Mitt liv och mina tankar

Alla inlägg under februari 2010

Av Lena - 20 februari 2010 17:45


  

 

Dagens citat el ordspråk:

"Ambassadörer är i ordets sanna bemärkelse adliga spioner."

Källa: Napoleon


 Dagens namn: Vivianne

 

Vivianne är en fransk form av det latinska helgonnamnet Viviana, som betyder den levande. Det har alltid varit ett relativt ovanligt namn både i äldre och yngre generationer, förutom en liten topp under 1930- och 1940-talen.

Antalet namnbärare är runt 2 800, av dessa har omkring 1 000 det som tilltalsnamn.


  





Till er…

Lambergsfrua, Anne-Marie, Solveig, Skomakar Lisa, Yvonne K, Margit & Yvonne R 

för era alltid lika uppskattade kommentarer !!!

 

  

 Bilden hämtad från nätet,

(men skulle kunna vara tagen här hos oss)

 

Vaknade idag till en fint skottad uppfart...detta åter igen för att en av våra underbara grannar varit här med sin traktor...så snällt av honom. =D

 

Men vare sig den ena eller den andra av dags/kvällstidningarna fick vi idag...

 

Sonen ringde och dottern bloggade igår och undrade om de skulle komma och "skotta fram oss"...vilket vi avböjde...det snöade ju då ymnigt...men mannen ringde efter den hjälpen idag i stället...så sonen kom, skottade yttertrappan, gång till källaringången och även framför garageporten. Dessutom var han nere vid vägen och frilade postlådorna som vägverket gömt under en hög snövall ;o)

 

  

Bilden är hämtad från nätet, men illustrerar väl vad sonen möttes av då han kom hit.

 

Nu när vi fått det så fint och framkomligt så ber jag till en högre makt om att stänga snökranen för i år...tack det räcker nu. *Bönar och ber*

 

~ Lena ~

Av Lena - 19 februari 2010 00:45

  


Dagens citat el ordspråk:

"Den engelska skolan är den bästa i världen - om man överlever den."

Källa: Peter Ustinov

 


 Dagens namn: Gabriella, Ella


Gabriella är en femininform av det hebreiska Gabriel som betyder Guds kämpe eller Gud är min styrka. Gabriella har använts sedan 1700-talet och kom in i almanackan 1901. Antalet namnbärare är runt 10 500, av dessa har omkring

5 200 det som tilltalsnamn. Cirka 1 000 stavar med ett l, Gabriela.


Ella är en kortform av flera namn, Elisabeth, Gabriella och Elin. Betydelsen är då antingen Gud är fullkomlighet eller Guds kämpe. Namnet kan även vara en variant på Elin. S:t Elin heter ett helgon som verkade i Skövde på 1100-talet. I Sverige har namnet funnits sedan 1500-talet. Antalet namnbärare är omkring 9 700, av dessa har runt 6 900 det som tilltalsnamn.


Till er...Irja, Jessica, Anne-Marie, Ing-Marie/Mimmi, Margitx2, Skomakar Lisa, Lambergsfrua, & Yvonne R =D

 

    

Hittills verkar det som om det utlovade snöovädret tagit en annan vändning för nu när jag ska gå och lägga mig så har det endast kommit ett par cm här som väl är...men efter vad det sagts så ska det ju snöa i dagarna tre så osvuret är nog bäst...men hoppas gör jag såklart...är mer än nöjd med den snö som redan fallit ;o)

 

  

 

 

En av mina favoriter "Bolero" av Maurice Ravel

Här en riktad orkester under ledning av den nederländske violinisten och dirigenten Andre Rieu.

 

Förälskade mig i den då "Holiday on Ice" hade den som ledmotiv i sin uppsättning på Scandinavium i Göteborg under (tror jag) tidigt 1970-tal.

 

 



Det gick ju inte heller att undvika  att minnas denna fantastiska OS-version som 1984 års engelska konståkningspar vann isdansen med :O)




~ Lena ~

Av Lena - 18 februari 2010 01:15



  

 

Dagens citat el ordspråk:

"Att ange ett skäl för något är att så tvivel om det."

Källa: William Hazlitt


 Dagens namn: Frida, Fritiof

 

Frida är både ett nordiskt namn som betyder den älskade och ett namn av tyskt ursprung. Namnet blev under 1800-talet mycket omtyckt i hela Norden och 1901 togs det in i almanackan. Under 1990-talet nådde Frida åter mycket stor popularitet. Antalet namnbärare är runt 26 200, av dessa har omkring 19 400 det som tilltalsnamn. I dag kan vi bland andra gratulera sångerskan och före detta ABBA-stjärnan Frida Lyngstad. Hon heter egentligen Anni-Frid.


Fritiof är antingen ett isländskt namn, och i så fall förmodligen ett öknamn som betydde fridstörare, då -tjof betyder tjuv, eller så härstammar namnledet från fornengelskans -theow som betyder tjänare. I så fall betyder Fritiof fridens tjänare istället för fridens tjuv. Namnet blev populärt i början av 1800-talet genom Esaias Tegnérs ”Frithiofs saga” och kom in i almanackan 1901. I dag är Fritiof ganska ovanligt. Antalet namnbärare är runt 1 900, av dessa har omkring 200 det som tilltalsnamn. Några hundra stavar namnet Frithiof.



Här sjunger Cornelis Vreesvijk Evert Taubes Fritiof Anderssons Paradmarsch !!! 


  


Till er...

Ing-Marie, Ruth & Irja för era goa kommentarer =D

 

 




Käraste Ing-Marie !

*Skratt* Tänk vad DEN sortens sprit kan göra...för jag tror nog att ditt flitiga användande är det som räddat dig från "vinterkräket" =D

Synd om A som drabbats...det värsta är att komma tillbaka efter en så'n pärs...brukar ju vara alldeles matt i ett par da'r...men det är klart...HAN har ju kondition och är seg, så han är säkert snart "back in business". Hälsa att jag tänker på honom lite extra ;o)


~ Lena ~

Av Lena - 17 februari 2010 01:15

  

 Hittade detta gamla bokmärke på nätet - vet dock inte om det är nyproducerat eller ej - däremot minns jag att jag hade både detta och mååånga andra i min bokmärkssamling, vilken jag senare generöst skänkte till min lillasyster :o)

 

  

 

Dagens citat el ordspråk:

"Arbete är de drickande klassernas förbannelse."

Källa: Oscar Wilde


I dag är det Askonsdagen och nu börjar den kristna fastan som är

40 dagar lång. Den sträcker sig ända fram till påsk. Namnet kommer från latinets diés cinérum (cinéris) med syftning på det gamla kristna bruket att onsdagen efter fastlagssöndagen beströ sig med aska.


 Dagens namn: Alexandra, Sandra

 

Alexandra är en feminin form av Alexander som i sin tur kommer av grekiskans Aléxandros som är bildat av två ord alexein som betyder försvara, och andros som betyder man, människa. Namnet kom in i almanackan 1851 i samband med Karl XV:s giftermål med Antalet namnbärare är runt 21 500, av dessa har omkring 10 200 det som tilltalsnamn. Vi kan i dag bland andra gratulera samhällsdebattören, journalisten och författaren Alexandra Pascalidou samt gamla nattklubbsdrottningen Alexandra Charles på namnsdagen.


Sandra är en såväl engelsk som fransk och italiensk kortform för Alexandra med samma betydelser. Namnet kom till Sverige från England på 1870-talet, men någorlunda populärt blev det först hundra år senare. Antalet namnbärare är runt 27 900, av dessa har omkring 23 500 det som tilltalsnamn. Grattis till bland andra den amerikanska skådespelaren Sandra Bullock!


  



Till er...Irja, Gunnel, Skomakar Lisa, Yvonne R, Ruth & Margit för era alltid lika uppskattade kommentarer =D

 

~ Lena ~

Av Lena - 16 februari 2010 00:45

   

 

Dagens citat el ordspråk:

"Den lättaste dagen under en bantningskur är den tredje, för då har man redan gett upp."

Källa: Kurt Grosskurth

 

     



I dag den 16 februari är det Fettisdagen som alltid infaller på en tisdag samt alltid dagen före Askonsdagen vilken inleder den 40 dagar långa fastan fram till påsk. Vad passade då inte bättre än en smarrig och matig semla innan man skulle fasta så lång tid.


 Dagens namn: Julia, Julius

 

Julia är en femininform av det latinska Julius som är ett romerskt släktnamn (se nedan). Jo, Julius Caesars dotter hette Julia, och det gjorde faktiskt även hans faster. En känd svensk skådespelare lystrade också till detta namn, Julia Caesar. En annan Julia var John Lennons mamma. Mest känt är nog Julia ändå genom Shakespeares pjäs ”Romeo och Julia”. Namnet har använts i Sverige sedan början av 1700-talet. Julia har blivit mycket populärt under senare år. I dag är det ett av de populäraste namnen. Antalet namnbärare är runt 22 500, av dessa har omkring 16 500 det som tilltalsnamn.


Julius är alltså ett romerskt släktnamn, med Julius Caesar som den förmodligen mest kände namnbäraren. Den Julius som firas i dag är inte Julius Caesar utan påven Julius I som levde på 300-talet. Antalet namnbärare är runt 4 100, av dessa har omkring 900 det som tilltalsnamn.


  


Det här är min morfar Anders Julius precis som jag minns honom...jag hade just fyllt 10 år då han dog så det här fotot bör vara taget strax innan.

Min yngste bror föddes en månad efter morfars död och är uppkallad efter honom. Jag fick ju mitt andra namn Selma efter mormor som dog drygt en månad innan jag föddes. Så fruktansvärt tungt detta måste ha varit för min mamma har jag tänkt många gånger.


  



Till er...Skomakar Lisa, Ingmarie/Mimmi, Irja & Ruth för era kommentarer ;o)


~ Lena ~

Av Lena - 15 februari 2010 09:00


 

Dagens citat el ordspråk:

"En kommitté är tolv personer som gör en mans jobb."

Källa: John F. Kennedy

 

  

Sankt Sigfrid som skulptur av Peter Linde utanför Växjö domkyrka.

 

 

Sigfrid (Sigfridus) var en engelsk missionsbiskop som under 1000-talets första hälft var verksam i Norge och i Sverige. Sigfrids helgondag är 15 februari (Siffermässa, Seffremäss). Han räknas som Smålands och Västergötlands apostel. Sankt Sigfrids helgonattribut är biskopsdräkt och ett kar med tre huvuden. Traditionen ser honom som den första biskop av Växjö stift.

 

 Dagens namn: Sigfrid

 

Sigfrid  är ett forntyskt namn sammansatt av ord för seger och fred. Namnet är känt genom den engelske missionären Sigfrid av York som levde på 1000-talet och blev Smålands apostel. Han lär bland annat ha döpt Olof Skötkonung. Den för allmänheten kanske mest kände Sigfrid, men där stavas hans namn Siegfried, är hjälten i Richard Wagners monumentalopera ”Nibelungens ring”. Sigfrid har använts i Sverige sedan 1200-talet, antalet namnbärare är omkring 5 900, av dessa har bara runt 500 det som tilltalsnamn. Ett tjugotal stavar namnet Siegfried respektive Siegfrid.








  



Till er...Irja, Ing-Marie, Anders & Ruth för kommentarer & Valentinhälsningar =D

 

~ Lena ~

Av Lena - 14 februari 2010 01:27


  

 

Dagens citat el ordspråk:

"Det finns också svartsjuka i hat; vi vill ha vår fiende för oss själva."

Källa: Friedrich Wilhelm Nietzsche

 

I dag är det Alla hjärtans dag! (se nedan)

 

 Dagens namn: Valentin


Valentin kommer troligen från latinets valens som betyder stark, frisk. Namnet kom in i almanackan tack vare en i källorna relativt obskyr helgonbiskop vid namn Valentius som skall ha halshuggits i Rom på 200-talet. Valentin är dock alla älskandes och ungdomars skyddshelgon och i alla anglosaxiska länder kan en pojke bekänna sin kärlek till en flicka på S:t Valentine’s Day. Valentin ser dessutom till att de unga får ett gott giftermål. Den här anglosaxiska traditionen, som under senare tid även slagit igenom här, har inte mycket med det latinska helgonet ovan i sig att göra, utan har nog istället rent förkristna anor. Antalet namnbärare är runt 6 700, av dessa har omkring 300 det som tilltalsnamn.


  


Till och för er...Skomakar Lisa, Yvonne K & Margit för era alltid lika välkomna kommentarer !!!

 

   

 

Musikavdelning !!!

 

 Norge kan...eller vad sägs om denne fantastiske kille...

Didrik Solli-Tangen...här sjunger han Torna A Surriento

 (Neapolitansk Gondolsång) 

 Text: Giambattista de Curtis Musik: Ernesto de Curtis

(Didrik's TV-debut)

 

  

Detta kan man kalla en TV-debut...lyssna och njut ;o)

 


Och här sjunger han Norges bidrag till årets schlagerfestival =D


~ Lena ~

Av Lena - 13 februari 2010 00:45

  



Dagens citat el ordspråk:

"Sanningen blir trodd, bara den förstås."

Källa: William Blake

 

 Dagens namn: Agne, Ove

 

Agne är ett gammalt nordiskt namn som bland annat finns inhugget på runstenar, då med stavningen Ahni. Det kommer antingen från ordet agh som betyder spets eller agi som betyder fruktan. Agne var liksom Yngve, en kung i Ynglingaätten. Snorre Sturlasson berättar den tragiska historien om Agne som hängdes i sin egen halskedja på självaste bröllopsnatten av sin nyblivna hustru. År 1901 kom namnet in i almanackan. Antalet namnbärare är runt 5 300, av dessa har omkring 1 700 det som tilltalsnamn. En av dessa är gamle fotbollshjälten Agne Simonsson, grattis på namnsdagen!


Ove är ett danskt namn som använts i Skåne sedan 1400-talet. Det dröjde ända till 1800-talet innan det spred sig till resten av landet. Danska källor uppger att namnet skulle vara identiskt med danska Åge, alias Åke. Svenska källor å andra sidan uppger att Ove härstammar från fornnordiska namn som börjar på Agh vilket betyder egg. Antalet namnbärare är runt 41 000, av dessa har omkring

12 100 det som tilltalsnamn. Cirka 2 800 stavar namnet Owe. Grattis till reklammannen och tecknaren Ove Gustavsson som bland annat är upphovsmannen till animationerna till det populära barnprogrammet ”Fem myror är fler än fyra elefanter”: ”Nu är det slut...”!

Grattis även till ”varm korv boogie” Owe Thörnkvist!

 

  

 

Till dig Anneli...jag vet ju att du är i Finland men jag vill ändå uppmärksamma din

födelsedag och hoppas att du har det underbart bra hos din mamma =D

  

    

Till er...

Skomakar Lisa, Ingmarie/Mimmi, Charlotte & Margit för era kommentarer ;o)

 

~ Lena ~ 

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Vädret

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2010 >>>

Skriv gärna en hälsning

Arkiv

Senaste inläggen

Länkar till mina bloggvänner

Flagcounter fr.o.m. 2010-05-02

free counters

Mina bokmärken

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards