sedan har jag ju mitt  kontrollbehov att kämpa med, och det vill banne mig till att hänga med i svängarna om jag ska kunna ta in allt, och inte bara det, jag ska ju kunna kontrollera R och mig också, det är swettigt vill jag lova.    

Hur som helst så var det jätteroligt att de var här igår och jag har kanske börjat lära mig att slappna av och förstå att de kommer hit för att de vill umgås med oss sjuklingar några timmar ibland, och alltså inte BARA för att jag skriver önskelistor, ”det är ju inte jul än” sa sonen skämtsamt, men varje gång de ”betar” av punkterna på denna min lista så känns det som julafton...jag lovar! Och den hjälp vi fick i går var som alltid guld värd. Min/vår tacksamhet är gränslös, men det tror och hoppas jag att de vet och känner. 


Som avslutning på kvällen såg jag på SVT Play och "Doobidoo" som hade en stark omgång med kunniga och engagerade tävlande, blir glad av så'nt. Därefter såg jag "Här är ditt liv", och jag säger bara "wow sicken show", Sven Wollter VILLE ju verkligen vara med och bjöd in oss på ett härligt sätt tycker jag, synd bara att det nu bara är ett avsnitt kvar, för visst finns det många som platsar, och som skulle vara roligt att få se i detta program, som t.ex Björn Skifs, Lill Lindfors o.s.v. 


  


Vaknade inte första gången förrän 10.30 och eftersom det är måndag är det också den dag jag valt att ta min veckotablett Alendronat på, den har ju speciella krav före intaget, som att man ska vara fastande och att den ska tas en ½ timma innan frukost, därefter ska man vara sittande eller stående c:a ½ - 1 timma innan övriga mediciner får tas - dessa brukar jag iofs kunna peta i mig och inhalera tidigt c:a 07.00 - 08.00 - och bedömer mig sedan som fastande då klockan blir 12.30, f.ö får man inte heller lägga sig förrän den stipulerade tiden gått. Det brukar vara problematiskt för mig som ALLTID sover länge, dock har jag resonerat som så att även om min första måltid inte brukar bestå av frukost utan av lunch så följer jag ordinationen och sitter nu här och väntar på matleveransen...idag blir det kycklinggryta med potatis och grönsaker, till efterrätt blir det ngn färsk frukt.

Därefter tänker jag kika runt bland de bloggar jag följer, lägga ett par patienser kanske, och när det sedan blir tillåtet ska jag lägga mig och läsa, och då somnar jag gott ganska strax det vet jag. Skönt!


Medan jag väntar lyssnar jag på lite musik och hittade detta på You Tube, för mig är det stor musik, kan inte undgå att smittas av deras glädje...


http://www.youtube.com/watch?v=WmKEsspL0cE 


~ Lena ~

Av Lena - 11 oktober 2009 11:58

Dagens citat el ordspråk:


"Bästa sättet att få ett arbete att verka svårt är att skjuta upp det."    

 Källa: Winston Churchill


 Dagens namn: Erling, Jarl

 

Erling är av norskt ursprung och betyder troligen jarlens son. Det har använts sedan 1200-talet i Sverige. Kungens högste ämbetsman i fornnordisk tid fram till 1200-talet kallades just för jarl. Under danskarnas välde i England skrevs ordet som earl, det som senare kom att bli den engelska titeln för greve. Under medeltiden var det ett norskt stormansnamn. År 1901 kom Erling in i almanackan. Populärast var Erling det mellan 1920 och 1960. Antalet namnbärare är 8 900, av dessa har runt 1 900 det som tilltalsnamn.


Jarl var alltså förr namnet på den ämbetsman som stod närmast kungen. I Sverige var Birger Jarl (död 1266) den siste som hade jarl som titel och den förste som hade det som namn. Det betyder ursprungligen fri man eller förnäm. Jarl började användas som dopnamn under medeltiden och återupplivades i början av 1830-talet. Vanligast var det från 1930 till 1950. Namnet togs åter in i almanackan 1986 efter att varit borta ett tag. Antalet namnbärare är runt 3 800, av dessa har cirka 2 000 det som tilltalsnamn. En känd 1900-tals Jarl var den för några år sedan avlidne skådespelaren Jarl Kulle. Grattis kan vi säga till bland en annan skådespelare, Jarl Borssén!


  

Som alltid varmt tack för kommentar IM. A med sin statistik =), men tyvärr så stämde den, attans också. För övrigt är väl inte jag heller någon sportdåre, men när det kommer till lite större evenemang är jag så nationalistisk någon kan bli, men bara då Sverige har chans att ”visa framfötterna” då tittar jag, annars inte. Dock vill jag inte se några skandaler, det drabbar ju de aktiva och det tycker jag är så synd om dem, de som under sina aktiva år faktiskt i de flesta fall inte har något egentligt liv utöver idrotten, men som det sägs ”smakar det så kostar det”. Men som sagt inte hjälpte det i gårdagskvällens match.


Idol ja, Tove har ju från första stund varit en av tre på min lista och som du skrev hade hon inga svårigheter att glänsa i fredagsfinalen. Då det gäller Karolina så tycker jag att hennes klädval förstörde för henne, hon har en stark röst, men hennes framtoning enligt mig är att hon verkar ”lite tråkig och stel” och dessutom lite desperat för att "sticka ut", förmodar att det var därför hon spökade ut sig i en så’n kjol. Sedan har jag lärt mig att det är flest tjejer som röstar och förmodligen är det anledningen till att de två killar jag tyckte var sämre än henne, Rabih och Eddie fick stanna, men de åker nästa gång om de inte skärper till sig.


Varubilar tycker vi om, instämmer i att det är härligt att dessa tjänster finns! Hoppas långpromenaden stärkte såväl dig som hund och det kan väl räcka, inte behöver man jogga...eller?

Kram till dig, käre bror och stora hunden!


Hade tänkt skriva lite senare om eftermiddagen och kvällen, men spar det tills i morgon.

~ Lena ~

Av Lena - 10 oktober 2009 12:32

Dagens citat el ordspråk:

 

"En kvinna störs av vad en man glömmer - en man av vad en kvinna kommer ihåg."

 Källa: Arch Ward

 

 Dagens namn: Harry, Harriet

 

Harry är en engelsk smeknamnsform för Henry som betyder hemmets härskare eller egendomens härskare. Harry dök upp i Sverige i mitten av 1800-talet och hade sin popularitetstopp på 1920-talet. Antalet namnbärare i dag är runt 21 000, av dessa har omkring 5 700 det som tilltalsnamn.


Harriet är en engelsk variant av det franska Henriette som betyder härskarinna över hem och egendom (jämför med Harry ovan!). Harriet har använts i Sverige sedan början av 1800-talet, från början främst i släkter med engelsk anknytning. Först på 1920-talet blev namnet relativt vanligt och i dag är antalet runt 10 400, av dessa har omkring 4 600 det som tilltalsnamn.


  

1000 tack till L för kommentar och delad smak!   


När jag satte mig här på min plats idag så kröp en isande känsla från fötterna och vidare upp i benen, och även om jag vetat att hösten nu är här på allvar så fick jag nu smaka på det också. Usch, det smakade inte bra! Så fram och på med fårskinnstofflorna, vilket genast gav effekt. =D


Såg att TV-programmen "Här är ditt liv" krockar med fotbollsmatchen Danmark-Sverige i kväll. Ska vi, (R och jag) då tvingas till att slåss om saken, nej, så illa ska det inte behöva bli, valet kommer att bli fotbollen såklart. Tur att SVT Play finns, i morgon är ytterligare en dag, och då blir det Oldsberg och hans gäst.

~ Lena ~  

Av Lena - 9 oktober 2009 16:19

Dagens citat el ordspråk:


"Girighet är roten till allt ont."

  Källa: Bibeln

 

 Dagens namn: Inger, Ingrid

Inger är ett kvinnonamn med nordiskt ursprung. Det är en sidoform av namnen Ingegerd eller Ingrid (äldre former av namnet var Ingerd och Ingri). Förleden av namnet kommer från ett gammalt gudanamn med oklar identitet (se Ingwaz). Namnet är mycket ovanligare än namnsdagsgrannen Ingrid. Det förekommer för närvarande nästan uteslutande som andranamn. 31 december 2004 fanns det totalt 79598 personer i Sverige med namnet, varav 43610 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 138 flickor namnet, men ingen fick det som tilltalsnamn.


Ingrid är ett kvinnonamn med nordiskt ursprung. Den ursprungliga formen av namnet var Ingifridh. Första delen av namnet kommer från ett gammalt gudanamn med oklar identitet (se Ingwaz) och andra delen av fridher - "vacker", "älskad". Namnet är relativt vanligt, bland de 10 vanligaste totalt sett. 31 december 2004 fanns det totalt 127519 personer i Sverige med namnet, varav 63268 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 662 flickor namnet, varav 67 fick det som tilltalsnamn


  


Vid dagens varuleverans flöt allt på precis så bra som det var tänkt. Av de 23 posterna på ordern erhölls 21. Tiden för leveransen var bokad mellan 17.00-19.00 Redan 17.30 kom dagens chaufför, och han behövde bara ringa en enda gång, men var då nästan på plats, så idag fanns ingenting att klaga på alltså.   


  


Någonting igår fick mig att tänka på Björn Afzelius och självklart då också på hans "Tusen bitar", vilken jag lyssnat på i em. Kuriosa bjöd klippet från 1989 också på i form av några härliga Göteborgsprofiler i orkestern 



http://www.youtube.com/watch?v=-u-ZcFgDj-4


I kväll blir det Idol 2009 som står på programmet d.v.s på mitt program, R är inte intresserad, han får väl sätta sig här och lägga patienser, men jag såg att programmet varar i hela 3 timmar med avbrott för nyheter och då är det ju sängdags för normalt folk, nåja, kanske inte på fredagar. Kanska kan R hitta något som han vill se efter kl 23.00.=D

Trevlig helg!

~ Lena ~

Av Lena - 8 oktober 2009 11:05

Dagens citat el ordspråk:


”Äntligen ska jag få ha lite kvalitetstid utan min familj.”

 Källa: Homer Simpson

 

 Dagens namn: Nils

Nils är en svensk kortform för det grekiska Nikolaus som är bildat av två ord som betyder seger och folk. Nils var under medeltiden vanligt inom adeln men kom sedan att bli ett namn för allmogen medan Niklas användes i de fina kretsarna. 1901 kom namnet in i almanackan. Antalet namnbärare är runt 144 700, av dessa har omkring 61 800 det som tilltalsnamn. Ett litet antal, cirka 900 stavar namnet Niels. Kända namnbärare genom tiderna är bland Niels Bohr. I dag kan vi gratulera bland andra gamle skidåkaren Nils ”Mora-Nisse” Karlsson.


  



Tack snälla S för beröm, medkänsla och erbjudande om ev. flytthjälp samt möjligheten du gav till ett gott skratt då du beskrev bilden som ”ploppade” upp framför dig om domaren. Och jösses, här kommer han ju… =D

Himmel vilket äventyr dina tjejer är ute på...tänk, att resa ända till Kina! Skulle du/ni inte ha velat vara med?

Hälsa M, och jag hoppas ni nu kan känna att hans mamma vilar gott, och att ni klarade gårdagens avsked på bästa sätt.


Tack också till dig kära dotter för namnsdagshälsningen! Jag har följt rekommendationen om att läsa din blogg angående söndagsbesöket, och tro inte annat än att det är klart att jag känner dig väl, så visst vet jag att du är en liten bitch ibland. Men vi älskar dig ändå!  


Mitt tredje tack riktar jag till dig IM för ditt engagemang. Det värmer gott! Jag har kommit så långt att för R:s räkning begära en tid, och han har faktiskt också fått en kallelse till en läkare (bara han nu går dit), förresten, samma dag som min käre brors födelsedag. Det jag oroar mig mest över är att R inte tydliggör sin smärta och sina svårigheter, jag skulle vilja vara med för att förtydliga och understryka, han skulle behöver det för han negligerar alltid sin smärta inför andra tycker jag. Sedan är väl den stora frågan hur jag ska bära mig åt för att kunna klara mig utan detta mitt kontrollbehov, jag blir störd över att inte kunna vara med överallt och styra och ställa.*S*

Tyvärr är det väl så att ingen av oss orkar med sig själv och ännu mindre med varandra när situationen försämras, smärtgränsen är redan nådd känns det som. Hoppas vi kan och får klamra oss fast på denna gräns efter bästa förmåga iaf.



Blev mycket förvånad och överväldigad idag, men naturligtvis också mycket glad, då jag skulle skriva några rader och möttes av att jag hade fått TRE kommentarer. Jag erkänner villigt att er omtanke känns ända in i hjärterötterna. TACK!

  

TILLÄGG

Blev avbruten i em. då jag satt här vid datorn av att R varnade för att det åskade, men den här gången hörde jag det, till skillnad från förra gången, så det var bara att stänga av all elektronik. Mina aktivitetsområde är inte så många, därför blev det då sängen och morgontidningen (som jag ännu inte läst). Självklart somnade jag och vaknade inte förrän haglen stod som spön i backen, och de låg kvar, och stora var de minsann. 

 

Upp och satte på datorn igen, men gjorde ganska snart paus för lite TV-tittande, och då återkom åskan än en gång, upprepade då proceduren sedan tidigare med att släcka ner allt igen. Vad är det här...det ska inte åska så här sent på året tycker jag, för åska tycker jag inte om.


~ Lena ~ 

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Vädret

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Skriv gärna en hälsning

Arkiv

Senaste inläggen

Länkar till mina bloggvänner

Flagcounter fr.o.m. 2010-05-02

free counters

Mina bokmärken

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards