Mitt liv och mina tankar

Alla inlägg under november 2009

Av Lena - 16 november 2009 10:45

Dagens citat el ordspråk:

 

"Vår räddning och vår undergång finns inom oss."

Källa: Epiktetos


 Dagens namn: Vibeke, Viveka


Vibeke var en av nykomlingarna i almanackan 2001. Det är ett danskt eller lågtyskt namn som troligen betyder liten kvinna. Orsaken till att namnet fått plats i kalendern är med största sannolikhet att det är en sidoform av namnsdagsgrannen Viveka. Det är i alla fall inte av omtanke om landets blomsteraffärer som namnlängdskommittén lät sig bevekas. Antalet namnbärare är runt 600 personer, av dessa har omkring 300 det som tilltalsnamn.


Viveka har lågtyskt ursprung och betyder alltså något i stil med liten kvinna. Namnet är känt i Sverige sedan 1700-talet. Antalet namnbärare i dag är runt

3 200, av dessa har cirka 1 500 det som tilltalsnamn.

Till Margit, för dina kommentarer och "info" om dig och din Lasse!

Har varit och hälsat på hos dig och sett att du arbetar på nätterna och då kan jag säga ärligt att nätterna betraktar jag som min favorittid. Ända sedan jag var barn har jag älskat att vara uppe då (nästan) alla andra sover. Har också under en period arbetat natt (c:a 6-7 år). Innan och efter dessa år har jag dock jobbat som ”vanligt folk”, detta sedan då först min mamma och sedan min man haft fullt sjå med att få väckt mig på mornarna. Jag arbetade också inom vården, på ett vårdhem för förståndshandikappade och flyttade senare med en grupp till Göteborgs centrum under tidigt 90-tal, dessa år som ju alla vårdhem la's ner i parti och minut. Det var väl inte så genomtänkt alla gånger enligt mig. Eller jag kanske hade jobbat där så länge att jag blivit instutionsskadad? Men jag tyckte och tycker att både boende och personal kände mer gemenskap och kunde utnyttja närheten till grannarna bättre och det i sig gjorde att alla kände mer för varandra än som det senare blev med små grupper som mest blev hänvisade till just bara sig själva, att träffa många människor kändes tryggt för alla och ingen hade tråkigt, inte på samma sätt som jag vet att många fått det efter flytten, de kände sig isolerade helt enkelt och kunde inte som tidigare hälsa på sina vänner i ett närliggande hus på egen hand, det blev nödvändigt att planera och vara beroende av personalen, och det var ett steg bakåt tycker jag, vi hade ju som personal till uppgift att få de boende att växa och bli så självständiga som möjligt. Inte så lätt att anpassa sig från ett härligt boende på landet till storstadens puls.


  

Jessica, nu underskattade du min intelligens *fniss*, det är klart att jag visste att Arlingtonkyrkogården är stor, iofs visste jag inte hur många eller vilka som låg där...men nu vet jag!


Här kommer Mona, Maria och Maud och piggar upp oss eller iaf mig...


http://www.youtube.com/watch?v=ZMYHfgQG-I4


Herre guuud, nu har det redan gått en månad sedan jag betalade bort den förhatliga reklamen!

Jag får väl anlita någon som kan hjälpa mig sms:a igen...jag har faktiskt ingen mobil *skratt*. Eller ska jag tvingas lära mig DET också, jag menar R har ju en mobil som han iofs inte behärskar då det gäller just sms och han är inte heller intresserad av att lära sig...inte ens för min skull.   

Jag har tidigare sagt att jag har så mycket "blingbling" i min blogg att den inte kan visa reklam också även om den är diskret, och det tycker jag fortfarande.

~ Lena ~ 



Av Lena - 15 november 2009 16:21

Dagens citat el ordspråk:

 

"Ingen är profet i sitt eget land."

Källa: Bibeln


 Dagens namn: Leopold


Leopold är av forntyskt ursprung och bildat av två ord som betyder lejon och djärv. Leopold finns i almanackan sedan 1600-talet för att hedra helgonet, greve Leopold av Österrike som år 1125 erbjöds den tyska kejsarkronan men inte ville ta emot den. Däremot grundade han en massa kyrkor och tog hand om uppfostran av alla sina 18 barn. Säkert något mycket ovanligt för en man på den tiden, allra minst med tanke på antalet! Namnet har varit väldigt populärt bland kejsare och kungar i Tyskland, Österrike och Belgien. Genom prinsessan Astrids giftermål med Leopold av Belgien blev namnet känt i Sverige.

Antalet namnbärare är knappt 2 200, av dessa har runt 200 det som tilltalsnamn.


   

Till Ragnvi för din kommentar. Jag låg nästan hela dagen igår, läste och sov om vartannat, därför trodde jag att jag skulle sitta framför TV:n el datorn natten som var, jag menar, jag kan ju inte sova hur mycket som helst…eller? Men det var obefogad oro...jag sov som en stock till långt in på fm idag.

Vilken bra smak vi har som valde samma namn på våra döttrar, och jag tycker fortfarande det är fint, men jag minns att min äldsta moster ringde en extra gång sedan hon pratat med vår son som berättat vad hans efterlängtade lillasyster skulle heta. Hon (mostern) blev alldeles ifrån sig och sa att hon tyckte synd om barnet och att det var det hemskaste namn hon hört, detta var 1969. Med tiden vande både hon och andra sig, det var väl för att de inte kände någon med det namnet eller ens hade hört det tidigare som de reagerade som de gjorde.

Med hopp om att du haft ett par bra dagar säger jag på återhörande!

Till Jessica,

för kommentar, men också för ditt försök att skingra min dimmiga hågkomst. Nu har jag ”googlat” lite och ser att ingen av de amerikanska presidenterna Adams (har funnits två) är begravda på Arlingtonkyrkogården, (det är Massachusetts som gäller för dem). Och någon president med efternamnet Franklin har inte funnits så i stället för att få vetskap blev det ännu rörigare i huvudet, men nu ska jag skärpa till mig och förpassa dessa gubbar tillbaka till sina gömslens mörka vrår.

  

Till Margit,

som jag också vill tacka för ”titten” och för berömmet, önskar dig välkommen tillbaka när och om det passar. Nu ska jag besöka din blogg och se vad du har att bjuda på.


  


Denna söndag har jag ägnat åt att glädjas över kommentarer jag fått, att surfa runt, och jag har läst lite här och lite där, det är inte klokt så fort jag vant mig vid att näst intill ha blivit beroende av den här världen. Fast när jag tänker efter så är det inte konstigt alls egentligen...jag är inte bara nyfiken utan också genuint intresserad av andra människor. Här finns verkligen folk som kan uttrycka sig, deras skriverier kan ibland vara så fachinerande att jag kan känna mig smått som socialt missanpassad och ibland nästan som en analfabet. Näe, nu överdrev jag, men det finnns mycket att läsa att jag som alltid läst böcker har märkt att jag numera ofta föredrar dessa riktiga människor som faktiskt finns i bloggvärlden. Faktiskt får detta också till följd att jag tvingar mig själv till att sitta uppe längre än jag annars skulle göra och det är mycket positivt.


~ Lena ~

Av Lena - 14 november 2009 04:15

Dagens citat el ordspråk:

 

"Livet är en strid från början, ungdomen dess bärsärkagång."

Källa: Esaias Tegnér


 Dagens namn: Emil, Emilia


Emil är en svensk form för franskans Émile som kommer från det gamla romerska släktnamnet Æmilius. Betydelsen är den flitiga, den ivriga, den ihärdiga. I svenska almanackan hamnade Emil 1901. Mest kända Emil i Sverige är han i Lönneberga som Astrid Lindgren skrivit om. Emil är i dag bland de populäraste namnen bland de yngsta, vanligast är det i Dalarna och Sydsverige. I dag heter runt 39 000 Emil, av dessa har omkring 19 800 det som tilltalsnamn.


Emilia är en feminin form för Emil med samma betydelser, det vill säga den flitiga, den ivriga, den ihärdiga. Namnet kom från Frankrike i slutet av 1700-talet och en av de första namnbärarna var författaren Emilia Flygare-Carlén (1807-1892). Namnet var mycket populärt på 1800-talet och kom in i almanackan 1901. I dag finns det cirka 17 200 Emilia i Sverige, av dessa har omkring 5 800 det som tilltalsnamn.


  


Älskade Jessica-dotter, tack för kommentaren som alltid är lika kär att få, jag instämmer och ska ge dem en ”känga” efter helgen.

      

Till Love vill jag säga att vi har samma favorit i Idol och även samma föraning om vem som kommer att vinna, men å andra sidan är de jätteduktiga alla fem som är kvar. Att ha kommit så här långt, har det ju tidigare visat sig, kommer säkert att resultera i att deras karriär som artister på allvar tar fart.

Alla har vi vårt att kämpa med och mot och du har ju ditt, så då är vi i varandras och därmed i fint sällskap *fniss*.

Jag är skrockfull i mångt och mycket, men faktiskt inte i det här att det skulle vara värre med fredagen den 13:e än andra dagar.

   

Charlotte vill jag tacka för besöket och hoppas du ska trivas i sällskapet! Men hallå, vaddå, bara gå hemma, du håller väl inte på att skapa fler ”mansgrisar”, förlåt, men i min generation finns där så många att det räcker och blir över. Dock är den som håller skutan flytande värd all heder!


     

Lars min vän…hur läser du? Det var bara igår som det, iofs för andra gången ”strulade” med varuleveransen. Normalt så bär personalen in varubacken i köket, vi skulle faktiskt även kunna få varorna uppackade och inställda i skåp och hyllor, men DÄR går gränsen alltså! Det var för att R inte var hemma som det blev som det blev igår, (och jag som valde det alternativet då tjejen ringde så tidigt). Precis som vanligt visar du dig vara en klippa och det känns mycket, mycket bra, så tack för ditt erbjudande *niger och bockar*.


     




Så tidigt som jag är uppe kan man förvillas tro att jag är bagerska eller nå't, men sanningen är den att jag inte kunde sova p.g.a grubblerier. Självklart beror det i sin tur på de många timmarna jag sov i går em. Det spelar ju ingen större roll för jag har inga tider att passa sedan flera år, och konstiga sovtider har jag ju alltid haft.

Det som bl.a "poppade" upp i huvudet var om jag mindes rätt då det gäller USAS:s 2:a president John Adams. Det var den kostymserie om honom, som började visas i SVT1 i söndags, som fick ett minnesfragment att vakna som min dotter berättade då hon kom hem sedan hon bott i USA ett år som utbytesstudent. Hennes värdfamilj hette just Adams och jag vill minnas att de under en av de utflykter de bjöd med henne på var till någon kyrkogård som de hade särskilt tillstånd att besöka p.g.a detta släktskap. När du läser detta kära dotter så tänk tillbaka och försök minnas, inte för att det har någon som helst betydelse i annat fall än att jag då får konstaterat om jag yrar eller ej.

Som dagens rubrik valde jag kompdag för sedan jag skrivit klart här så tänker jag  gå i ide för resten av dagen. Vilken tur då att jag hade kompledighet att ta ut. =D  

~ Lena ~

Av Lena - 13 november 2009 15:45

Dagens citat el ordspråk:

 

"Lev ditt eget liv, för du ska dö din egen död."

Källa: Latinskt ordspråk


 Dagens namn: Kristian, Krister


Kristian härstammar från latinets Christianus som betyder kristen. Kristian var ett kunganamn på 1400- och 1500-talet och blev i Sverige känt och ökänt genom två danska unionskungar, Kristian I och Kristian II ”Tyrann” som han kallades i Sverige. Kristian var som populärast under 1960-, 1970-, och 1980-talen men är fortfarande ett av de 50 vanligaste förnamnen bland de yngsta. Antalet namnbärare är runt 49 900, av dessa har omkring 23 300 det som tilltalsnamn. Den vanligaste stavningen är Christian, men runt en tredjedel stavar det Kristian. Sedan finns det även en liten grupp, cirka 1 100, som stavar det Cristian.

 

Krister kommer från Cristiern som i sin tur är en sidoform av Kristian med samma betydelse. Namnet har använts som dopnamn i Sverige sedan 1400-talet. Populärast var på 40-talet. I dag finns det runt 81 900 Krister i Sverige, av dessa har omkring 33 600 det som tilltalsnamn. Stavningen Christer är det vanligaste, men runt en fjärdedel stavar namnet Krister. Slutligen finns det knappt 1 500 som stavar det Crister. I dag har bland andra dansbandskungen Christer Sjögren, samt sångaren och låtskrivaren Christer Sandelin namnsdag, grattis!


  

Till dig kära dotter för kommentaren igår!

Nu gäller det bara att få iväg din far så snabbt som möjligt för att få sin dos, och hoppas på att det finns vaccin tillgängligt när han väl åker dit, han lär ju knappast jaga en spruta menar jag *fniss*.

Jag har faktiskt lite ont i armen idag, med betoning på lite. Har "snyggD" känt någon biverkning idag?


  


Beställde igår varor med önskemål om hemkörningstid 17.oo - 19.oo idag, men redan 14.30 stod de utanför dörren, sedan en tjej ringt en stund innan om att hon var på väg, (lite tidigare än önskat sa hon), men jag tycker det var mycket tidigare. Det är ju av stor betydelse att R ska vara hemma eftersom jag inte klarar av att ställa in allt samtidigt som jag ju måste bocka av listan på det vi erhållit. Eller rättare sagt, R måste vara hemma och göra jobbet medan jag bockar av. Allt löste sig dock eftersom R som var nere i L-e faktiskt var på hemväg då jag "panikringde". Men jösses alltså...vi hade problem att få IN backen i köket...kan ni se oss med varsitt tag i backen...jag först som kan gå, men inte orkar, och därefter R som knappt varken kan eller orkar gå idag p.g.a att han har en riktigt "dålig ryggdag".

Nu sedan vi ställt in allt så kan jag äntligen inta sängläge, vilket jag känner att jag är i behov av. Efter lite läsning och eftermiddagssömn så är det TV-tittande inbokat med de stående fredagsprogrammen för resten av kvällen.

~ Lena ~


 

Av Lena - 12 november 2009 14:13

Dagens citat el ordspråk:

 

"Man ska aldrig fuska när man har vinnande kort på handen."

Källa: Oscar Wilde


 Dagens namn: Konrad, Kurt


Konrad är ett forntyskt namn som i äldre tider stavades Kounrat vilket var sammansatt av två ord som betyder djärv och beslut, det vill säga ungefär djärv rådgivare. Det är ett tyskt medeltida furstenamn som har funnits i almanackan sedan 1700-talet. Vanligast har det varit i Norrland. Populärast var Konrad kring förra sekelskiftet. Antalet namnbärare är runt 3 700, av dessa har omkring 800 det som tilltalsnamn. Knappt en fjärdedel stavar namnet Conrad.


Kurt är en kortform för Konrad med samma betydelser (se ovan!). Det kom till Sverige på 1700-talet och var som populärast på 1920-talet och några årtionden framåt. Mest känd är kanske en påhittad person, nämligen Kurt Olsson (alias Lasse Brandeby). En under början av 1990-talet omtalad Kurt var den amerikanske rockmusikern Kurt Cobain i bandet Nirvana. I dag finns det runt 39 700 Kurt i Sverige, av dessa har omkring 25 500 det som tilltalsnamn. Cirka 6 400 av dessa stavar namnet Curt.


 

Tack Ragnvi för besöket och din kommentar och varmt välkommen tillbaka!

Nu har jag länkat till din blogg och kommer fortsättningvis garanterat att gå dit ofta och läsa om dig och det du visar och skriver.


Vill även rikta ett tack till dig "Lyckans smed" för titten! @--<----<----




  

Tänkte tidigt i morse att jag skulle ringa distriktsköterskan trots att hon sagt att hon skulle höra av sig då det blev aktuellt med vaccination för min del. Efter allt jag läst i tidningar och på nätet så måste jag säga att jag trodde att jag "kommit bort i hanteringen". Dock blev tröttheten mig övermäktig, liksom tveksamheten så det jag gjorde var att lägga mig och läsa gårdagens skvaller i Se & Hör. Självklart somnade jag, men väcktes av att telefonen ringde, och det visade sig vara dsk, så åter igen stämde uttrycket "två själar och en tanke". Nåväl, jag hann ur sängen och ut i badrummet för en slarvtvätt innan hon kom tillsammans med en kille som också han varit här tidigare, detta efter att  R haft sin stroke 2006 och inte fick köra bil på några veckor, men måste få sitt PK-värde kontrollerat. Min fråga är nu varför de var två personer som kom, jag menar om det nu är så svårt att hinna med dessa vaccinationer så kunde de väl vara mer effektiva och dela på sig och sina resurser för att då nå fler.

Sedan jag väl fått min injektion så sa de att det ska räcka med denna enda dos, har läst att rekommendationen och tveksamheten varit, och är, (tror jag) stor ang hur många doser som krävs för fullgott skydd, men nu sa de så iaf.

Vi hade ju båda fått blanketter att fylla i som skulle lämnas i samband med vaccinationen, de ska tydligen arkiveras och dokumenteras på något sätt...hmmm...undrar varför, är det något som ska undersökas utan att vi får veta något?

Förresten, R fick ingen vaccination utan han får allt åka till vårdcentralen för att få sin dos. 

Nu kan åtminstone jag förhoppningsvis glömma allt om svininfluensan, och några biverkningar av dagens vaccination vill jag inte ha, så det så!

~ Lena ~

Av Lena - 11 november 2009 12:15

Dagens citat el ordspråk:

 

"Pension, den lyckliga ålder då man helt ostraffat kan lata sig."

Källa: Washington Irving


 Dagens namn: Mårten


Mårten är en svensk form av Martinus som är vanligast i sydliga Skåne och nordliga Norrland. Namnet har samma betydelse som Martin, det vill säga, krigisk eller stridbar. Sedan 1751 har Mårten haft namnsdag i Sverige. Att Mårten ensam har namnsdag i dag beror på att almanackutformarna tagit stor hänsyn till skåningarnas känslor. Förklaringen till dagens meny, gås och svartsoppa finns i en legend om Martin av Tours, den färgstarke galliske biskopen som det berättades om igår, den 10 november. En av legenderna om honom berättar hur han försökte undkomma att bli biskop genom att springa och gömma sig i en gåsastia, men gässens kacklande avslöjade honom. Där har ni sambandet mellan Martin av Tours och gåsfest på Mårtens afton, som i och för sig firas dagen innan på lördag. Antalet namnbärare är runt 5 700, av dessa har omkring 3 000 Mårten som tilltalsnamn.


  

Tack snälla svägerska och bror för att ni tycker om när jag förlorar mig i minnen från förr...man gör gärna det när man inte upplever så mycket i sin vardag =D. Men i detta fallet är det ju bara positivt, för jag är snart ensam om att ha träffat och därmed också om att kunna berätta, i mån av hågkomst, om flera av våra äldre döda släktingar. Tyvärr, då det gäller våra farföräldrar är mina minnen inte så starka, jag minns att vi då vi var i Johansfors alltid hälsade på dem i Oskarström och jag kommer då särskilt ihåg farmors hemkokta jordgubbssaft och hennes underbara inläggning av bordsgurka (som ni märker älskade jag mat redan som barn *fniss*). Sedan minns jag farfars i mitt tycke "konstiga" pekfinger, han hade skadat det och kunde inte böja fingret, som i vad han än gjorde alltid uppmärksammades för att det liksom "pekade" hela tiden. Jag minns också hans stora "Stalinmustasch" och att han alltid drack kaffe på fat och jag var helt fascinerad av att han hade en rå äggula i sitt kaffe, detta hade (och har) jag aldrig sett någon annan ha.

Kuriosa: Jag var lite osäker på om jag mindes rätt ang. det här med kaffe och ägg och "googlade" därför på det och hittade följande...I Vietnam kan man beställa en "Ca phe trung" - starkt varmt kaffe med en rå äggula i.


Ett ännu tidigare minne, innan vi flyttade till L-e har jag faktiskt också, det var då broder T och jag en gång skulle sova över hos farmor och farfar, vilket inte alls gick så bra eftersom T vägrade att lägga sig och han kastade från övervåningen ner "pottan" som farmor ville att han skulle använda. Hur det hela slutade kommer jag inte ihåg, att jag minns denna incident beror antagligen på att jag skämdes över T, jag som älskade detta äventyr att vi skulle få sova där.
Det var dagens fragment av barndomsminnen, men säkert kommer det att "poppa" upp fler vad det lider.


Så till programmet "Ullared", ja herre guuud vilket folk det finns, tänk att handla för ett helt år, och till en hel familj. Jag känner mig generad å deras vägnar...och pinsamt berörd av lagerkillen, är JAG klok tro? Förutom de personer du nämnde IM så skrattade jag faktiskt gott åt väninnorna från Göteborg, deras humor gillar jag. Jag måste erkänna att jag är avundsjuk på alla som kan åka till Ullared, för i mitt friska liv var jag där c:a två ggr/år.

Då som nu var det de låga priserna som lockade och vi var nog bland de första som åkte dit för att klä upp våra barn, sedan GeKå:s i mitten av 60-talet flyttat in i stationhuset. Vi tog det senare, allteftersom affärerna blev fler och fler, som en heldagsutflykt och jag ser tillbaka på dessa resor med värme och glädje. Men R förstod aldrig hur i hela världen det kunde ta en hel dag att undersöka det som han, de ggr han var med, gjorde på en kvart, därefter gick han till bilen och satt (och sov) där tills jag blev klar. Tänk då att vara där idag med den enorma expansion som skett...vi hade kanske också behövt övernatta för att hinna med att kolla in allt. =D

~ Lena ~

Av Lena - 10 november 2009 17:45

Dagens citat el ordspråk:

 

"Droppen urholkar stenen."

Källa: Latinskt ordspråk

 

I dag är det Mårtensafton. En stor dag för inte minst skåningarna som frossar på gås och svartsoppa. Förklaringen till dagens meny, gås och svartsoppa finns i en legend om Martin av Tours, en färgstark gallisk biskop som levde på 300-talet och är Frankrikes apostel. En av legenderna om honom berättar hur han försökte undkomma att bli biskop genom att springa och gömma sig i en gåsastia, men gässens kaklande avslöjade honom. Där har ni sambandet mellan Martin av Tours och skåningarnas gåsfest.


 Dagens namn: Martin, Martina

 

Martin är en tysk form av det latinska Martinus som betyder krigisk, stridbar och kommer från den romerska krigsgudens namn Mars. S:t Martin hette Frankrikes apostel som levde på 300-talet, han blev så småningom biskop av Tours. Egentligen firas hans dag den 11 november, alltså i morgon. Men den dagen är reserverad för den svenska formen av Martinus, Mårten. Martin har istället namnsdag, efter Martin Luthers födelsedag den 10 november 1483. I dag finns det runt 69 400 som heter Martin, av dessa har omkring 35 500 det som tilltalsnamn. Kända svenska namnsdagsbarn är bland andra gamla fotbollsstjärnan Martin Dahlin, revyartisten och komikern Martin Ljung och tv-programledaren Martin Timell, grattis!


Martina är en feminin version av Martin med samma betydelse. Martina har runt

12 400 namnbärare, av dessa har omkring 6 700 det som tilltalsnamn.


   Till dig Irja för dina kommentarer!

Tänk att ni redan har detta täcke av snö uppe i Piteå...vackert ja, men alldeles för tidigt tycker jag.


När man drabbas av allvarliga motgångar men tar sig igenom dem har man nog lättare för att uppskatta livet, och som du skriver, det gäller att fånga dagen och glädjas åt den och skapa små glädjeämnen i vardagen.


  


Städdagen började inte utan problem...jag vaknade vi 07-tiden, tog mina mediciner, och kände redan där att jag bara hade ett val, nämligen att stanna uppe så här tidigt trots att jag kunnat sova två-tre timmar till. Varför kan jag aldrig lära mig att det som sker sker då det ska antingen jag är med eller ej och att jag inte kan göra något åt det. Denna morgon kände jag emellertid i luften att R skulle få det jäktigt i de förberedelser han har att göra inför städningen och A:s ankomst. Men som alltid flöt det på, om än trögt idag, men han/vi var precis klara då A kom. Undrar om någon förstår hur dessa enkla sysslor får oss att känna oss? Tungan ute

Nåväl, nu har A precis städat klart och kört hem till sig och vi har fått rent och fint här. =D

Vid flera tillfällen under dagen så föll snön, ibland riktigt tätt och med stora flingor, men den blev inte kvar på marken utom på en del torra platser. Senare då vi satt och "fikade" övergick snön, som så ofta i regn. Men det är kallt både ute och inne, så R intog horisontalläge i sängen med tidningen, och jag svepte om mig min pläd och satte mig här för dagens blogginlägg.


Apropå vad som sker det sker...


http://www.youtube.com/watch?v=nX3lKVBz2qU 


Fick 1956 en Oscarsstaty för bästa sång!


~ Lena ~



Av Lena - 9 november 2009 11:06

Dagens citat el ordspråk:

 

"Producenterna skulle inte göra motbjudande filmer om inte publiken gick och såg dem."

Källa: Bette Davis


 Dagens namn: Teodor, Teodora


Teodor kommer av grekiskan och har bildats av orden theos som betyder Gud och doron som betyder gåva. Följaktligen betyder namnet något i stil med Guds gåva. Namnet etablerades genom ett helgon i Mindre Asien, den romerske soldaten Theodor av Euchaita, som år 303 anlade en brand i ett stort hednatempel, gudamodern Cybeles tempel. Theodor blev tagen på bar gärning och brändes ihjäl levande. Men enligt legenden förblev hans kropp oskadd, medan hans själ steg till himlen med varmluften och ingick i ”den eviga glädjen”. Teodor har använts i Sverige sedan 1400-talet men det är först på senare år som det blivit förhållandevis vanligt. Namnet Teodor är mycket vanligt inom den grekiska och ryska kultursfären. I Ryssland skrivs dock namnet som Fjodor - författaren Fjodor Dostojevskij var en berömd ryss med detta namn. I de anglosaxiska länderna heter det Theodore eller Teddy - namn som båda användes av den amerikanske presidenten Theodore Roosevelt (1901-1909), Panamakanalens skapare som även är den man som Teddybjörnen är uppkallad efter. Antalet namnbärare är runt 7 500, av dessa har omkring 1 700 det som tilltalsnamn. Fördelningen mellan stavningarna Teodor och Theodor är ganska jämn, med en viss övervikt för den förstnämnda. Å andra sidan är det fler som har Theodor som tilltalsnamn! En känd svensk Teodor kommer faktiskt från Grekland, författaren Theodor Kallifatides, grattis!


Teodora är den kvinnliga motsvarigheten till Teodor och de bägge namnen delar därför namnsdag från och med år 2001. Teodora har aldrig varit något vanligt namn i Sverige. Antalet namnbärare är knappt 800, av dessa har runt 300 det som tilltalsnamn. Stavningen med T- i början är lite vanligare än den med Th-. De senaste åren har Teodoras popularitet faktiskt ökat något. År 1999 var det fyra flickor som fick Teodora som tilltalsnamn och ytterligare två som fick det som andranamn.


  


I morse var vår trädgårdstjej här och rensade och klippte i trädgåden, så nu är den klar inför vintervilan. Inte för att det numera är så mycket till trädgård kvar av den ursprungliga, som jag faktiskt berömmer mig själv med att ha haft i lika pedantiskt ordning som det då också var här inomhus. Det är säkrast att försöka förtränga bådas tidigare "prakt", så jag inte börjar känna panik över dess nuvarande skick. Ingen ska känna sig träffad, för vi har det så rent och snyggt hos oss som det bara är möjligt, men som alla vet har jag alltid varit extrem med såväl inom- som utomhusskötsel. Och faktiskt har jag förstått att ordspråket "själv är bäste dräng" måste vara myntat med mig i åtanke. =D

När jag nu sagt detta så kan jag berätta att jag har det i generna, min morfar och min mamma var precis likadana, eftersom morfar dog då jag var 10 år så har jag inga egna minnen direkt över hans personlighet, men jag kommer ihåg honom och att han hade anlagt ett stenparti i trädgården där han också placerat egentillverkade bord och bänkar av stenblock. Som barn tillbringade jag några somrar hos honom och min äldsta moster som blev hemmadotter efter mormors död, mormor som jag aldrig träffat, hon kämpade mot sin cancer, och hennes högsta önskan var att hon skulle få leva så länge att hon fick se sitt första barnbarn, hon försökte, men orkade inte, så bara 1½ mån innan jag föddes så dog hon.

Jag minns en gång då jag var och lekte ensam i detta stenparti, där det i en slänt bredvid växte ett bestånd av fingerborgsblommor (digitalis), och att jag skulle pröva att just sätta en av blommorna på mitt finger, och då jag gjorde detta störde en geting som var gömd inne i blomman, den chock och värme som genomströmmade mig då den stack mig kan jag känna än i dag. Inte konstigt att jag älskar dessa ståtliga blommor, med sådana minnen och de finns faktiskt kvar i vår trädgård.

Mamma berättade f.ö att morfar haft så vackert i trädgården under hennes uppväxt att folk som var på väg förbi ofta stannade och kommenterade hur fint där var.

~ Lena ~

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Vädret

Kalender

Ti On To Fr
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
<<< November 2009 >>>

Skriv gärna en hälsning

Arkiv

Senaste inläggen

Länkar till mina bloggvänner

Flagcounter fr.o.m. 2010-05-02

free counters

Mina bokmärken

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards