Mitt liv och mina tankar

Alla inlägg under januari 2010

Av Lena - 7 januari 2010 02:05

   

 

Dagens citat el ordspråk:

"Motgångar avslöjar snillet, medgångar döljer det."

Källa: Horatius

 


 Dagens namn: August, Augusta

 

August betyder den upphöjde, den vördnadsvärde. Augustus var de romerska kejsarnas hederstitel. Som titel bars namnet för första gången av den förste kejsaren, Octavianus Augustus. Men även Julius Caesar hette så, hans fullständiga namn var Gaius Julius Caesar Augustus. Namnet August infördes i almanackan 1811 efter den året innan avlidne kronprinsen Carl August. Vår mest kände August är utan tvivel författaren August Strindberg. Man kan också nämna den socialdemokratiske agitatorn August Palm och författaren August Blanche. Även André som förolyckades under sin Nordpolsexpedition, hette August i förnamn. Salomon August André var hans fullständiga namn.

Antalet namnbärare är runt 6 100, av dessa har runt 1 500 det som tilltalsnamn.


Augusta är en femininform av August och var följaktligen de romerska kejsarinnornas hederstitel. Betydelsen är densamma den upphöjda, den vördnadsvärda. I almanackan har namnet funnits sedan 1831 efter prinsessan Eugenie Augusta som föddes året innan. Antalet namnbärare är runt 4 800, av dessa har lite fler än 200 det som tilltalsnamn.



Till Irja, Ragnvi, Ing-Marié, Jessica, Skomakar Lisa & Love för era alltid lika välkomna kommentarer !!!

  


Ing- Marié:

Eftersom du inte har någon blogg har du ingen aaaning om hur "sjukt" roligt det är !!! Lockar det dig till att börja kanske...? =D


Tycker själv att bilderna jag visar, precis som du skrev, liknar de gamla fina bokmärken vi hade som barn, och jag surfar ännu, efter alla år som gått sedan jag började använda "nätet" efter att hitta något vackert till min samling, som numera är ganska diger. Så var rädd om dina gamla märken IM, om vilka jag innerligt hoppas du minns rätt och har kvar, för idag tror jag inte att de finns att få...nej, inte ens för pengar tror jag det skulle lyckas att hitta dessa nostalgimärken igen...och du...var inte så snäll som jag var som gav bort mina till lillasyster G...med tanke på framtida barnbarn menar jag *skratt*, utan att i så fall först kopiera dem.

Så barnslig är jag...och det trivs jag med !!!


Synd att N har varit sjuk, men jag läste hennes blogg i går kväll och såg då att hon "kvicknat till", packat inför återresan till Malmö, hon trodde också hon skulle klara sin tenta, hon skrev att hon hade c:a en vecka på sig att jobba med den...och det är klart hon "fixar" det!


Det var då för väl att käre bror fick sin snö så han förhoppningsvis får sitt lystmäte...dumt skrivet...han får väl aldrig nog av snö ??? Jag önskar honom från mitt hjärta all lycka i spåret !!!


Så härligt att du/ni fått så fina gäster vid fågelbordet...där kan man sitta länge och titta eller hur...förresten bergfinkar vet jag inte om vi haft här någon gång?


1000 tack för kortet från Lanzarote...som A skrev om motivet ni valt så kunde man tro att ni faktiskt varit på månen =D


Hälsa också dotter A att jag "snappar" lite här o lite där om henne på fb bl.a


Det blev ett långt öppet brev det här...nu ber jag bara om varma hälsningar och kramar till er allesammans och ser fram emot nästa kommentar i bloggen =D.

~ Lena ~


Av Lena - 6 januari 2010 01:15


  

Klicka på bilden om animering önskas :-) 

 

Dagens citat el ordspråk:

"Det är lätt att fatta beslut när det inte finns dåliga alternativ."

Källa: Robert Hall

 


Trettondagen (eller som den även kallas Trettondedag jul) är vår äldsta kristna högtid och därtill den svårbegripligaste. Trettondagen firades redan på 100-talet i Egypten. Det berodde på att man ville kristna en vattenfest man tidigare hållit till ära för guden Osiris. Alltsedan dess har anledningen till att man firar trettondagen förändrats kontinuerligt. För närvarande handlar denna helg framförallt om de tre vise männen, magoi (österländska stjärntydare) som kom från Österlandet - förmodligen Persiska astrologer - med guld, rökelse och myrra till den nyfödde Judakonungen och vars stjärna visade dem vägen. Under medeltiden uppstår i Köln i Tyskland den bekanta Trekonungalegenden som vet att de tre (efter antalet gåvor) heter Kaspar, Melchior och Baltasar och de var konungar i Syrien, Persien och Etiopien. I Köln har man till och med deras reliker i ett otroligt vacker förgyllt skrin. Tyvärr är hela den långa och detaljrika legenden ren diktning och historiskt helt värdelös. Alla de vise männen har namnsdag i dag i sina svenska namnformer.


 Dagens namn: Kasper, Melker, Baltsar


Kasper är en svensk form av Kaspar som ju var en av de tre vise männen. Det tros vara en ombildning av ett kaldeiskt ord (Kaldéen, under antiken södra Babylon) som betyder skattmästare. Det har använts i Sverige sedan 1400-talet. Antalet namnbärare är runt 2 800, av dessa har omkring 2 200 det som tilltalsnamn. Den vanligaste stavningen är Casper.


Melker är av babyloniskt ursprung och en sidoform av Melchior som var namnet på en annan av de tre vise männen. Melchior är sammansatt av melek som betyder konung och or som betyder ljus och har tolkats som ljusets konung. Namnet finns i almanackan sedan 1774. Mest populärt var namnet i början av 1900-talet. Antalet namnbärare är runt 2 300, av dessa har omkring 900 det som tilltalsnamn. Den mest kända Melker i Sverige är fiktiv, farbror Melker i Astrid Lindgrens berättelser om ”Saltkråkan”.


Baltsar är en kortare version av Baltasar och från början ett babyloniskt namn som betyder Baal (det Bayloniska ordet för gud) skydde hans liv. Baltasar var alltså en av de tre vise männen. Det har använts i Sverige sedan 1400-talet och kom in i almanackan 1901 för att fira Göta kanals byggare Baltzar von Platen. Antalet namnbärare är runt 500, av dessa har ett hundratal det som tilltalsnamn. Stavningen Baltzar är den vanligaste.


  


 Till Stina, Love, Yvonne R, Charlotte & Skomakar Lisa

      

  


Svar till Skomakar Lisa: (och andra som kan tänkas vara intresserade) som undrade över vad som var att göra om det värsta skulle hända och det blev strömavbrott här så jag inte kan få min syrgasbehandling via syrgaskoncentrator som alltså kopplas till elnätet…Det finns ett par reservplaner...varav den första är portabla syrgasflaskor (s.k. lättflaskor), brukar få sex flaskor per sändning som var och en räcker c:a 6 tim. Skulle strömavbrottet vara längre så har mannen köpt ett litet bensindrivet kraftverk som måste tankas var fjärde tim. T.o.m två, tre lampor orkar det med att försörja faktiskt.

Det var syrgastillförseln det...men vi bor i ett eluppvärmt hus som fort blir nerkylt och p.g.a min syrgasbehandling får vi ju inte värma oss med att tända en brasa så då skulle nästa steg bli att fly hemmet...detta har dock aldrig hänt som väl är =D


Svar till Stina: Maken lämnar sitt PK-prov på lab. under fm och på em samma dag ringer någon och talar om värdet och ev ändring av tablettordinationen...smidigt som 17.

Synd att inte den modellen tillämpas där du lämnar ditt prov...du kanske ska tipsa dem ???

~ Lena ~

Av Lena - 5 januari 2010 16:47

   

 

Dagens citat el ordspråk:

"Bekymmer är som spädbarn - de växer bara om man sköter om dem."

Källa: Gilbert Keith Chesterton

 

I dag är det trettondagsafton.

Dagen har länge betraktats som en glädjens dag, vilket Shakespeares komedi med samma namn tyder på. I England var det tidigare en dag för upptåg. Förr hörde stjärngossarna till trettondagsafton, vilket inte är så konstigt med tanke på trettondagsaftons anknytning till de vise männen och den vägledande stjärnan. Men sedan Luciafirandet i mitten av 1900-talet började bli väldigt populärt flyttades stjärngossarna dit istället.


 Dagens namn: Hanna, Hannele

 

Hanna är ett namn av hebreiskt ursprung som då skrivs Channa och betyder den nåderika eller den lyckliga. Namnet har använts i Sverige sedan 1500-talet och var som populärast i slutet av 1800-talet. År 1901 kom det in i almanackan. Antalet namnbärare är omkring 42 600 namnbärare, av dessa har runt 28 400 det som tilltalsnamn. Grattis kan vi säga till bland andra Hanna Graaf, ena delen i den sjungande systerduon systrarna Graaf.


Hannele är en tysk form av Hanna med samma betydelser. I dag är det ett mycket ovanligt namn. Antalet namnbärare är runt 4 100, av dessa har omkring 500 det som tilltalsnamn.


  

 

Till Ragnvi x 2, Lars, Skomakar Lisa, Yvonne R x 2 & Stina !!!

 

  

 

Som tur är så släppte det "onda" i mannens knä så att han utan större besvär (än vanligt) har kunnat ta sig till lab. för att ta sitt PKprov...och det visade sig dessutom vara ok.

 

Han uträttade ett par andra ärenden också så nu klarar vi förhoppningsvis att bli insnöade för jösses vad det försenade snöfallet nu satt fart...hoppas det inte blir de befarade 20-30 centimetrarna som ska ner *bönar och ber*.

Men framför allt hoppas jag att vi slipper strömavbrott !!!

~ Lena ~

Av Lena - 4 januari 2010 00:47

  

 

Dagens citat el ordspråk:

"Det tog mig femton år att upptäcka att jag inte hade någon författartalang, men då var det försent att sluta för då var jag redan berömd."

Källa: Robert Benchley


 Dagens namn: Rut

 

Rut är ett hebreiskt namn med skiftande betydelse, såsom vänskap, herdinna, ansedd grannkvinna men också den fagra. Rut som har en egen bok i Bibeln, blev stammoder till kung David. Sedan 1901 finns Rut i almanackan, fast det har använts i Sverige sedan 1600-talet. Populärast var namnet vid förra sekelskiftet. Antalet namnbärare är omkring 32 000, av dessa har runt 22 200 det som tilltalsnamn.


  


Till Love, Skomakar Lisa & Yvonne R för gårdagens kommentarer & till Margit för nattens !!!

 

  

Det här året hade gärna fått börja bättre...den här gången är det mannen som har så ont i sitt högra knäveck? att han tvingas släpa med sig benet...han säger att det känns som om benet ska ramla av...ont som f***n gör det och styrseln är obefintlig. Själv tror han att det kan vara menisken...han har ju erfarenhet av det eftersom han opererat vänster knä i mitten på 70-talet. Sedan sägs det ju att "synden straffar sig själv" och eftersom han aldrig varit rädd om sig men alltid hållit på med nå'n form av sport som tagit hårt på hans kropp så kanske det stämmer? Hur som helst det inplanerade PK-provet han skulle lämna på lab. idag skjuter han upp och hoppas att han ska kunna klara nå'n av de närmsta dagarna. Men han skulle handlat lite idag också...hmmm...det blir väl så att jag får lägga en order till Matservice så det ordnar sig väl det med.

~ Lena ~

Av Lena - 3 januari 2010 01:50

 


Dagens citat el ordspråk:

 "Politiker är som krokodiler, stora i käften, men saknar öron. "

Källa: Bert Karlsson

 


 Dagens namn: Alfred, Alfrida


Alfred är ett fornengelskt namn som består av ordet alf, ett mytiskt väsen - jämför alverna i Tolkiens romantrilogi om ”härskarringen” - och fred som kan tolkas råd eller beslut. Betydelsen är alltså rådgivare med alfernas hjälp eller alfernas rådgivare. Namnet blev känt i England genom kung Alfred den store som levde på 800-talet. En modern namnbärare är filmthrillerkungen Alfred Hitchcock. I Sverige blev namnet populärt på 1800-talet. Tänk till exempel på Alfred Nobel. Alfred kom in i almanackan 1901. Antalet namnbärare är omkring 8 300, av dessa har runt 2 100 det som tilltalsnamn.


Alfrida är ett urnordiskt namn som betyder fager. Namnet hade länge varit oanvänt när det återupptäcktes på 1820-talet och blev då mycket populärt. Antalet namnbärare är runt 1 900, av dessa har ett knappt hundratal det som tilltalsnamn.

















Då jag sökte efter vacker musik på You Tube idag snubblade jag över det här...

Så nu har jag fått dagens motion minsann iaf vad skrattmusklerna anbelangar. =D

~ Lena ~

Av Lena - 2 januari 2010 16:46

Dagens citat el ordspråk:

"Be om råd, men besluta själv."

Källa: Ukrainskt talesätt


 Dagens namn: Svea

 

Svea var under 1600- och 1700-talen inget namn utan helt enkelt en benämning för Svea Rike, Sverige (jmf. Moder Svea). Namnet betyder helt enkelt det/den svenska. Efter att Tegnér publicerat ”Svea” 1817 blev namnet ganska snart populärt. Sedan 1820-talet har namnet använts och 1901 kom det in i almanackan. Antalet namnbärare är runt 15 000, av dessa har omkring 10 000 det som tilltalsnamn.


  


Till Ragnvi, Skomakar Lisa & Margit för gårdagens kommentarer samt till...

Love x 2, Skomakar Lisa, Jessica, & Stinalill för dagens...ni är guld värda !!!



Har tillbringat hela dagen i sängen...ibland läsande och ibland sovande, inte förrän vid 16-tiden fick hungern mig att stiga upp. =D Mannen köpte ju en stor färdigkokt skinka till jul som tur var för jag älskar skinka och trots att jag nu ätit det sen julafton har jag inte tröttnat...förresten, jag köpte ju också skinka i den varuleverans vi fick dagen innan julafton. Nåväl...nu har jag blivit serverad skinka och rödkål av mannen...här vid datorn så nu mår jag bättre...tänk vad lite mat kan göra *skratt*.


Nu ska jag göra dagens bloggpromenad som jag ser fram emot...kan man inte promenera ute får man göra det inne   eller hur ???


~ Lena ~

Av Lena - 1 januari 2010 02:30

 

  

 

GOD FORTSÄTTNING PÅ DET NYA ÅRET !!!

Nyårsdagen tillkom från början av politiska och praktiska skäl. I det antika republikanska Rom blev det nödvändigt att fastställa ett särskilt datum varje år då ämbetsmännen tillträdde sina mandat. Roms konsuler valdes på ett år och vår tidräkning bygger på det antika Roms sätt att dela in året. Ursprungligen räknade man där nyår från 1 mars. Det var ett utmärkt datum att börja jordbrukssäsongen på. Men när Rom blev en stormakt krävdes det mer tid för att förbereda de fälttåg som i regel förlades till sommarhalvåret. Från och med år 152 f Kr fick konsulerna därför tillträda sitt ämbetsår två månader tidigare, alltså den 1 januari. Konsulerna inhämtade officiella spådomar om sitt ämbetsår och snart gjorde Roms medborgare detsamma när det gällde det nya året. Populärt blev också att önska varandra ett lyckligt och gott nytt år. Nyårsdagen blev snart en stor och festlig högtid. Där har vi bakgrunden till vår tids nyårsfirande. Ingenstans i världen har någon namnsdag på nyårsdagen.


  

Dagens citat el ordspråk:

"Lite för sent är ändå för sent."

Källa: Tyskt ordspråk

 

  

 

Till er...Skomakar Lisa x 2, Yvonne R, Lars, AndersåBellaåIng-Marie & Stinalill för er omtänksamhet och fina kommentarer !!!


  


Mitt problem är att jag VET att livet är värt att leva...MEN, jag orkar inte p.g.a min sjukdom...denna jäkla KOL...för bara jag tänker på att förflytta mig blir jag trött och stressad, och då jag väl rör mig, för att jag måste...ja, då blir jag så andfådd och HELT utmattad att det tar flera minuter att återhämta mig (och under tiden tror jag varje gång att jag INTE ska klara det)...så vad göra???

Den medicinska hjälp som finns att tillgå har jag fått….tror jag iaf =D

Nu har jag gnällt nog för flera dagar...jag lovar...men det blev ett litet inlägg av det hela *skratt*.


~ Lena ~

 

 

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Vädret

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Januari 2010 >>>

Skriv gärna en hälsning

Arkiv

Senaste inläggen

Länkar till mina bloggvänner

Flagcounter fr.o.m. 2010-05-02

free counters

Mina bokmärken

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards