Mitt liv och mina tankar

Alla inlägg under december 2009

Av Lena - 7 december 2009 14:45


Dagens citat el ordspråk:

"Grunden till revolution och kriminalitet är fattigdom."

Källa: Aristoteles


 Dagens namn: Angela, Angelika


Angela är antingen en italiensk kortform av latinets angelicus som betyder den änglalika eller så kommer det från det italienska namnet angelo som betyder ängel, betydelsen är oavsett ganska lika. Namnet kom till oss i mitten av 1800-talet men blev vanligt först efter andra världskriget. En känd Angela är helgonet Angela Merci som levde 1474-1540. Hon var Ursulinneorderns grundare. Ursulinneorden har bland annat till uppgift att utbilda lärarinnor. Antalet namnbärare är runt 3 200 Angela i landet, av dessa har omkring 1 800 det som tilltalsnamn.


Angelika kommer alltså antingen från latinets angelicus som betyder den änglalika eller det italienska namnet angelo som betyder ängel. Namnet började användas i Sverige i början av 1800-talet, men först på 1950-talet började det bli populärt, för att under senare år ha vuxit enormt i popularitet. Från att inte ens ha varit bland de 350 vanligaste flicknamnen för 20 år sedan har Angelika i dag blivit ett av de 50 vanligaste förnamnen. Antalet namnbärare är runt 13 000, av dessa har omkring 8 500 det som tilltalsnamn. De flesta stavar namnet Angelica.


  

   Till dig Skomakar Lisa för gårdagens kommentar!


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Nu äntligen har också mannen fått sin influensavaccination. Idag känner han ingenting som tyder på att han reagerat negativt på den, men eftersom de allra flesta tycks få ont i armen så är väl det vad som väntar honom också.

Hade bestämt mig för att ringa ett par telefonsamtal idag, men jag fattar inte vad det är med mig alltså, för jag kunde inte förmå min kropp att göra det. Det blir längre och längre tid som går emellan gångerna som jag pratar med folk, jag sitter här i min ensamhet och trivs iofs ganska bra med det, men ibland känns det som om jag isolerar mig FÖR mycket.

~ Lena ~  


Av Lena - 6 december 2009 13:23


Dagens citat el ordspråk:

"En demokrati är en stat där fritt meningsutbyte inte slutar med begravning."

Källa: Winston Churchill  


 Dagens namn: Nikolaus, Niklas

 

 I dag är det Finlands självständighetsdag som också är landets nationaldag.

Den firas till minne av att denna dag 1917 förklarade den finska lantdagen Finland självständigt från Ryssland.


Nikolaus är av grekiskt ursprung och sammansatt av två ord som betyder seger och folk. Nikolaus är i någon form dagens namn i nästan alla europeiska och amerikanska länder. S:t Nikolaus har alltid anropats av kristna sjöfarare för att kunna stilla stormar på havet. Han lär också vara alla skolbarns och giftaslystna flickors beskyddare. Med tiden blev han också Rysslands speciella skyddshelgon och också ett mycket populärt namn där, framförallt bland tsarerna. Mängder av kyrkor är helgade till honom, bland annat storkyrkan i Stockholm. Hans legend är en folksaga eller kanske snarare en hel grupp sådana. Under sin livstid skall han ha varit biskop av Myra i Mindre Asien (alltså dagens Turkiet). Nikolaus var enligt legenden en rik man som ägnade sig åt att ge presenter och ekonomisk hjälp åt behövande. Därifrån kommer alltså den västeuropeiska seden att ge varandra presenter på julafton. Holländarna kallade nämligen helgonet för Sinet Klaas och under det engelska namnet Santa Claus har den gamla biskopen numera förvandlats till jultomte. Namnet har använts i Sverige sedan 1100-talet. Sammanlagt finns det runt 900 Nikolaus i landet, av dessa har lite fler än 100 det som tilltalsnamn. Omkring 150 stavar namnet Nicolaus.


Niklas är en kortform av Nikolaus med samma betydelser. Niklas har till och från under historien också använts som en variant av Nils som även det är en kortform av Nikolaus. Det har använts i Sverige sedan 1500-talet och har i modern tid blivit ett mycket vanligt namn bland pojkar födda på 1960-, 1970- och 1980-talen. Antalet namnbärare är runt 51 400, av dessa har omkring 37 700 det som tilltalsnamn. Niklas har många alternativa stavningar, Niclas (cirka 12 900 namnbärare) och Nicklas (runt 9 400 namnbärare) är några av de vanligaste. Grattis kan vi säga till bland andra artisten Niklas Strömstedt.


Till er som kommenterat!


  

Trevlig andra advent till alla!

 

Idag har jag smakat julmat minsann, brukar inte börja så tidigt, men idag serverades ris á la malta med saftsås som efterrätt och jag bara önskade att portionen varit större...jag älskar denna rätt och goood var den.


Igår såg jag en repris av "På spåret" med de nya programledarna som frånsett att de pratade i mun på varandra vid ett par tillfälle fick klart godkänt av mig (tror de var lite nervösa).





 Någonstans igår hörde jag en "snutt" av Elvis och idag på YouTube lyssnade jag på mycket med honom (han var och är ju min idol), och jag stannade länge där...idag valde jag denna psalmsång som jag tycker mycket om.

~ Lena ~

Av Lena - 5 december 2009 16:07


 

Dagens citat el ordspråk:  

"Det krävs goda byråkrater för att hålla en välorganiserad ineffektivitet igång.”

Källa: Henrik Tikkanen


 Dagens namn: Sven


Sven är ett fornnordiskt namn som återfinns på runstenar i formen Suain som troligen betyder yngling. Namnet har sedan dess alltid varit vanligt hos oss, tänk bara på alla Svenssons i vårt land. Trots populariteten kom namnet inte i almanackan förrän 1901. Sven är fortfarande ett vanligt förnamn men bland de yngsta ganska ovanligt som tilltalsnamn. Antalet namnbärare är runt 134 500, av dessa har omkring 67 600 det som tilltalsnamn. Tro det eller ej, några av namnbärarna är faktiskt kvinnor, närmare bestämt 14 stycken. Två kända Sven är den framlidne filmfotografen Sven Nykvist, bland annat känd som fotograf till Ingmar Bergman och Woody Allen, och författaren Sven Lindqvist.


  


För era kommentarer igår & idag, Skomakar Lisa, Irja, Yvonne, Margit och Stina - alla lika uppskattade av mig. =D


Hur jag än letar så hittar jag ingenting som jag kan skriva om idag!

Så det jag då jag började  blogga genast förstod var att jag måste ha ett stående inslag just vid så'na här tillfällen...ordspråk, citat o namn är ju alltid intressant oavsett vad jag har att säga eller ej. 

Och idag kom det alltså till användning. Hoppas på bättre fantasi i morgon och på återhörande då. =D

~ Lena ~

Av Lena - 4 december 2009 10:05

 

Dagens citat el ordspråk:  

"De sista gästerna följde vi till grinden; farvälets rester tog nattvinden."

Källa: Henrik Ibsen


 Dagens namn: Barbara, Barbro


Barbara kommer från grekiskans barbar vilket betyder främmande, icke grekisk, det vill säga någon som inte förstår eller talar grekiska. Till Sverige kom namnet på 1100-talet genom S:t Barbara som var en kristen martyr på 200- eller 300-talet och som var ett mycket populärt helgon under medeltiden. Legenden om Barbara berättar att hon var vacker och mycket gudfruktig, men hennes far fattade agg mot henne dels för att hon var kristen och dels för att hon inte ville gifta sig. Därför spärrade han in henne i ett torn med två fönster. I tornet åstadkom hon med bara fingrarna ett tredje fönster så att det blev ”treenighet” i belysningen och så ritade hon ett kors på golvet. Till slut blev fadern så förargad att han högg huvudet av dottern. Då slog blixten ned och brände upp honom så fullständigt att inte ens en askhög fanns kvar att begrava. På 1300-talet blev namnet Barbara allt vanligare i Sverige och känd har hon i dag blivit bland annat genom den sång Robban Broberg sjöng om henne. ”Uppblåsbara, uppblåsbara Barbara...”. Antalet namnbärare är runt 2 800, av dessa har omkring 1 800 det som tilltalsnamn. Utomlands finns flera kända Barbara, bland andra skådespelaren och sångerskan Barbara Streisand och Barbara Bush, fru till tidigare amerikanske presidenten George Bush och mamma till den nuvarande republikanske presidenten George W Bush.


Barbro är en nordisk form av det grekiska Barbara med samma betydelser, det vill säga barbar vilket betyder främmande, icke grekisk, någon som inte förstår eller talar grekiska. Namnet är känt i Sverige sedan senmedeltiden. Barbro Stigsdotter var en av de första kända namnbärarna i Sverige. Hon skall enligt legenden ha hjälpt Gustav Wasa undan danskarna. I almanackan hamnade Barbro först 1901 och populärast var namnet under 1940-talet. Antalet namnbärare är runt 50 100, av dessa har omkring 30 100 det som tilltalsnamn. Kända namnbärare är Barbro ”Lill-Babs”.

 

  

Till Skomakar Lisa, Irja, Love & Solvieg för gårdagens fina kommentarer!


Väcktes av telefonen 9.30, det visade sig vara A från fönsterputsarfirman som undrade om han kunde få komma tidigare än avtalat, den tiden var mellan klockan 14-15 (ombokad av firman sjölv, de skulle varit här i tisdags).

Passade väl inte mig så bra precis, eftersom R åkt för att ta PK-prov och samtidigt försöka få sin vaccination mot svininfluensan. Därefter skulle han också uträtta ett par andra ärenden. Men vad hade jag för val...det var bara att acceptera om jag inte ville boka om än en gång, och DET ville jag inte, eller orkade inte rättare sagt.


Dock är jag mycket bättre i knät idag! =D


Nåväl, det visade sig vara två killar som kom och som avtalat var skulle de själva plocka i och ur fönster, vi har fortfarande 4 fönster som inte är utbytta utan de behöver delas, de frågade inte ens om dessa fönster utan då insidan av alla fönster var gjorda (tror jag iaf, för jag sitter ju där jag sitter) gick de ut för att putsa dem från utsidan...sen sa de att de var klara...och jag orkade inte ta en diskussion utan sa tack och hej. Så de fönster som skulle ha tagits emellan blev alltså inte gjorda !!! Och jag kommer ihåg att de nog inte togs förra gången de var här heller. De var väl här i c:a 20 min, och nu strax efter de har åkt känns det som om jag har drömt...var det verkligen någon här...


Då R kom hem hade han klarat av det han kunde råda över...men fick ingen vaccination...han hade nog inte riktigt klart för sig varför, men de hade iaf ändrat i sitt datasystem den 1 dec och inte fått det att flyta på som önskat ännu, och det hade fått till följd att tillräcklligt med vaccin inte tagits fram???

Han var välkommen tillbaka på måndag em...ett så'nt jagande för något som han egentligen från början inte ville ha.

~ Lena ~

Av Lena - 3 december 2009 12:54


Dagens citat el ordspråk:

"Ät och drick med din vän, men gör inga affärer med honom."

Källa: Turkiskt ordspråk


 Dagens namn: Lydia


Lydia är ett grekiskt namn som helt enkelt betyder kvinna från Lydien, ett landskap i Mindre Asien, i dag i Turkiet. Namnet har använts i Sverige sedan 1600-talet och har funnits i almanackan sedan 1901. Vid förra sekelskiftet var det ett ganska vanligt namn. Enligt Bibeln, i Apostlagärningarna, var Lydia en purpurhandlerska som fick besök av Paulus och senare döptes av honom. En nu känd och levande Lydia är programledaren och journalisten Lydia Capolicchio. Antalet namnbärare är runt 3 100, av dessa har omkring 1 200 det som tilltalsnamn.


  

För era kommentarer, alltid lika uppskattade och välkomna!


Egentligen ska jag väl inte klaga, men jag kan inte låta bli, det här med att ha så ont i knät vid minsta rörelse har dragit ner mitt humör rejält.

Under natten vaknade jag några ggr då jag rörde på mig, men somnade om då jag hittat ett läge som inte smärtade, och DET är jag tacksam för. 

Det är inte mycket som ska till numera förrän det får mig att må psykiskt dåligt, det verkar som om gränsen redan är nådd för vad jag orkar med.


Men nu skedde något som verkligen gladde mig...mannen som gärna samlar på sig för mycket tvätt (enligt mig) innan han kommer sig för att starta en maskin gick precis ner i källaren för att starta en ANDRA maskin för dagen.


Dagens lunch bestod av isterband och dillstuvad potatis med kokta morotsslantar och fräsch grönsallad, vilket jag just tvingat i mig, jag som alltid sagt att isterband det är det enda jag inte tycker om måste ju iaf försöka äta det som serveras, men som sagt idag var det inte det lättaste, fast jag fick i mig det.

Efterrätten bestod av drottningkräm som smakade jättegott.


Så nu är det eftermiddagsvila som gäller...kanske kommer jag tillbaka i kväll...

Av Lena - 2 december 2009 12:19


Dagens citat el ordspråk:

"En man kan aldrig vara nog omsorgsfull i valet av sina fiender."

Källa: Oscar Wilde


Dagens namn: Beata, Beatrice


Beata kommer från det latinska beatus vilket betyder salig eller lycklig. Beata dök upp i Sverige redan på 1300-talet och var länge ett vanligt namn inom adeln. Den franska formen Beate var vanligt på 1700-talet och namnet har funnits i den svenska almanackan ända sedan 1774. I dag är det dock inte många som heter Beata. Antalet namnbärare är runt 2 500, av dessa har omkring 900 det som tilltalsnamn.


Beatrice är antingen ett italienskt eller franskt namn vars ursprung är det latinska Beatrix som betyder den lyckosamma, den lyckobringande. Många är helgonen som hetat Beatrice, men mest känt är namnet kanske genom skalden Dantes (författaren bakom bland annat ”Den gudomliga komedin”) ungdomskärlek, Beatrice Protinari. Svenskt drottningnamn blev Beatrice genom den medeltida kungen Erik Magnussons gemål, Beatrix av Brandenburg. Sedan mitten av 1800-talet har Beatrice använts i Sverige. Namnet började bli populärt på 1960-talet och har nu tagit sig upp bland de 100 vanligaste förnamnen. Vanligast är det i Norrland. I Sverige finns det i dag runt 8 300 Beatrice och av dessa har omkring 3 700 det som tilltalsnamn. Vidare finns det också runt 200 kvinnor som heter Beatrix.


  

Till alla för era fina kommentarer!


  




Det blev faktiskt värre framåt natten! 

Det verkade ju som om jag klarade mig undan med lite ont i stortån vid gårdagens fall, men allteftersom tiden gått har värken ökat i knät, vilket jag alltså måste ha smällt i hårdare än jag trott. Nåväl, jag klarar mig nog, för det värker inte om jag bara inte rör mig, men att gå är det största problemet, men också det har jag klarat om än med mycket, mycket besvär. Så idag tar jag till det som min mamma alltid sa "jag får väl se tiden an".

Av Lena - 1 december 2009 14:15

 

Dagens citat el ordspråk:

"Alkoholen är bedövningsmedlet som tar oss genom livets operation."

Källa: George Bernard Shaw


 Dagens namn: Oskar, Ossian


Oskar är ett engelskt namn som troligen härstammar från det fornnordiska namnet Asgeirr som är bildat av två ord som betyder gud (as) och spjut. Kejsare Napoleon gav detta namn till sin gudson, vännen Jean Baptiste Bernadottes barn Oscar. På så sätt kom namnet in i almanackan Sverige 1812 eftersom Jean Baptiste Bernadotte kom att bli svensk kung under namnet Karl XIV Johan, och hans son blev Oscar I. Oskar var länge under 1900-talet ovanligt, men har på senare år ökat mycket i popularitet. Antalet namnbärare är runt 62 300, av dessa har omkring 25 000 det som tilltalsnamn. Stavningen med –k- är vanligast, ungefär en tredjedel stavar namnet med –c-.


Ossian är ett keltiskt namn av okänd betydelse. Det blev känt i Europa genom James Macphersons diktcykel ”Ossians sånger” som skrevs i mitten av 1700-talet. Namnet har aldrig varit vanligt i Sverige. Antalet namnbärare är runt 2 000, av dessa har knappt 400 det som tilltalsnamn.


  

Till er som gladde mig med kommentarer igår  


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Idag har det hänt MEN...inte fan är jag full för att jag ramlar omkull. =D

Det går an att vara kaxig nu när tillbudet slutade väl, men så här var det...

Ovanligt tidigt kom hemtjänsten med dagens lunch, jag satt framför datorn (var annars) och var helt koncentrerad på webben, därför slarvade jag med att se till så att syrgasslangen inte skulle ställa till det när jag gick för att hämta maten, men det var just det som skedde, slangen letade sig in under mattan i hallen, som då jag "flängde" till drog med sig halva mattan. Ingen fara (trodde jag, ja) som då jag skulle gå tillbaka från ytterdörren halkade på golvet, som alltså var halt där mattan legat (vem tänkte så långt, inte jag iaf) utan jag stöp och förpackningarna med mat, rårivna morötter och efterrätt flög åt alla håll. Det kändes med en gång att jag vred till vänsterbenet och på nå´t sätt också stortån. Och liggande blev jag utan att kunna ta mig upp!!!  Men efter en stund och sedan andningen blivit normal (kan ni ana paniken?) så kunde jag krypa in i vardagsrummet och klarade att med soffan som stöd komma upp i densamma. DÅ kom mannen in, han hade varit i garaget och därmed missat hela skådespelet. Nåväl, det slutade med att jag klarade mig undan med blotta förskräckelsen som tur var, endast i stortån gör det lite ont nu om jag "viftar" på den, så det får jag väl låta bli. =D


Tror ändå att chocken över fallet kräver att jag vilar ett par timmar så det ska jag göra nu   

~ Lena ~


Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Vädret

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31
<<< December 2009 >>>

Skriv gärna en hälsning

Arkiv

Senaste inläggen

Länkar till mina bloggvänner

Flagcounter fr.o.m. 2010-05-02

free counters

Mina bokmärken

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards