Mitt liv och mina tankar

Senaste inläggen

Av Lena - 14 januari 2010 01:15


  

 

Dagens citat el ordspråk:

"Ungefär vid tretton års ålder började jag förstå att jag skulle lyckas bättre med något fysiskt snarare än mentalt."

Källa: Arnold Schwarzenegger

 

 



  Dagens namn: Felix, Felicia

 

Felix kommer från latinets felicitas som betyder stor lycka. Namnet har funnits i almanackan sedan urminnes tider för att hedra ett martyrhelgon från 200-talet. Dessutom har det funnits tre påvar som sedermera blivit helgon med detta namn. På 1700-talet började Felix användas i hela Sverige.

Antalet namnbärare är runt 7 100, av dessa har omkring 5 500 det som tilltalsnamn, däribland komikern, manusförfattaren och regissören Felix Herngren, grattis!






Felicia är en femininform av det Felix som i sin tur kommer från latinets felicitas som betyder stor lycka. I den romerska mytologin var det namnet på lyckogudinnan. Antalet namnbärare i är runt 11 400, av dessa har omkring 7 200 det som tilltalsnamn.

 





 

Till Solveig & Skomakar-Lisa för gårdagens uppskattade kommentarer =D

 

  

 

Till er som uppmärksammat att jag var före min tid och skrev att det var "Tulpanens dag" idag så vill jag be om ursäkt...det är i morgon...och därför är inlägget borttaget här och flyttat dit ;o)

  

~ Lena ~

Av Lena - 13 januari 2010 13:39

Flowers and Roses Comments and Graphics for MySpace, Tagged, Facebook

 

Dagens citat el ordspråk:

"Livet slutar inte bra. Men det är bra att det slutar."

Källa: Hjalmar Söderberg


Knut 13 januari

I och med Knutdagen är julen definitivt över. ”På Tjugonde knut (Tjugondedag jul) dansas julen ut”, heter det ju. På 1740-talet omtalas klädda julgranar som inslag i den svenska högaristokratins julfirande, och ungefär hundra år senare spred sig seden till bredare lager. I borgerliga familjer passade man på att hålla barnbaler i slutet av julen, då granen också plundrades på smällkarameller och godis - en tradition som är på utdöende i dag. En annan sedvänja som praktiserades på Knutsdagen var betydligt mindre beskedlig. En så kallad Knutsgubbe tillverkades av en liten halmdocka klädd i dräkt. I fickan på gubben lade man en lapp där det kunde stå något elakt om den person som dockan var tänkt till. Dockan slängdes sedan snabbt in på personens gårdsplan varefter avsändaren sprang sin väg utan att avslöja sin identitet. I svenska almanackor flyttades Knut i slutet av 1600-talet fram från den 7 januari till sin nuvarande placering. Den 7 januari var också det datum då den danske fursten Knud Lavard dog, mördad genom en sammansvärjning 1131. Så småningom helgonförklarades han och det är hans dödsdag som blivit vår Tjugondedag Knut, som helgen populärt kallas. Men att danske Knut hamnat på tjugonde och sista dagen för julfirandet är nog mest en slump, och så rimmar det ju så fint. Nu skall i alla fall granen bort. Slut med stickande barr i fötterna.


  Dagens namn: Knut

 

Knut är ursprungligen ett forntyskt namn som betyder käck, frimodig. Det har varit mycket populärt i Danmark och gett namn åt många danska kungar, bland annat vikingakungen Knut den store som 1016 tog över ett Nordsjöimperium som omfattade Danmark och de södra delarna av England, Danelagen och senare även Norge. Även det danska nationalhelgonet heter Knut, Knut Lavard även kallad Knut den helige. Han var en dansk kung som dog 1131 och det är för hans skull namnet står i almanackan. Knut den helige var en stridbar och lidelsefull man som fastade varje fredag och gisslade sig i sin kammare. För att stärka kyrkans ekonomi tog han ut en ny skatt, vilken fick bönderna att ilskna till och mörda honom i Odense kyrka. Knut flyttades till sin nuvarande plats i almanackan på 1600-talet. Antalet namnbärare är runt 19 500, av dessa har omkring 10 600 det som tilltalsnamn. Och faktiskt, ett femtiotal kvinnor heter Knut i Sverige i dag.


  





Till Jessica, Yvonne R, Lars, Margit, Skomakar Lisa & Stina för gårdagens alltid lika uppskattade kommentarer samt till Ragnvi för dagens !!!

 

~ Lena ~

Av Lena - 12 januari 2010 01:37

  

 

Dagens citat el ordspråk:

"Varför kallas det rusningstrafik när ingenting rör på sig?"

Källa: Robin Williams


 

 Dagens namn: Frideborg, Fridolf

 

Frideborg är ett tyskt namn sammansatt av ord för fred och beskydd och betyder alltså något i stil med den som ger fred och beskydd. Den första kvinna som enligt legenden döptes och blev kristen i Sverige hette Frideborg. Den som döpte henne var Ansgar och dopet ägde rum på 800-talet i Birka. Namnet återuppväcktes på 1870-talet genom en kristen tidning som döptes till Frideborg och kom in i almanackan 1901. Antalet namnbärare är runt 5 200, av dessa har omkring 300 det som tilltalsnamn.


Fridolf är av forntyskt och anglosaxiskt ursprung och betyder antingen den starke beskyddaren eller den kraftfulle fredstiftaren. Ytterligare en förklaring är att det skulle var bildat av ord för fred och varg - vilket kan vara troligt om man ser på en stavningsform från 1800-talet Fridulf (-ulf, ulv = varg). Namnet kom in i almanackan på 1720-talet. År 1986 hamnade Fridolf - efter att under lång tid ha firats den 1 augusti - på denna dag. En känd namnbärare var den på 1930- och 1940-talen omåttligt populäre skådespelaren Fridolf Rudin. Antalet namnbärare är runt 800, av dessa har knappt 100 det som tilltalsnamn. Grattis till bland andra seriefiguren Lilla Fridolf!


  



Till Skomakar Lisa, Jessica & Margit för gårdagens kommentarer samt till Solveig för nattens !!!

 

  

 

För c:a en vecka sedan kom dotter med man hit sedan de varit och köpt en iPod till mig på min begäran. Men jag måste vara konstig för jag har ännu inte lärt mig att behärska den och alla dess finesser...jag känner mig nästan "rädd" för den...men herre guuud, hur dum får man va' ???

Har kommit så långt som till att hitta en otroligt bra "Användarhandbok" på nätet...jag har bra syn, men den mikroskopiska text som den medföljande handboken innehöll, den klarade jag inte. Nåväl, bestämde mig för att lära en funktion om dagen, men så har det inte blivit, bara jag tänker på vilket jobb som ligger framför mig så låser det sig. Varför jag då ber om hjälp att köpa den frågar sig säkert vän av ordning och då är förklaringen den att jag hört och läst så mycket om dessa fantastiska ljudböcker som finns och då jag ju köpt på mig så mycket böcker att vi snart inte får plats i huset själva tyckte jag att det var en strålande idé...får väl se hur det blir med den strålningen *skratt*. Tanken var alltså från början att jag enbart skulle kunna lyssna på böcker i stället för att köpa och ställa in i bokhyllorna. Den här iPoden är dock så mycket mer...tror jag, nej vet jag =D Har ju iofs experter i min närhet som jag kan rådfråga, det är bara det att det går min ära "förnär" =D

~ Lena ~

Av Lena - 11 januari 2010 01:13

  

 

Dagens citat el ordspråk:

"Att bygga ett bibliotek är att riva ett fängelse."

Källa: Amerikanskt ordspråk

 



 Dagens namn: Jan, Jannike

 

Jan härstammar från Jahan som i sin tur är en äldre tysk variant av Johan. Det är liksom Johan en nordisk kortform för grekiskans Johannes som betyder Gud har förbarmat sig. Namnet är känt sedan 1600-talet och var framför allt populärt från 1940 fram till 1970. I dag finns inte mindre än drygt 134 100 som lystrar till Jan, av dessa har omkring 72 100 det som tilltalsnamn. Grattis kan vi säga till bland andra TV 4:s verkställande direktör Jan Scherman.


Jannike kom in i almanackan förra året och härstammar liksom Johan, Jan, Janna, Jeanne och Jeannette från Johannes, och har följaktligen samma betydelse. Jannike hade sin popularitetstopp på 1980-talet men har under de senaste åren gått tillbaka i popularitet. Antalet namnbärare är runt 600, av dessa har omkring 500 det som tilltalsnamn. Vi kan bland andra gratulera Björn Borgs förra fru Jannike Björling på namnsdagen!


  


Till Skomakar Lisa & Margit för era uppskattade kommentarer !!!

 

 

  

 

Hittade dessa små historier på nätet igår och jag låter er ta del...jag tycker att de var riktigt roliga... 


Norska vetenskapsakademien har beslutat att flytta de mörka månaderna november, december, januari och februari till precis efter midsommar.

På så sätt fördubbblas sommaren och vintern raderas ut.


– Hur värmer de upp sjukhusen i Skottland på vintern?
– De rullar ut patienter med hög feber i korridoren.

 

 ~Lena ~

Av Lena - 10 januari 2010 18:12

    

 

Dagens citat el ordspråk:

"Adam kom först, det gör män alltid."

Källa: Svenskt ordspråk







 

 Dagens namn: Sigurd, Sigbritt

 

Sigurd är ett fornnordiskt namn, bildat av ord som betyder seger och väktare och betyder följaktligen segerns väktare. Sigurd Ring hette en mytisk svensk och dansk kung på 700-talet. Namnet började användas på 1880-talet och kom in i almanackan 1901. Antalet namnbärare är runt 8 000, av dessa har omkring 1 300 det som tilltalsnamn.


Sigbritt är ett danskt namn som är sammansatt av två ord för seger och ljus. Det kom till Sverige via Danmark i början av 1900-talet. Sigbritt var mor till Kristian tyranns (den gode kallad i Danmark) stora kärlek Dyveke. Sigbritt var ganska populärt på 1920- och 1930-talen, men är i dag mycket ovanligt. Antalet är runt 2 000, av dessa har omkring 1 100 det som tilltalsnamn.


  


 

Till Love, Irja & Yvonne K för era alltid lika välkomna kommentarer !!!

 

~ Lena ~

  

Av Lena - 9 januari 2010 15:55


  

 

Dagens citat el ordspråk:

"Det är möjligt att pengar förstör karaktären. Men brist på pengar gör den i alla fall inte bättre."

Källa: John Steinbeck

 


 Dagens namn: Gunnar, Gunder

 

Gunnar är ett fornnordiskt namn som består av ord för strid och man och därmed betyder krigare. En mytisk isländsk hjälte hette Gunnar på Lidarände. Namnet kom först in i almanackan 1790 men blev inte bofast där förrän 1901.

I dag är Gunnar mycket populärt och har runt 135 000 namnbärare, av dessa har omkring 25 600 det som tilltalsnamn.


Gunder är en dansk form av Gunnar med samma betydelse. Men till skillnad från Gunnar är det i dag ett mycket ovanligt namn. Antalet namnbärare är runt 800 och av dessa har omkring 200 det som tilltalsnamn. Namnsdag har den framlidne löparstjärnan Gunder Hägg, vars popularitet på 1940-talet bidrog till att då göra namnet någorlunda vanligt i Sverige. Sidoform till Gunder är Gunde, ja, där har vi en annan gammal idrottshjälte samt ”Fångarna på fortet”-kändis, Gunde Svan.


  


Till Gunnel för gästboksinlägg samt till Lars, Skomakar- Lisa, Yvonne R, Yvonne K & Ragnvi för era kommentarer !!!

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

Har väntat hela da'n på att något skulle "poppa" upp som jag skulle kunna skriva om, men idag har nog allt och alla tagit lördagsledigt ;o).

Mannen har suttit framför TV:n och sportat i flera timmar nu, och eftersom jag har en del att titta ikapp på webb-TV och det passar in i mitt schema *skratt* så blir det vad jag ska ägna mig åt...vem vet kanske snubblar jag över något värt att ventilera, om inte så återkommer jag i morgon.

~ Lena ~ 

 


Av Lena - 8 januari 2010 01:06


  

 

Dagens citat el ordspråk:

"En författare är en som kan göra en gåta av ett svar."

Källa: Karl Kraus

  

 Dagens namn: Erland

 

Erland är ett fornnordiskt namn som betyder främmande eller den utländske. På 1790-talet kom namnet in i almanackan, försvann snabbt igen men återkom 1901. Antalet namnbärare är runt 10 800, av dessa har omkring 2 000 det som tilltalsnamn. Vi kan bland andra gratulera skådespelaren Erland Josephson, som 2003 kunde ses i Ingmar Bergmans uppföljare till ”Scener ur ett äktenskap”, ”Saraband” vilken då visades på SvT.


  


Till Yvonne R & Skomakar Lisa för gårdagens kommentarer samt till Margit för nattens !!!

 

  

 

Elvis skulle ha blivit 75 år i dag!

 

  

 

  

 

Elvis Presley föddes 1935 i Tupelo, Mississippi som Elvis Aron Presley, dog 1977 och var en amerikansk rock’n’roll-sångare och gitarrist. Presley som skivdebuterade med ”That’s Alright Mama” 1954 på Sam Phillips Sun Records fick sitt genombrott efter det att han köpts över av RCA med ”Heartbreak Hotel” 1956 och kom därefter att dominera rock’n’roll-musiken och som stilbildare leda dess utveckling. Efter önskemål och påtryckningar från sitt skivbolag strävade Presley under 1960-talet efter sin värnplikt att framstå som underhållningsartist för en bredare publik, varför han spelade in mer schlagerbetonade melodier, bland annat ”It’s Now Or Never” och ”Are You Lonesome Tonight” (båda 1960) och avbröt turnerandet för att medverka i en rad musikfilmer. 1968 inledde han en framgångsrik comeback på scenen, vars höjdpunkt blev en rad konserter i Las Vegas med bland annat TV-sändningar. Bakgrunden till Presleys suveräna ställning som rock’n’ roll-artist och som 1900-talets främsta populärartist, tillsammans med Frank Sinatra, var lanseringen av honom (på skivbolaget Sun Records i Memphis, Tennessee) som en vit sångare som i sin stil förenade blues och country and western. Med sin kraftfulla och ”otämjda” baryton, sin sensuella utstrålning och sitt ohämmade sceniska utspel fördes han också fram som tonårsgenerationens utommusikaliske stilbildare i fråga om mode, utseende etc. Bland Elvis otaliga hitar märks (förutom redan ovan nämnda) ”Don’t Be Cruel”, ”Hound Dog”, (båda 1956), ”All Shook Up”, ”Jailhouse Rock” (båda 1957), ”Don’t”,”Hard Headed Woman” (båda 1958), ”A Big Hunk Of Love”, ”Stuck On You” (båda 1959), ”Surrender” (1961), ”Good Luck Charm” (1961), ”In The Ghetto”, ”Suspicious Minds” (båda 1969) och ”Burning Love” (1972). Nästan alla Elvis 1950-talsinspelningar har sålts i över en miljon exemplar.

 




~ Lena ~

Av Lena - 7 januari 2010 02:05

   

 

Dagens citat el ordspråk:

"Motgångar avslöjar snillet, medgångar döljer det."

Källa: Horatius

 


 Dagens namn: August, Augusta

 

August betyder den upphöjde, den vördnadsvärde. Augustus var de romerska kejsarnas hederstitel. Som titel bars namnet för första gången av den förste kejsaren, Octavianus Augustus. Men även Julius Caesar hette så, hans fullständiga namn var Gaius Julius Caesar Augustus. Namnet August infördes i almanackan 1811 efter den året innan avlidne kronprinsen Carl August. Vår mest kände August är utan tvivel författaren August Strindberg. Man kan också nämna den socialdemokratiske agitatorn August Palm och författaren August Blanche. Även André som förolyckades under sin Nordpolsexpedition, hette August i förnamn. Salomon August André var hans fullständiga namn.

Antalet namnbärare är runt 6 100, av dessa har runt 1 500 det som tilltalsnamn.


Augusta är en femininform av August och var följaktligen de romerska kejsarinnornas hederstitel. Betydelsen är densamma den upphöjda, den vördnadsvärda. I almanackan har namnet funnits sedan 1831 efter prinsessan Eugenie Augusta som föddes året innan. Antalet namnbärare är runt 4 800, av dessa har lite fler än 200 det som tilltalsnamn.



Till Irja, Ragnvi, Ing-Marié, Jessica, Skomakar Lisa & Love för era alltid lika välkomna kommentarer !!!

  


Ing- Marié:

Eftersom du inte har någon blogg har du ingen aaaning om hur "sjukt" roligt det är !!! Lockar det dig till att börja kanske...? =D


Tycker själv att bilderna jag visar, precis som du skrev, liknar de gamla fina bokmärken vi hade som barn, och jag surfar ännu, efter alla år som gått sedan jag började använda "nätet" efter att hitta något vackert till min samling, som numera är ganska diger. Så var rädd om dina gamla märken IM, om vilka jag innerligt hoppas du minns rätt och har kvar, för idag tror jag inte att de finns att få...nej, inte ens för pengar tror jag det skulle lyckas att hitta dessa nostalgimärken igen...och du...var inte så snäll som jag var som gav bort mina till lillasyster G...med tanke på framtida barnbarn menar jag *skratt*, utan att i så fall först kopiera dem.

Så barnslig är jag...och det trivs jag med !!!


Synd att N har varit sjuk, men jag läste hennes blogg i går kväll och såg då att hon "kvicknat till", packat inför återresan till Malmö, hon trodde också hon skulle klara sin tenta, hon skrev att hon hade c:a en vecka på sig att jobba med den...och det är klart hon "fixar" det!


Det var då för väl att käre bror fick sin snö så han förhoppningsvis får sitt lystmäte...dumt skrivet...han får väl aldrig nog av snö ??? Jag önskar honom från mitt hjärta all lycka i spåret !!!


Så härligt att du/ni fått så fina gäster vid fågelbordet...där kan man sitta länge och titta eller hur...förresten bergfinkar vet jag inte om vi haft här någon gång?


1000 tack för kortet från Lanzarote...som A skrev om motivet ni valt så kunde man tro att ni faktiskt varit på månen =D


Hälsa också dotter A att jag "snappar" lite här o lite där om henne på fb bl.a


Det blev ett långt öppet brev det här...nu ber jag bara om varma hälsningar och kramar till er allesammans och ser fram emot nästa kommentar i bloggen =D.

~ Lena ~


Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Vädret

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2010
>>>

Skriv gärna en hälsning

Arkiv

Senaste inläggen

Länkar till mina bloggvänner

Flagcounter fr.o.m. 2010-05-02

free counters

Mina bokmärken

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards