Mitt liv och mina tankar

Senaste inläggen

Av Lena - 3 mars 2010 02:15


  

 

Dagens citat el ordspråk:

"Att ge en dåre goda råd är som att slå vatten på en gås."

Källa: Peder Låle

 


 Dagens namn: Gunborg, Gunvor

 

Gunborg är ett gammalt nordiskt namn sammansatt av ord som betyder strid och beskydd, betydelsen har tolkats som skydd i strid. Namnet kom in i almanackan 1901. Antalet namnbärare är omkring 21 600, av dessa har cirka 7 800 det som tilltalsnamn.


Gunvor är ett fornnordiskt namn som ofta förekom på runstenar, men då som Gunvar. Betydelsen av Gunvor är oklar. Gun betyder strid men vad -vor står för finns det ett antal teorier om, en är att det betyder skydd. Gunvor låg länge i dvala, men återuppväcktes på 1800-talet och blev som allra populärast på

1920- och 1930-talen. Antalet namnbärare är omkring 25 500, av dessa har cirka 13 400 det som tilltalsnamn.


  


Den här hälsningen är till min svåger som firar sin födelsedag hos sin mamma i Indien (om han firar, det är inte så vanligt som hos oss). Förväntar mig alltså inte att han ska se det här men jag uppmärksammar honom iaf. =D


  Till er...

Ruth, Jessica & Irja för empati och kommentarer =)

 

  

 

Sent igår em ringde vår biståndsbedömare sedan hon fått ett samtal från vår son som kontaktat henne p.g.a vår försämrade hälsa och därmed också livssituation. Vi hade ett givande samtal, hon ville komma hit för att diskutera vidare, men eftersom vi ju ska ha familjerådslag här på lördag så bestämde vi att vi, sedan vi vet var alla parter står, ska kontakta henne under nästkommande vecka. Usch, detta är jättejobbigt !!!

 

PS. Vem väljer att vara pedant...men har man det i generna är det bara att acceptera...har inget annat val förresten. *Suck*

Och även om jag inte orkar göra något längre så VILL jag ändå ha det på mitt sätt...kanske kan ni förstå att jag har ett helvete med det här...men det verkar inte som det är många som anser att det är en sjukdom det också *fniss*, men det är det...och jag har den.

Läs gärna min dotters kommentar igår...där har ni en drabbad till !!!

 

~ Lena ~

ANNONS
Av Lena - 2 mars 2010 15:30

   

 

Dagens citat el ordspråk:

"De gamla skall man ära, de unga skall man lära."

Källa: Isländskt ordspråk

 

 Dagens namn: Ernst, Erna

 

Ernst är ett forntyskt namn som från början var ett tillnamn med betydelsen allvarlig. Namnet började användas på 1300-talet, fast då stavades det Ernest.

I sin nuvarande form har namnet funnits med i almanackan sedan 1831. Antalet namnbärare är runt 16 600, av dessa har omkring 7 700 det som tilltalsnamn.

En mycket berömd Ernst på 1900-talet var revykungen Ernst Rolf. Vi kan i dag bland andra gratulera författaren Ernst Brunner och programledaren och julaftonsvärden Ernst Kirchsteiger på namnsdagen.


Erna är ett forntyskt namn som troligen betyder örnbarn. Det har även föreslagits att namnet kan vara en femininform av Ernst med samma betydelse, allvarlig. Erna har använts i flera hundra år i Sverige. Antalet namnbärare runt 3 400, av dessa har omkring 2 000 det som tilltalsnamn.


  


För era uppskattade kommentarer...

Irja, Jessica , Margit & Anne-Marie !!!

 

  

 

Den inbokade städningen idag klarades av alldeles förträfflig...MEN...eftersom jag är ytterst pedantisk så lider jag efteråt p.g.a jag ju måste ändra så att allt står som jag vill...både prydnadssaker och möbler (framför allt stolar), och det frestar på ska jag säga...nej, nej, jag begär inte att någon som inte delar mitt pedanteri ska kunna förstå. ;o)

Tidigare har detta inte varit ett problem men nu sedan jag blivit så mycket sämre är det faktiskt det.

 

~ Lena ~

ANNONS
Av Lena - 1 mars 2010 12:45


  

 

Dagens citat el ordspråk:

"Den svartsjuke blir sin egen bödel."

Källa: Isländskt ordspråk

 

Månaden mars har fått sitt namn från den romerske stridsguden Mars som var Roms specielle beskyddare. Ursprungligen började det romerska året med månaden mars.

 

 Dagens namn: Albin, Elvira

 

Albin härstammar från det latinska namnet Albinus som är bildat av ordet albus som betyder vit. Albin finns i almanackan efter den mirakelkunnige helgonbiskopen Albin av Vercelli som levde på 400-talet. En känd svensk Albin var statsminister Per-Albin Hansson (1885-1946), det svenska folkhemmets grundare. Namnet är åter populärt. Antalet namnbärare är runt 11500, av dessa har omkring 5 900 det som tilltalsnamn.


Elvira kommer troligen från spanskan och betyder då med största sannolikhet ”den vita. Enligt andra teorier har namnet antingen tyskt, arabiskt eller västgotiskt ursprung. På det sistnämnda språket skulle Elvira betyda pigg och tillförlitlig. Kortare varianter är Elva och Elvi. Namnet blev populärt i slutet av 1800-talet efter Elvira Madigans tragiska öde. Det var 1889 som cirkusartisten Elvira Madigan tillsammans med sin älskade Sixtens Sparre tog livet av sig. Deras kärlekssaga filmatiserades av Bo Widerberg 1967. Antalet namnbärare är runt 12 700, av dessa har omkring 2 100 Elvira som tilltalsnamn.


  

 

Till er...

Margit, Yvonne R, Ruth, Lambergsfrua, Skomakar Lisa & Ragnvi för era stöttande kommentarer...de värmer verkligen !!!

 

~ Lena ~

Av Lena - 28 februari 2010 00:45


       

Dagens citat el ordspråk:

"Att vara medveten om att man inte känner till fakta är ett stort steg mot kunskap."

Källa: Benjamin Disraeli

 


 Dagens namn: Maria


Maria kommer av hebreiskans Mirjam som en del menar betyder den upphöjda, andra hävdar barn av våra önskningar eller hav av bitterhet. Den grekiska översättningen av namnet blev Mariam och i latinet blev det Maria. Innan reformationen i Sverige gavs inga barn namnet Maria i vördnad för Jesus mor, men efter reformationen har det blivit desto vanligare. Överhuvudtaget är Maria den kristna världens vanligaste kvinnonamn. Många drottningar och kejsarinnor har burit namnet. Maria har funnits i almanackan sedan 1806 då Gustav IV Adolfs dotter döptes till Amalia Maria Charlotta. Antalet namnbärare är omkring 452 000, av dessa har cirka 83 000 det som tilltalsnamn. Vi kan i dag bland många andra gratulera barnboksförfattaren Maria Gripe, skådespelaren Maria Johansson (Tjorven) och författaren och debattören Maria-Pia Boethius.


Till min bror T som fyller år...han kommer säkert inte att varken se eller läsa det här, men jag firar ändå...vi har slutat uppvakta varandra, men en tanke och ett bloggrattis vill jag ändå ge honom.


  


Mååånga år tidigare...här är jag tillsammans med dagens födelsedagsbarn. :o)

Egentligen är min bror född den 29 februari, men för att han skulle bli firad i "rätt" månad valde våra föräldrar att fira honom idag, men tänk...han har ju egentligen bara "riktig" födelsedag vart 4:de år !!!


  


Till er...Irja, Ragnvi, Skomakar Lisa, Yvonne K, & Margit för era kära kommentarer. =)

 

~ Lena ~

Av Lena - 27 februari 2010 01:45


 

  

 

 Dagens namn: Lage

 

 Lage är ett gammalt danskt namn som enligt vissa teorier tros ha något att göra med lag, i betydelsen sällskap, gäng, och i så fall kan översättas med kamrat eller liknande. En annan teori är att namnet betyder den låge, den ringe. Det är sedan medeltiden ett vanligt namn inom adelsfamiljer i Skåne och Danmark. Lage har funnits i almanackan sedan 1901. Antalet namnbärare är runt 2 500, av dessa har omkring 800 det som tilltalsnamn. Grattis kan vi säga till bland andra SvT-meteorologen Lage Larsson!


  


Till er...

Yvonne K, Yvonne R, Ruth, Irja, Skomakar Lisa & Jessica

för era kommentarer som betyder så mycket. :o)

 

  

 

Igår kom Hemservice med varor som jag beställt...men du milde värld alltså...nej, nej, inget klagomål på varken den goe killen som kom med dem eller på det han kom med. ;o) 

 

Har ju ända sedan jag ramlade i början på december blivit sämre, svagare och räddare, vilken vi (de som träffat mig) har diskuterat en del, men inte kommit fram till vad som borde, eller kan göras för att ev förbättra min/vår vardag.

 

Parallellt med detta har mannen också blivit sämre och också han räddare, han är ju även den som blivit mest drabbad då jag numera ber honom gå mina små (men dock) ärenden här inomhus. 

 

Så till gårdagen då...vi får ju varorna inburna i köket och ska alltså bocka av listan och ställa in varorna på sina respektive platser i skafferi/kyl/frys. Hittills har vi med gemensamma krafter klarat detta...om inte bra...så i alla fall klarat. Men igår tvingades vi pausera två ggr innan vi fick in allt på plats...och då var vi helt slutkörda båda två.

 

I ren desperation skrev jag då en kommentar i dotterns blogg om att vi nu MÅSTE ha ett familjeråd om vårt boende i första hand, där ju mannen är bromsklossen...han vill inte flytta, det vill väl inte jag heller egentligen, men tycker ändå att vi måste anpassa oss till vår försämrade situation.

 

Nu får vi alltså först bestämma en tid för att diskutera detta, och sedan vi förhoppningsvis kommit fram till ett beslut, undersöka möjligheterna att få det förverkligat.

Så, som min mamma alltid sa "nu får vi se tiden an".

 

~ Lena ~  

Av Lena - 26 februari 2010 13:45


     


Dagens citat el ordspråk:

"Att ta livet av sig är att straffa fel person."

Källa: Bodil Malmsten

 

 Dagens namn: Torgny, Torkel


Torgny är sammansatt av gudanamnet Tor och ordet gny, det vill säga Tors gny. Gny tros betyda åska och man tror att det ursprungligen kan ha varit ett tillnamn som män med stark röst fick. I Norden är namnet känt genom Torgny Lagman som vid Uppsalatinget tvingade Olof Skötkonung att sluta fred med Norges kung omkring 1018. Antalet namnbärare är runt 5 600 Torgny, av dessa har omkring

2 000 det som tilltalsnamn. Vi kan bland andra gratulera gamle skidlöparen Torgny Mogren och författaren och akademiledamoten Torgny Lindgren på namnsdagen.


Torkel är också ett gammalt fornnordiskt namn som kan ses här och var på runstenar. Namnet består av gudanamnet Tor och ordet kittel, som möjligen betyder hjälm. Betydelsen av namnet är då Tors hjälm. I de nordiska länderna har Torkel varit vanligast i Danmark. Den förste dansk som kristnades hette Torkel den höge. Antalet namnbärare är runt 1 000, av dessa har lite fler än 400 det som tilltalsnamn.


  


Till er...

 Yvonne R, Ruth, Skomakar Lisa för gårdagens kommentarer...

samt Anne-Marie, Margit & Ingmarie/Mimmi för dagens !!!


~ Lena ~

Av Lena - 25 februari 2010 00:45


  

  

Dagens citat el ordspråk:

"Det bästa för själen är det tillstånd då man inte syndar men känner sig syndig."

Källa: Leo Tolstoj

 

 Dagens namn: Sigvard, Sivert

 

Sigvard är ett forntyskt namn bildat av två ord som betyder seger och väktare. Namnet togs in i almanackan 1901 och när Gustav VI Adolfs son Sigvard föddes 1907 blev det mycket populärt. Men i dag är det mycket ovanligt bland yngre. Runt 18 300 heter Sigvard och av dessa har omkring 2 000 det som tilltalsnamn.


Sivert är också ett forntyskt namn och en sidoform till Sigvard med samma betydelse. Namnet har använts här sedan 1500-talet. Bland de unga är Sivert

ett sällsynt namn. Antalet namnbärare är runt 4 000, och av dessa har omkring

1 100 det som tilltalsnamn. Den vanligaste stavningen är Sivert, mindre vanliga varianter är Siwert, Sievert och Siewert.

Vi kan i alla fall gratulera Siewert Öholm på namnsdagen!

    

Susanne, Ing-Marie, Margit, Lambergsfrua & Ruth

för kommentarerna!

 

  Ja du Ing-Marie, man kan undra…och det gör jag många gånger om, hur kan tiden gå så vansinnigt fort, speciellt i mitt fall, jag som bara sitter här dag ut och dag in ??? Men å andra sidan är det ju tur, för hur skulle jag annars ha stått ut ? ;o)

Men ett gammalt slitet citat är ju att ”det är på barnen man ser att man har blivit gammal”, som nu med våra tjejer, de är ju nästintill vuxna och helt, helt underbara!!!

Igår fick jag ett fint (snigelpost)kort av er dotter A från hennes modevecka i Köpenhamn, och som vanligt när jag blir glad så började jag gråta…men så’na tårar fäller jag gärna. ;o)

Käre bror åker som du skrev skidor dag efter dag efter dag och vår son åker med en kompis till Mora i dag för att i morgon köra ”Kortvasan”...heja, heja !!!

Gott för dem som orkar. =D

Många kramar till dig och broder kär !!!


~ Lena ~

Av Lena - 24 februari 2010 08:15


  

 

Dagens citat el ordspråk:

Med lögner kan du kanske ta dig framåt i livet -
 men du kan aldrig vända åter.

Källa: Ryskt ordspråk

  

 Dagens namn: Mattias, Mats


Mattias användes för första gången i Sverige 1247. Det är en grekisk form av det hebreiska Mattitjah som betyder Guds gåva. Mattias var en av Jesus tolv lärjungar, den som efterträdde Judas Iskariot. Man vet inte så mycket om honom, förutom vad ett par legender kan berätta. Han har blivit skyddshelgon för flera hantverksskrån och hantverkaryrken, för skräddare, bagare, smeder och timmermän. Mattias är sedan 1980-talet bland de populäraste dopnamnen. Fler än 1 600 pojkar får Mattias som förnamn varje år. I dag finns det närmare 45 500 som heter Mattias, av dessa har runt 27 400 det som tilltalsnamn. Nästan 1 300 stavar namnet Matthias.


Mats är en svensk kortform av Mattias (och Matteus) med samma betydelse, Guds gåva. Första gången namnet användes, 1494, stavades det med z i slutet. Antalet namnbärare är närmare 65 100, av dessa har cirka 45 900 det som tilltalsnamn. Vi kan i dag bland andra gratulera journalisten och författaren Mats Gellerfelt. Grattis kan vi också säga till den gamle tennisstjärnan Mats Wilander!


  


Till er...

Ingmarie/Mimmi, Ragnvi, Lambergsfrua, Skomakar Lisa & Ruth...jag uppskattar varenda ord !!! 

  

 

 Och nu blir det musik...

 

 

Idag kom jag att tänka på denna ryska folkmelodi som jag lyssnade mycket och ofta på under sent 50-tal och då framför allt med Arne Lamberth och hans trumpet.

 
Ledmotivet ur Nana som var en omtyckt TV-serie baserad på

Emilé Zolas bok Nana.
 
  

~ Lena ~

Presentation

Vädret

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2010
>>>

Skriv gärna en hälsning

Arkiv

Senaste inläggen

Länkar till mina bloggvänner

Flagcounter fr.o.m. 2010-05-02

free counters

Mina bokmärken

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Mitt liv och mina tankar med Blogkeen
Följ Mitt liv och mina tankar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se