Mitt liv och mina tankar

Senaste inläggen

Av Lena - 28 april 2010 13:43

  


Dagens citat el ordspråk:

"Hjälp mig inte upp innan jag har fallit."

Källa: Skotskt ordspråk

 

 

Dagens namn: Ture, Tyra


Ture är en variant av Tore. Tore är en sammansättning av guden Tors namn och ett ord som betyder man eller kämpe. Ture har förekommit i Sverige sedan 1300-talet och funnits i almanackan sedan 1770-talet. Antalet namnbärare är drygt 8 700, av dessa har runt 3 800 det som tilltalsnamn. En känd fiktiv Ture är den semleälskande detektiven Ture Sventon. En annan känd 1900-tals-Ture var den socialistiske politikern Ture Nerman, som verkade under första delen av förra seklet.


Tyra kommer från ett äldre nordiskt namn, Thyrvi, som möjligen betyder helgad åt Tor. Senare förändrades namnet under påverkan från latinet till Tyra. Danmark hade en drottning vid namn Tyra Dannebod på 900-talet. Hon var gift med Gorm den gamle som lär ha byggt Dannevirke, en befästningslinje mot de germaner som bodde i det nuvarande norra Tyskland. Namnet har funnits i almanackan sedan 1901. Antalet namnbärare är runt 5 200, av dessa har runt 3 400 det som tilltalsnamn.


  

Till dig Ruth för kommentaren =)

 

 

 

~ Lena ~

ANNONS
Av Lena - 27 april 2010 15:20


  

 

 

Dagens citat el ordspråk:

"Visst blir man klokare med åren, men alltid ett par år för sent."

Källa: Okänd

 


Dagens namn: Engelbrekt


Engelbrekt är ett tyskt namn, möjligen härstammar den första delen från ordet ängel. Engelbrekt fördes in i almanackan 1901 till minne av frihetshjälten Engelbrekt Engelbrektsson som på 1430-talet ledde en serie uppror mot unionskungen Erik av Pommern. Vissa källor hävdar att han mördades just den 27 april 1436 (andra pekar ut den 3 eller 4 maj). Antalet namnbärare är knappt 600, av dessa har ett dussintal det som tilltalsnamn.


  

Till er...Yvonne R x 2, Love, Margit & Anita för de fina kommentarerna =D

 

  

Den här bilden som jag hittade på nätet måste väl vara "Bonsai", festlig är den hur som helst tycker jag =) 

 

~ Lena ~

ANNONS
Av Lena - 26 april 2010 14:58


  

Lyckoklöver - Oxalis triangularis

 

 

Dagens citat el ordspråk:

"Framgång beror bara på tur. Fråga en som har misslyckats."

Källa: E.W

 

 

Dagens namn: Teresia, Terese

 

Teresia kommer antagligen från grekiskan och anses betyda jägarinna eller kvinna från Thera. Thera är en ö i Egeiska havet. Även om namnets ursprung är grekiskt så är det den spanska formen Teresia som har fått störst spridning. Namnet användes först i Sverige 1737 och kom in i almanackan 1865 då Karl XV:s bror, August av Dalarna, gifte sig med en Teresia. Antalet namnbärare är drygt 15 100, av dessa har runt 1 300 det som tilltalsnamn. Runt 3 300 stavar namnet Theresia.


Terese är liksom Teresia troligen av grekiskt ursprung och betyder samma sak. Det är ett mycket vanligt namn idag. Terese kan stavas på alla möjliga sätt. Den överlägset vanligaste stavningen är Therese. Antalet namnbärare är drygt 39 200, av dessa har runt 15 900 det som tilltalsnamn.


  




Till er för uppskattade kommentarer...Ragnvi, Ruth, Margit & Yvonne K =D

 

  

Nu har jag påbörjat första fasen av adressändringen...

 

Eftersom mannen haft egen firma under alla år och vi inte velat ha vår post liggande i den postlåda vi har nere vid vägen där vi bor (då vi tidigare varit hemifrån hela dagarna) har vi haft en alternativadress med box i postrummet (numera placerad i entrén på ICA).

Tyvärr förfaller denna årshyra för boxen den 1 maj...och så snabbt kommer jag ju inte att flytta, den har jag iaf sagt upp idag, med eftersändning, så nu bor vi BARA här tills vidare. ;-)

 

~ Lena ~

Av Lena - 25 april 2010 16:02

  



Dagens citat el ordspråk:

"Det är den som går vilse som finner de nya vägarna."

Källa: Niels Kjaer



Dagens namn: Markus


Markus började användas som förnamn i Sverige på 1200-talet. Det står i almanackan för att hedra evangelisten Markus. I katolska länder har man till och med helgdag i dag. Markus var under antiken ett av de vanligaste romerska mansnamnen. Vad det betyder är oklart men den vanligaste teorin är att det är bildat av den romerske stridsguden Mars namn. På 1990-talet har namnet efter att länge ha legat i träda fått en riktig renässans som dopnamn. Antalet namnbärare är drygt 49 300, av dessa har runt 31 500 det som tilltalsnamn. Den klart vanligaste stavningen är Marcus. Grattis säger vi till fotomodellen Marcus Schenkenberg!


  



Tack för titten Ingmarie/Mimmi...inte lätt att kommentera när det egentligen inte finns något att kommentera *skratt*.


Eftersom jag valt att ha dagens ordspråk och namnsdag i min blogg känner jag att jag iaf vill göra ett inlägg varje dag...då ser ni ju iofs också att jag lever ;o)


Just nu händer det inte något i mitt liv värt att skriva om...men jag kommer med upplysningar så fort jag bedömer att de kan vara värda att sätta på pränt.


PS. Sonen har tagit fram sommarbilen och hade idag kört ner sina flickor för en shoppingrunda i Kungsbacka, men kände att han inte ville följa med på den, därför fick vi kärt besök av honom under tiden. =D


~ Lena ~

Av Lena - 24 april 2010 14:21


    

 

Dagens citat el ordspråk:

"En kändis är en person som arbetar hårt på att bli känd och använder svarta glasögon för att inte bli igenkänd."

Källa: Fred Allen

 


Dagens namn: Vega


Vega kommer från arabiskan och är namnet på den ljusstarkaste stjärnan i stjärnbilden Lyran. Namnet togs in i almanackan år 1901 för att hedra Adolf Fredrik Nordenskiöld som just den 24 april 1880 återkom under triumf till Stockholm efter att ha seglat igenom Nordostpassagen 1878-80 med fartyget Vega. Antalet namnbärare är runt 1 500, av dessa har omkring 900 det som tilltalsnamn.


  


Till er...Anita, Love, Lambergsfrua, Ruth & Margit för uppskattade kommentarer !!!

 

~ Lena ~

Av Lena - 23 april 2010 15:47


  



 

 

Dagens citat el ordspråk:

"Att publicera sig är mannens motsvarighet till barnafödande."

Källa: Richard Acland

 


Dagens namn: Georg, Göran

 

Georg kommer från grekiskans georgós som betyder jordbrukare. S:t George var en cappadokisk riddare i kejsar Diocletianus livvakt och då kejsaren började förfölja de kristna tog han avsked och uttryckte sitt missnöje. För det blev han fängslad, torterad och avrättad år 295. Den äldsta berättelsen som är känd om S:t George är fylld av de mest fantastiska mirakel; han avrättades tre gånger, varefter han höggs i småbitar, begravdes djupt ner i jorden och förbrändes i eld, men varje gång återuppstod han igen pigg och nyter. Sedan 1200-talet är han avbildad som riddare och stridande mot en drake och som sådan blev S:t George mycket populär under medeltiden. Till Sverige kom namnet under 1100-talet, fast då som Göran. S:t George är alla riddares, soldaters och hästars skyddshelgon. Framför allt är han Englands speciella skyddshelgon, och i modern tid även scoutrörelsens skyddspatron. Antalet namnbärare är drygt 29 200, av dessa har runt 4 800 det som tilltalsnamn. Omkring 3 700 stavar namnet som det gamla helgonet, George.


Göran är den svenska formen för Georg och har således samma betydelse. Göran stavades förr i tiden med J, alltså Jöran eller Jören. Det var ett modenamn mellan 1930 och 1960. Antalet namnbärare är runt 94 600, av dessa har omkring 29 000 det som tilltalsnamn. Cirka 300 stavar med gammalstavningen Jöran. Några kända författare och skribenter heter Göran. Grattis Göran Sonnevi, Göran Palm, Göran Greider, Göran Hägg och Göran Rosenberg! Grattis även till vår före detta statsminister Göran Persson!


 


Till er...Lambergsfrua, Ruth & Ragnvi x 2 för era kommentarer =D

  

~ Lena ~

Av Lena - 22 april 2010 17:05

  



 

Dagens citat el ordspråk:

"Av alla djur är människan det enda som är grymt. Hon är den enda som orsakar smärta för njutning."

Källa: Mark Twain

 

 



Dagens namn: Allan, Glenn


Allan är ursprungligen keltiskt och kan betyda fred. Kelterna, eller gallerna (som de kallades i nuvarande norra Frankrike och Belgien), befolkade ett bälte från Centraleuropa till Brittiska öarna. På 200-talet före Kristus började romarna och germanerna att tränga undan kelterna. Allan kom till Sverige i mitten av 1800-talet och har sedan dess pendlat i popularitet, från att ha varit mycket vanligt under framför allt 1920-talet är det mycket ovanligare i dag. Antalet namnbärare är runt 27 700, av dessa har omkring 6 600 det som tilltalsnamn. Den absolut vanligaste stavningen är Allan men bland de yngsta är stavningen Alan vanligare. En känd Allan var den folkkäre skådespelaren Allan Edwall. En annan känd namnbärare är den socialdemokratiske politikern, journalisten, EU-kommissionären med mera, Allan Larsson. Grattis på namnsdagen!


Glenn är ursprungligen ett keltiskt namn, Gleann, som betyder smal dalgång. Glenn är ett relativt vanligt namn i England och det är därifrån vi svenskar lånat namnet. År 1908 kom Glenn in i almanackan. Antalet namnbärare är runt 5 100, av dessa har omkring 3 200 det som tilltalsnamn. Fotbollsspelare med namnet Glenn verkar ha en förmåga att lyckas; titta bara på Glenn Hysén, Glenn Strömberg och Glenn Schiller, tre duktiga svenska fotbollsspelare, alla från Göteborgstrakten.


  


Till er...Margit, Ingmarie/Mimmi, Ruth & Anita för alltid lika uppskattade kommentarer.

 

 

   

 Denna bild är lånad från nätet.

 

Ett otroligt arbete har min dotter utfört här idag...hon har rensat ut allt ur mina garderober som inte längre passar mig, samt en del som hade utgångsdatum för längesedan *fniss*. Väskor, skor, skärp och lite annat rensade hon också ut...det blev några säckar, vilka hon även tog med sig för att skänka till bättre behövande. Det känns sååå skönt nu...hade aldrig klarat detta själv !!!

 

Så än en gång stort TACK till dig älskade dotter =D

 

~ Lena ~

Av Lena - 21 april 2010 17:15


  

 

 

Dagens citat el ordspråk:

"Jag var mycket dyster över att jag saknade skor. Tills jag mötte en som saknade fötter."

Källa: C. T. Valdring

 


Dagens namn: Anneli, Annika


Anneli är ursprungligen en smeknamnsform för namn som till exempel Anne-Louise. Anneli har förekommit i Sverige sedan slutet av 1800-talet. Antalet namnbärare är runt 27 400, av dessa har omkring 15 400 det som tilltalsnamn. Grattis säger vi till dansaren Anneli Alhanko!


Annika är en diminutivform av Anna. Annas ursprung i sin tur är lite osäkert, antingen kommer det från det hebreiska Hanna som betyder benådad, eller så är det helt enkelt ett babyord för mamma. Annika är känt i Sverige sedan 1400-talet, fast då stavades det Anneke. Namnet upplevde sin storhetsperiod under framför allt 1950- och 1960-talen. Tänk bara på Pippi Långstrumps kompis Annika. Antalet namnbärare är runt 40 000, av dessa har drygt 31 900 det som tilltalsnamn. Grattis säger vi till programledaren Annika Jankell!













  



Till dig Ruth för dina alltid uppskattade kommentarer =D

 

~ Lena ~

Presentation

Vädret

Fråga mig

7 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
       
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2010
>>>

Skriv gärna en hälsning

Arkiv

Senaste inläggen

Länkar till mina bloggvänner

Flagcounter fr.o.m. 2010-05-02

free counters

Mina bokmärken

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ Mitt liv och mina tankar med Blogkeen
Följ Mitt liv och mina tankar med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se