Mitt liv och mina tankar

Alla inlägg under februari 2010

Av Lena - 12 februari 2010 05:30


  

 

Dagens citat el ordspråk:

"Att generalisera är att bete sig som en idiot."

Källa: William Blake


 Dagens namn: Evelina, Evy

 

Evelina anses normalt vara en diminutivform av det bibliska Eva som betyder livgivande. Men det finns också teorier om att Evelina kommer från det keltiska Aibhilin och i så fall betyder det vänlig. Namnet började användas i Sverige i slutet av 1700-talet och kom in i almanackan 1901. Evelina har blivit populärare under senare år, framförallt i Norrland. Antalet namnbärare är runt 15 100, av dessa har omkring 7 000 det som tilltalsnamn. En liten grupp, runt 200, stavar namnet Ewelina.


Evy började användas i Sverige i mitten av 1800-talet. Namnet tros vara en smeknamnsform av Eva och härstammar troligen från det engelska Eve. Betydelsen är i så fall livgivande. Evy är i dag vanligast bland kvinnor födda mellan 1920 och 1950 och har runt 11 900 namnbärare, Av dessa har omkring 7 200 det som tilltalsnamn. Runt 400 stavar namnet Ewy.


  


För era kommentarer...

Jessica, Margit, Skomakar Lisa & Irja :o)

 

~ Lena ~

Av Lena - 11 februari 2010 16:45


  

 

Dagens citat el ordspråk:

"Den viktigaste drivkraften för demokrati är kärlek."

Källa: Henri Bergson


 Dagens namn: Yngve, Inge

 

Yngve är ett urnordiskt namn som sannolikt betyder guden Ings vän. Yngve var enligt Snorre Sturlasson den förste kungen av Sverige och grundade Ynglingaätten. Dessutom skulle han vara identisk med självaste guden Frej. Namnet kom in almanackan 1901. Antalet namnbärare i dag är runt 20 100, av dessa har omkring 5 400 Yngve som tilltalsnamn.


Inge är också ett gammalt nordiskt namn som består av ett ord för guden Ing som lär vara identiskt med guden Frej, det vill säga Yngve. Namnet var som populärast mellan 1930 och 1960. I dag är inte många som får namnet Inge. Antalet namnbärare är runt 22 000, av dessa har omkring 4 300 det som tilltalsnamn.



 ''La Primavera-Våren'' av Sandro Botticelli.

Hänger i Uffizierna (it. Galleria degli Uffizi), Florens


  


Till Jessica, Ing-Marie & Irja för era kommentarer :o)



~ Lena ~

Av Lena - 10 februari 2010 14:00

  

 

Dagens citat el ordspråk:

"Det är fantasin som förlorar fältslagen."

Källa: Joseph de Maistre


 Dagens namn: Iris

 

Iris är ett grekiskt namn som betyder regnbåge - regnbågshinnan i ögat heter ju också iris. En gudinna i den grekiska mytologin hette Iris och var gudarnas budbärarinna. Iris kom till Sverige från Finland under 1800-talet. Namnet räknades först som ett blomsternamn, som Rosa.

Antalet namnbärare är omkring 10 700, av dessa har runt 6 400 det som tilltalsnamn.


  


Till er...Irja, Yvonne K, Yvonne R & Ingmarie/Mimmi för era kommentarer =D

 

  

 

Känner mig alldeles utmattad idag och tror att det beror på den något turbulenta dagen igår då ju dels A som äger städfirman vi anlitar var här tillsammans/samtidigt som H som nu städar för oss höll på och jobbade. 

Att sedan mannen både före och efter höll på att reparera den fönsterbräda han rev ner i samband med sitt fall häromdagen fick mig stressad...det är inte mer som behövs...jag menar...det rubbar ju mina cirklar *skratt*.

Nåväl, allt är nu löst...sonen kom med den nya platta och "flådiga" TV:n, tog med den gamla klumpiga "tjock-tv:n" till återvinningen så allt känns bra ändå.

 

~ Lena ~

Av Lena - 9 februari 2010 17:45

   

 

Dagens citat el ordspråk:

"Bara de kloka är i besittning av idéer, de flesta människor är besatta av idéer."

Källa: Mary Elizabeth Coleridge

 

 Dagens namn: Fanny, Franciska


Fanny är ett smeknamn för Franciska som betyder den franska (se nedan!). Namnet kom till Sverige i slutet av 1700-talet och blev populärt under 1800-talet, särskilt i borgerliga kretsar. År 1901 kom det in i almanackan. Under senare år har namnet åter blivit populärt. Den relativt nyvunna populariteten har troligen startat i och med Ingmar Bergmans film ”Fanny och Alexander” från 1980-talet. Antalet namnbärare är omkring 8 200, av dessa har runt 6 100 det som tilltalsnamn.


Franciska är en femininform av det latinska Franciscus som betyder den franska. Franciskus var ju det medeltida helgonet som enligt legenden kunde tala med djuren och fick en orden uppkallad efter sig. Några kända historiska Franciska är två italienska helgon, en medeltida kvinna som verkade i Rom, samt en kvinna som levde mellan 1850 och 1917 och som emigrerade till Amerika och där hjälpte de fattiga. Den sistnämnda verkade även i det ökända Sing Sing fängelset där hon försökte få de mest förhärdade gangstrars till bot och bättring. Ingen av dessa Franciska har dock någon direkt anknytning till denna dag. I Sverige är det ett mycket ovanligt namn, bara runt 600 heter så, och av dessa har inte fler än knappt 300 det som tilltalsnamn. Stavningen Francisca är den vanligaste.


  

Yvonne R & Love för era kära kommentarer =D

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Fick hjälp med både det ena och det andra i går kväll av dottern...utan den ovärderliga hjälpen skulle här vara rena katastrofen...och jag med *skratt*.

 

Idag var det dags för den inbokade städningen som stod på schemat och den klarades av utan några problem...skönt !!!

 

Sonen ringde och sa att han skulle komma hit med vår nya TV i kväll och som han fått levererad hem till sig (affären har skett genom viss nepotism *fniss*). Hoppas det inte blir fööör "bökigt" att installera för jag är trött som 17 nu känner jag.

 

 ~ Lena ~ 

Av Lena - 8 februari 2010 15:39

  

 

Dagens citat el ordspråk:

"Den bästa advokaten är den sämsta grannen."

 Källa: Benjamin Franklin


 Dagens namn: Berta, Bert

 

Berta är ett forntyskt namn som betyder den lysande eller den strålande. Namnet har förekommit i Skåne sedan 1300-talet, då med stavningen Bertha och har efterhand spridits till det övriga landet. Berta var mycket vanligt vid förra sekelskiftet och kom in i almanackan 1901. I dag är det inte lika populärt. ”Tjocka Bertha” kallades tyskarnas jättekanon under det första världskriget. Det är en sådan Charlie Chaplin använder i filmen ”Diktatorn” (hans parodi på Hitler) när han skall beskjuta Notre Dame i Paris, men med kanonen istället träffar ett utedass. Antalet namnbärare är omkring 5 600, av dessa har runt

3 200 det som tilltalsnamn. Lite fler än 500 stavar namnet Bertha.


Bert är en förkortning antingen av det forntyska namn Berthold som betyder den ljuse härskaren, eller så är det en förkortning av det tillika forntyska Albert som är bildat av två ord som betyder ädel och ljus. Namnet kom in i almanackan på 1800-talet och var som populärast på 1930- och 1940-talen. Antalet namnbärare är omkring 10 000, av dessa har runt 6 000 det som tilltalsnamn. Cirka 1 200 stavar namnet Berth. En känd Bert, även om han inte tillhörde adeln, var Bert (hold) Brecht, tysk dramatiker och lyriker, upphovsmannen till bland annat ”Tolvskillingsoperan” och ”Mor Courage”. Sedan har vi ju naturligtvis barnboks- och filmhjälten Bert !


  


Till er...

Yvonne R, Irja, Skomakar Lisa, Ingmarie/Molly & Ing-Marie :o)

 

~ Lena ~

Av Lena - 7 februari 2010 06:45

  

 

Dagens citat el ordspråk:

"Advokater och vagnshjul måste smörjas."

Källa: Tyskt ordspråk

 


 Dagens namn: Rikard, Dick

 

Rikard är ett forntyskt namn som är bildat av två ord som betyder mäktig och stark. Vi har förmodligen fått namnet från England genom ett helgon vid namn Richardus som tillsammans med sina barn tros ha dragit på pilgrimsfärd till Rom men dog i Luca 720. England har haft flera medeltida kungar som hette Rikard, mest känd är nog Rikard Lejonhjärta som levde på 1100-talet. I Sverige har namnet funnits sedan 1300-talet. På 1500-talet kom Rikard in i almanackan i den latinska formen Richardus och i dag är namnet bland de vanligaste. Antalet namnbärare är runt 26 400, av dessa har omkring 13 600 det som tilltalsnamn. Stavningen Richard är den vanligaste, sedan kommer Rikard och slutligen en mycket liten grupp, cirka 350, som stavar namnet Ricard. Vi kan i dag gratulera skådespelarna Richard Gere och Rickard Wolf på födelsedagen. En annan känd Richard var svenska ishockeyförbundets förre ordförande Rickard Fagerlund som dog förra året.


Dick är en engelsk-amerikansk smeknamnsform för Rikard med samma betydelser. Som så många andra anglosaxiska namn blev Dick populärt i Sverige efter andra världskriget. Antalet namnbärare är runt 5 600, av dessa har omkring 3 700 det som tilltalsnamn.


  


  

Till Skomakar Lisa, Margit & Irja för era uppskattade kommentarer =D

 

  


Så var det dags igen för ett rejält fall...uschiannemej !!!

Vad ska detta sluta, jag är rädd att det tar en ände med förskräckelse men kan inget göra. Det var mannen som igår ramlade igen...dessbättre skadade han sig inte men han ramlade så olyckligt att han drog med sig hela fönsterbrädan här inne i datorrummet och det som stod på den...en del gick sönder, en del inte.

Men jag får kramp i bröstet över hans allt sämre och sämre förmåga att röra sig och undrar hur jag ska kunna förmå honom till ett läkarbesök...han inbillar sig att han ska bli bättre, men jag ser ju att han i så fall MÅSTE få någon sorts hjälp.


~ Lena ~ 

Av Lena - 6 februari 2010 07:45


  

 

Dagens citat el ordspråk:

"Alla vill gärna tillbaka till naturen - bara inte till fots."

Källa: Petra Kelly


I dag den 6 feb firas samernas nationaldag! Alla nyfikna kan bege sig till Skansen i Stockholm där denna högtid firas med bland annat jojk, musik och tal.


 Dagens namn: Dorotea, Doris

 

Dorotea kommer från grekiskan och är en femininform av Dorotheos. Det är en sammansättning av två ord som betyder gåva och Gud. Det kom in i almanackan efter helgonet S:t Dorotea som blev halshuggen och därmed led martyrdöden år 287. Antalet namnbärare är omkring 3 700, av dessa har runt 300 det som tilltalsnamn. Cirka en tredjedel stavar namnet Dorothea. En nutida Dorotea är den polsk-judisktättade bokförläggaren Dorotea Bromberg, grattis!


Doris är också av grekiskt ursprung och kan betyda dorisk kvinna. En annan förklaring är att det betyder från havet eller gåva. Doris kom till oss från England och Tyskland i början av 1800-talet och var som populärast mellan 1910 och 1940. Antalet namnbärare är omkring 10 900, av dessa har runt 6 700 det som tilltalsnamn. Mest kända 1900-tals Doris alla kategorier är väl den amerikanska helylleskådespelaren Doris Day.


  


Denna ros är till er Yvonne R & Mimmi som tack för gårdagens kommentarer !!!

 

  


Idag ska jag ägna större delen av dagen åt att titta på TV här på nätet eftersom jag missat bl.a "Let's dance" och "På spåret" i går kväll, för att bara nämna ett par program som jag tycker om.


~ Lena ~

Av Lena - 5 februari 2010 14:30

   

 

Dagens citat el ordspråk:

"Allt vad jag är, eller hoppas bli, är min mors förtjänst."

Källa: Abraham Lincoln

 


  Dagens namn: Agata, Agda

 

Agata kommer av grekiskans agotha som betyder god. Namnet har använts sedan 1300-talet och har länge funnits i almanackan till minne av helgonet Sankta Agata på Sicilien som dog martyrdöden år 250. Sagda helgon utgör tillsammans med Lucia, Cecilia och Agnes de jungfruliga helgonen. En berömd modern namnbärare var den engelska deckarförfattarinnan Agatha Christie. Antalet namnbärare är omkring 300, av dessa har runt 150 det som tilltalsnamn. Ett fyrtiotal stavar namnet Agatha.


Agda är en försvenskad form av det grekiska Agata, och betyder således god. Namnet kom in i almanackan 1901 efter att ha använts här sedan 1400-talet. Antalet namnbärare är omkring 2 100, av dessa har runt 1 300 det som tilltalsnamn.


  


Till Ragnvi, Gunnel, Charlotte & Ing-Marie :o)

 

    

 

~ Lena ~

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Vädret

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2010 >>>

Skriv gärna en hälsning

Arkiv

Senaste inläggen

Länkar till mina bloggvänner

Flagcounter fr.o.m. 2010-05-02

free counters

Mina bokmärken

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards