Mitt liv och mina tankar

Alla inlägg under maj 2010

Av Lena - 5 maj 2010 18:02

   

Detta är inte vår egen Forsythia...det är liiite senare blomning här i "tassemarkerna", men då dottern var här sa hon att dessa buskar blommar i sta'n och min vana trogen så lånade jag då en bild från Google =)

 

 

Dagens citat el ordspråk:

"Ingen armé kan motstå styrkan hos en idé som kommer när tiden är mogen för den."

Källa: Victor Hugo

 

 

 Dagens namn: Gotthard, Erhard

 

Gotthard är av forntyskt ursprung och bildat från orden Gud och hård. Namnet är känt genom en biskop på 1000-talet, Gotthard av Hildesheim. Denne har fått Sankt Gotthards-passet i Alperna uppkallat efter sig. Gotthard har funnits i almanackan sedan 1500-talet. Antalet namnbärare är runt 1800, av dessa har lite fler än 100 det som tilltalsnamn.

 

Erhard är ett tyskt namn och betyder den kraftfulle, den djärve. Namnet kom till oss under medeltiden genom biskopen Erhardus i Regensburg som levde på 600-talet och efter sin död blev ett helgon. Han lär ursprungligen ha varit irländare och döpte många tyskar, samt en frankisk jungfru, Ottila, som var blind sen födseln men fick synen tillbaka vid dopet. Antalet namnbärare är lite fler än 600, av dessa har knappt 100 det som tilltalsnamn.

 

  

 

Till er...Ruth, Yvonne K, Irja, Lambergsfrua & Anita för uppskattade kommentarer =D

 

    

Sent i eftermiddag fick jag ett erbjudande om en lägenhet på ett äldreboende i centrala Kungsbacka...men det blir nog inte dit jag flyttar eftersom det bara var en 1:a...men det börjar "röra på sig" iaf. ;o)  
~ Lena ~

ANNONS
Av Lena - 4 maj 2010 16:00


  


Dagens citat el ordspråk:

"Jag kan sammanfatta allt jag har lärt mig om livet i tre ord. Det går vidare."

Källa: Robert Frost

 Dagens namn: Monika, Mona


Monika kan möjligen ha feniciskt ursprung. Men det har också förknippats med latinets monens som betyder förmanande, eller från grekiskans monachós som betyder ensam. Monika har använts i Sverige i drygt 200 år och finns i almanackan till minne av den store kyrkofadern Augustinus (354-430), mamma som hette Monika. Antalet namnbärare är drygt 63 000, av dessa har runt 38 000 det som tilltalsnamn. Drygt två tredjedelar stavar namnet Monica.


Mona är antingen ett irländskt namn som betyder den ädla eller så är det en kortform av Monika med samma betydelser. Namnet har använts i Sverige sedan 1870. Antalet namnbärare är knappt 22 800, av dessa har cirka 16 600 det som tilltalsnamn. Grattis säger vi till S-partiledaren Mona Salin.


  


Till er...Yvonne R & Ragnvi för fina kommentarer =D

 

  

 

H varit här och städat idag, och jag förundrar mig över att det redan gått tre veckor se'n sist. Aprilvädret har följt med in i maj med klar morgon, senare en hagelskur och nu uppklarnande igen.

 

Resten av eftermiddagen ska jag ägna åt webb-TV eftersom jag missat en del program.

 

~ Lena ~

ANNONS
Av Lena - 3 maj 2010 13:54

   

 

 

Dagens citat el ordspråk:

"Alla dessa dagar som kom och gick inte visste jag att det var livet."

Källa: Okänd

 

 

Dagens namn: John, Jane


John är en engelsk variant av Johan som härstammar från det grekiska namnet Johannes. Johannes i sin tur kommer från det hebreiska Jachanan som betyder Gud har förbarmat sig. John har använts sedan 1700-talet och var som populärast vid förra sekelskiftet. Antalet namnbärare är drygt 67 100, av dessa har omkring 30 800 det som tilltalsnamn. Grattis säger vi till meteorologen John Pohlman. En annan John, med efternamnet Rogan står i Guinness rekordbok som världens längsta man, då han mätte 264 cm.


Jane är ett engelskt namn som har använts i Sverige sedan början av 1800-talet. Den svenska motsvarigheten är Johanna, det är alltså fråga om en feminin form av Johannes och därmed en nära släkting till nya namnsdagsgrannen John. Jane blev ett vanligt namn i Sverige på 1940-talet men har aldrig varit ett riktigt modenamn. Under 1990-talet minskade populariteten men inte heller detta skedde med någon större dramatik. Antalet namnbärare är runt 6 200, av dessa har omkring 3 500 det som tilltalsnamn.


  

Till er...Charlotte & Ingmarie/Mimmi för betydelsefulla kommentarer =D

 

~ Lena ~

Av Lena - 2 maj 2010 20:30

    


Dagens citat el ordspråk:

"Fyll inte bara livet med år utan fyll åren med liv."

Källa: Okänd

 

 

Dagens namn: Filip, Filippa

 

Filip kommer från grekiskan Phíllipos som betyder hästvän. Filip finns i almanackan till minne av aposteln Filippus. Det var under medeltiden ett mycket populärt stormansnamn, då stavat Filipus. Filip var ett vanligt namn bland franska och spanska kungar, bland andra, Filip den gode, Filip den långe, Filip den sköne och Filip den ädelmodige. Vår egen Karl IX:s son Karl Filip fick ge namn åt Filipstad 1611. Antalet namnbärare är omkring 28 200, av dessa har drygt 18 200 det som tilltalsnamn. Drygt 11 400 stavar namnet Philip, bland andra prins Carl Philip, son till Carl XVI Gustav och drottning Silvia.


Filippa är den feminina formen av Filip med samma betydelser. En dansk-svensk Filippa blev drottning då hon som trettonåring gifte sig med Erik av Pommern 1406. Namnet har funnits i almanackan sedan 1901. Från att ha varit mycket ovanligt har Filippa nu på 1990-talet ökat i popularitet. Antalet namnbärare är runt 4 200, av dessa har omkring 2 700 det som tilltalsnamn. Knappt 400 stavar namnet Philippa. Grattis på namnsdagen kan säga till bland andra sjukvårdslandstingsrådet i Stockholms läns landsting och statsministerfrun Filippa Reinfeldt!


  


Till er...Anita, Ruth, Lambergsfrua, Margit & Ragnvi för oskattbara kommenterer ;o)

 

~ Lena ~

Av Lena - 1 maj 2010 15:45


    

Nu sätter vi båten i sjön...om vi hade nå'n ;o)

Bilden har jag som vanligt (nästan) lånat från Google =)

 

 

Dagens citat el ordspråk:

"Att förnya är inte att reformera."

Källa: Edmund Burke 

1 maj   

 

Maj kallas i folktraditionen ofta för ”Blomstermånaden”.

1:a majblomman är en påminnelse om det.

Den släpps varje år i 100 000-tals exemplar. Från början var den Beda Hallbergs idé och den blev en succé i Göteborg redan 1907 och såldes ursprungligen till förmån för de som drabbats av tuberkulos. Idén spreds snart till bland annat Finland, Norge, Danmark, Österrike, Schweiz, Frankrike och Italien. I de två sistnämnda länderna infördes även ”blommans dag”.

1 maj är också arbetarrörelsens dag. Vid den internationella socialistiska kongressen i Paris 1889 vann det amerikanska förslaget att göra 1 maj till internationell demonstrationsdag för åtta timmars arbetsdag. 1890 skedde den första 1 maj-demonstrationen i vårt land, den samlade över 50 000 personer som tågade till Gärdet för att lyssna på bland andra Hjalmar Branting och Hinke Berggren. 1 maj är vår yngsta helgdag, först 1939 förklarades den som officiell helgdag.

 

Dagens namn: Valborg

 

Valborg har använts i Sverige sedan 1200-talet och finns i almanackan sedan 1901. Valborg härstammar från det forntyska namnet Walburg. Det finns flera teorier om betydelsen, en är att det betyder främling, en annan att det kommer från ord som betyder makt och beskydd. I dag är Valborg mycket ovanligt som dopnamn, men vid sekelskiftet var det ett av de vanligaste förnamnen. Antalet namnbärare är runt 10 800, av dessa har omkring 2 900 det som tilltalsnamn.

 

  

 

 Till er...Ragnvi, Yvonne R, & Solveig för kommentarerna =)

 

 

 Sköna maj......Glad såsom fågeln

  

Vill du ha en kram så får du klicka på smiley'n =)

 

~ Lena ~

Presentation

Vädret

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2010 >>>

Skriv gärna en hälsning

Arkiv

Senaste inläggen

Länkar till mina bloggvänner

Flagcounter fr.o.m. 2010-05-02

free counters

Mina bokmärken

Kategorier

Sök i bloggen

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Mitt liv och mina tankar med Blogkeen
Följ Mitt liv och mina tankar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se