Mitt liv och mina tankar

Alla inlägg under mars 2010

Av Lena - 23 mars 2010 14:39


  

Dagens citat el ordspråk:

"Friskt vågat, hälften vunnet."

Källa: Svenskt ordspråk

 

 

 Dagens namn: Gerda, Gerd

 

Gerda är förmodligen en ombildning av Gerd, men kan även komma från det tyska ordet Gerdeke. Det betyder troligen den som skyddar eller den som hör till gården (jämför med orden omgärda och gård). I slutet av 1800-talet var Gerda ett riktigt modenamn, men numera är det ovanligt bland de yngre. Antalet namnbärare är runt 7 200, av dessa har lite fler än 4 000 det som tilltalsnamn.


Gerd är ett gammalt nordiskt namn av samma ursprung som Gerda och betyder förmodligen den som skyddar eller den som hör till gården. Gerd hette fruktbarhetsguden Frejs maka. Hon var en skön dotter till jättarna. Antalet namnbärare är runt 25 000, av dessa har omkring 16 600 det som tilltalsnamn.


  


Till er...Lambergsfrua, Ruth, Margit x 2, Irja, Ragnvi för era värdefulla kommentarer ;o)

 


Skön musik som lugnar =)

  

~ Lena ~

Av Lena - 22 mars 2010 14:01


  

 

Dagens citat el ordspråk:

"Den vise förstår av sig själv."

Källa: Finskt ordspråk

 


 Dagens namn: Kennet, Kent

 

Kennet är från början keltiskt och betyder skön. Skottlands förste kung ska ha varit Kenneth MacAlpine som levde på 800-talet. Namnet var mycket populärt i Sverige under framför allt 1940- och 1950-talen. Varianter och kortformer av Kennet är till exempel Ken och Kenny. Antalet namnbärare är runt 33 300, av dessa har omkring 16 400 det som tilltalsnamn. Den utan jämförelse vanligaste stavningen är Kenneth. En mycket känd Kenneth är den engelske skådespelaren och regissören Kenneth Branagh, känd bland annat för sina lite okonventionella Shakespeare-filmatiseringar.


Kent var också mycket populärt mellan 1940- och 1960-talen, men är inte alltför vanligt numera. Namnet är en variant av Kennet med samma betydelse. Antalet namnbärare är runt 32 200, av dessa har omkring 20 000 Kent som tilltalsnamn.


  


Till er...Ragnvi, Skomakar Lisa, Lambergsfrua x 2,

Ing-Marie m.fam, Love & Ingmarie/Mimmi för stöd och uppskattade kommentarer =D

 

  

 

Förmodligen kommer jag att skriva om och om igen om samma sak...men ni vet...varav hjärtat är fullt så talar munnen. =)

Har undersökt en del på nätet om kommunens olika boende för oss gamla och sjuka och funnit att det finns 14 alternativ. Självklart är ju inte alla aktuella eftersom en del är riktade till en viss målgrupp. Men nu börjar det svåra för mig som är så jäkla nyfiken och alls inte kan se tiden an som jag brukar skriva...jag vill veta...och jag vill veta NU !!!

 

~ Lena ~

Av Lena - 21 mars 2010 07:45




   

 

Dagens citat el ordspråk:

"Det finns inget ont i själva kapitalismen. Det onda ligger i hur den används."

Källa: Mahatma Gandhi

 

 

I dag  den 21 mars är det Jungfru Marie Bebådelsedag som firas den 25 mars, nio månader före jul, för att högtidlighålla att Jesus "blev till". Jungfru Marie bebådelsedag handlar om hur ängeln Gabriel bebådade (förutsade) Jesu födelse. År 1684 infördes traditionen att, när 25 mars infaller i stilla veckan, firas jungfru Maria bebådelsedag på lördagen före palmsöndagen eller på tredjedag påsk. Den traditionen fortlever i den katolska och ortodoxa kyrkan men är sedan 1953 ändrad i Svenska kyrkan, där dagen numera alltid firas på söndagen som infaller 22-28 mars, om inte palmsöndagen infaller under denna period eller tidigare. I så fall hamnar Jungfru Marie bebådelsedag på söndagen före palmsöndagen, vilket är fallet i år.



 Dagens namn: Bengt


Bengt är den svenska formen av det latinska Benedictus som betyder den välsignade. Den som äras med namn i almanackan är den helige Benediktus av Nursia som grundade benediktinorden på 500-talet. Namnet har använts sedan 1300-talet i Sverige, fast då stavades det Benkt. Bengt har varit ett vanligt namn inom mer välbärgade familjer. År 1901 kom namnet in i almanackan. Nuförtiden är det mycket vanligt, drygt 111 900 heter Bengt och av dessa har runt 66 300 det som tilltalsnamn. Vi kan gratulera före detta folkpartiledaren och ordföranden i styrelsen för Finansinspektionen Bengt Westerberg och före detta riksbankschefen Bengt Dennis. Vi gratulerar också det tiotal kvinnor som heter Bengt.

 


  


Varma och innerliga hälsningar på födelsedagen kära

Ing-Marie =)

Hoppas din dag blir som du...för då blir den toppen ;o)

 

 

   

Till er...Yvonne R & Margit för era uppskattade kommentarer =)

 

~ Lena ~  

Av Lena - 20 mars 2010 14:45


  

Bilden kommer från Ikéa

 

Dagens citat el ordspråk:

"Det är svårare att vara en hederlig människa i åtta timmar än en hjälte i en kvart."

Källa: Jules Renard

 


I dag är det vårdagjämningen. Nu blir dagarna längre än nätterna. 

År 2010 inträffar vårdagjämningen den 20 mars kl 18:32 i Sverige

 

 

 Dagens namn: Joakim, Kim

 

Joakim kommer från hebreiskan och betyder Gud skall upprätta. En omtalad namne möter vi i Gamla testamentets apokryfiska böcker, Joakim i Babylon som var gift med den badande hustrun Susanna. Den Joakim som hedras i dag är Jesus morfar. Om honom berättas att han och hans hustru Anna länge levde barnlösa. Joakim var en mycket from man som offrade en tredjedel av allt han ägde till templet i Jerusalem, och ändå blev han bortkörd därifrån av en präst som menade att barnlösheten var Guds straff. Han gav sig då sorgsen ut i öknen utan att ens ta avsked av hustrun. Men efter 40 dagar och 40 nätter drömde de båda makarna samma dröm, att de skulle mötas vid ”Den gyllene porten” i Jerusalem. Så blev det, och när de kom emot varandra blev Anna mirakulöst nog havande och födde vad det led Maria, Jesus mor. Joakim var då 80 år gammal. Antalet namnbärare är drygt 48 100, av dessa har runt 30 100 det som tilltalsnamn. Stavningen Joakim är den vanligaste men även stavningarna Joachim och Joacim är ganska frekventa. De har runt 5 000 respektive 3 200 namnbärare. Vi kan gratulera den gamla Ebba Grön- och Imperiet-medlemmen Joakim Thåström, som får fira dubbelt, då han även fyller år.


Kim kan antingen vara en förkortning av det keltiska, numera engelska namnet Kimball som betyder krigsledare eller så är det en kortform av Joakim som betyder Gud skall upprätta. Namnet fick fotfäste i Sverige med författaren Rudyard Kiplings populära roman ”Kim” från 1901. År 1919 kom det in i almanackan men blev populärt först på 1950-talet. Sedan dess har det vuxit i popularitet. Antalet manliga namnbärare är drygt 10 200, av dessa har runt 7 800 det som tilltalsnamn. Även om namnet i Sverige oftast är ett mansnamn heter så många som runt 3 600 kvinnor Kim, och av dessa har drygt 2 200 Kim som tilltalsnamn. En av dessa kvinnor är skådespelaren Kim Anderzon (född Kerstin Kristina Birgitta Andersson) som även fyller år i dag.


  



Till er...Anne-Marie, Yvonne K & Lambergsfrua för era kära kommentarer =D

 

~ Lena ~

Av Lena - 19 mars 2010 04:00


  


Dagens citat el ordspråk:

"Alkohol har, trots många försök, aldrig botat någon förkylning - men det har aldrig någon läkare heller."

Källa: Winston Churchill

 


 Dagens namn: Josef, Josefina

 

Josef är hebreiskt och betyder må Gud föröka. Namnet har kommit in i almanackan för att hedra jungfru Marias make Josef. Han är ett av de viktigaste katolska helgonen, skyddshelgon för kyrkan och för arbetare, snickare, timmermän och bostadslösa. Josef har använts i Sverige sedan 1200-talet. Efter reformationen var Josef ett rätt ovanligt namn eftersom det ansågs katolskt. Efter hand försvann den känslan och namnet kom åter i bruk, men jättepopulärt har det aldrig varit. Antalet namnbärare är omkring 8 800, av dessa har runt 3 600 det som tilltalsnamn.


Josefina är en svensk version av Josephine, den franska femininformen av Josef, med samma betydelse. Namnet kom till Sverige när Oscar I gifte sig med Josephine av Leuchtenberg, sondotter till kejsar Napoleons första hustru, Josephine. I almanackan har Josefina funnits sedan 1824. Antalet namnbärare är drygt 9 400, av dessa har runt 1 000 det som tilltalsnamn.


  


  -liga gratulationer på din dag "Lotta" =D

 

  

 

Senare idag ska jag hälsa på hos alla och kommentera, har varit så orolig att jag inte klarat av det under några dagar, men nu känns det lite bättre. =)

Vill också att ni skall veta hur alla era kommentarer värmt mitt inre dessa dagar, ni är verkligen guld värda allesammans *kram*.

 

Till Ing-Marie & gänget:

Nina, dig önskar jag en underbar tripp till ditt älskade London såklart. ;o) 

Min käre bror...du får försöka trösta dig med att det kommer fler vintrar med snö så nu får du släppa in våren.

I-M tackar jag för att du alltid "peppar" och skriver så fint.  

 

~ Lena ~

Av Lena - 18 mars 2010 21:11


  

 

 

Dagens citat el ordspråk:

"Det vi kallar framsteg är utbytet av en nackdel mot en annan."

Källa: Henry Havelock Ellis

 


 Dagens namn: Edvard, Edmund

 

Edvard är ett fornengelskt namn sammansatt av ord som betyder rikedom och väktare. Edvard var mycket vanligt bland engelska kungar. Det blev känt genom kungen Edward martyren som mördades av sin styvmor 978, bara 16 år gammal, för att halvbrodern Ethelred den rådlöse skulle bli kung. Edward martyren blev sedermera helgon. Sin glansperiod hade namnet i mitten av 1800-talet. Sakta men säkert börjar Edvard åter bli vanligare efter att under lång tid ha varit mycket ovanligt. Antalet namnbärare är runt 12 500, av dessa har lite fler än 1 700 det som tilltalsnamn. Stavningen Edvard är den vanligaste, men en tredjedel stavar Edward.

En av Sveriges mest kända Edvard var den skånske skådespelaren Edvard Persson.


Edmund är ett engelskt namn som är bildat av två ord som betyder rikedom och beskyddare. Namnet är känt från flera engelska kungar och två helgon. Edmund kom in i almanackan 1721 för att hedra en medeltida ärkebiskop och ett helgon som mest levde ett stilla liv som teologiprofessor i Oxford. Nuförtiden är namnet mycket ovanligt, runt 1 400 heter så, men knappt 200 har det som tilltalsnamn.


  



Till er...Lambergsfrua, Camilla H (men vem är du ?), Ruth, Yvonne R, Skomakar Lisa, Love, samt Ing-Marie & gänget - blir rörd till tårar för era stöttande kommentarer !!!

 

~ Lena ~

Av Lena - 17 mars 2010 18:15


    

Hoppas detta är den rätta vägen ;o)

 

 

Dagens citat el ordspråk:

"Kvinnan har alltid lätt att skilja på rätt och fel. Mannen har alltid fel."

Källa: Jerry Lewis

 


 I dag är det Irlands nationaldag.

 


 Dagens namn: Gertrud


Gertrud är av tyskt ursprung och sammansatt av två ord som betyder spjut och kraft. Sankt Gertrud var abbedissa i det belgiska klostret Nivelles på 600-talet och är trädgårdsmästarnas och resenärernas skyddshelgon. Hon härbärgerar också de dödas själar den första natten, hon drar försorg om de fattiga, och hon skänker till på köpet skydd mot råttor. Redan i slutet av 1200-talet finns det belagt att Gertrud använts i Sverige. Namnet var som populärast kring förra sekelskiftet. Antalet namnbärare är runt 15 600 kvinnor, av dessa har lite fler än 7 800 det som tilltalsnamn.


  


Till dig Irja för den uppskattade kommentaren =)

 

  


Nu har vi haft vårt samtal med biståndshandläggaren och jag tvingades göra en ansökan om annat boende för min egen del, eftersom mannen står fast vid att han tror sig om att klara av boendet i huset själv...MEN det är det ingen annan som tror *suck*. För även om jag inte orkar göra något så har jag full koll på vad som SKA göras och då jag påtalat detta för mannen har han ju gjort det han i sin tur orkat med...resten har skjutits på framtiden...MEN eftersom mannen inte ser/tycker/kommer ihåg det till nästa gång kommer nog huset att "gro igen" ganska snabbt...det säger alla att jag ska låta bli att tänka på, de tycker inte det är mina bekymmer...men det ÄR det tycker jag.

Nåväl ska försöka tänka på mig själv i första hand och låta tiden utvisa om mannen kommer att vilja flytta in hos mig senare.


Det skulle iofs hållas ett möte där beslutet om annat boende skulle beviljas eller avslås, men vi fick ett intryck av att det inte skulle bli "kalla handen", och då jag frågade hur lång tid det skulle kunna ta så var det månader det rör sig om. Så visst lät det hoppfullt :o).


Boendealternativen var dels anslutningslägenhet, tidigare kallad servicelägenhet (oftast bestående av 2 rum o kök), med stöd och hjälp av hemtjänst, och dels boende i sjuk/äldrebostad med personal "på plats".


Vi drog alla en lättnadens suck över att äntligen ha bestämt oss och för egen del hoppas jag att mannen ska ändra åsikt för visst skulle det kännas konstigt att bo på varsitt håll, men måste vi det så får jag väl acceptera det också.


~ Lena ~ 

Av Lena - 16 mars 2010 22:30


  

Nu har nedräkningen börjat och jag ÄR nervös !!!

 

 

Dagens citat el ordspråk:

"En kyss på handen kan nog vara behaglig, men ett diamantarmband varar för evigt."

Källa: Ian Flemming

 


 Dagens namn: Herbert, Gilbert

 

Herbert är bildat av två forntyska ord som betyder armé och ljus. Namnet blev bekant genom det medeltida helgonet och ärkebiskopen i Köln, Heribert, som även var kansler åt kejsar Otto III. Heribert levde mellan 970 och 1021. Som helgon åkallades han för att ge regn. I almanackan har namnet funnits sedan 1600-talet. Antalet namnbärare är runt 9 400, av dessa har omkring 1 500 det som tilltalsnamn.


Gilbert är ursprungligen ett germanskt namn som betyder strålljus. Till Sverige kom dock namnet med invandrade engelska och skotska adelsätter. Först på 1940-talet började det i större utsträckning användas av personer som inte hade anknytning till Storbritannien. Närmare 2 300 heter Gilbert, av dessa har runt 450 det som tilltalsnamn.


  


Till er...Ruth, Love, Margit & Yvonne R för era betydelsefulla kommentarer =)

 

~ Lena ~

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Vädret

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Mars 2010 >>>

Skriv gärna en hälsning

Arkiv

Senaste inläggen

Länkar till mina bloggvänner

Flagcounter fr.o.m. 2010-05-02

free counters

Mina bokmärken

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

RSS

Besöksstatistik


Skapa flashcards