Mitt liv och mina tankar

Alla inlägg under april 2010

Av Lena - 14 april 2010 20:20

    

Blommande trottoar - Bougainvillea 

 

 

Dagens citat el ordspråk:

"Doften är blommans död."

Källa: Friedrich Hebbel

 

 


 Dagens namn: Tiburtius

 

Tiburtius är ursprungligen ett romerskt släktnamn bildat av stadsnamnet Tibur. Tiburtius står i almanackan till minne av en fornkristen martyr som levde på 200-talet, om vilken man inte vet särskilt mycket. Enligt folktraditionen anses Tiburtiusdagen vara den första sommardagen, en dag då vädret spelar en viktig roll. I Jämtland sa man att ”den dagen stiger björnen ur idet, men är det snöigt går han och lägger sig 14 dar till”. Oavsett väder visas de nyfödda björnungarna på Skansen upp just i dag. Men vi får hoppas att det inte blir alltför vackert väder, för då blir enligt traditionen sommaren regnig och kall. Antalet namnbärare är bara något mer än 30, av dessa har färre än tio män Tiburtius som tilltalsnamn.


  



 

Till er… Yvonne K, Ingmarie/Mimmi, Yvonne R & Anita för kärkomna kommentarer =D

 

~ Lena ~  

Av Lena - 13 april 2010 21:43


  

 

    

 

Som väl var hade vi en inbokad städdag i dag och det var välbehövligt för det var inte klokt så många änglar som varit här på besök...att döma av alla tofflor under sängen *skratt*.

 

   

 

Dagens citat el ordspråk:

"Fred kommer inifrån. Sök den inte utifrån."

Källa: Buddha

 



 Dagens namn: Artur, Douglas

 

Artur är ett engelskt namn av keltiskt ursprung som möjligen kan betyda stark som en björn. Enligt en annan teori går namnet tillbaka till det romerska familjenamnet Artorius. En känd Artur var den keltiske kung som enligt sagan samlade sina riddare kring det runda bordet i slottet Camelot.

Antalet namnbärare är runt 12 300, av dessa har omkring 2 200 det som tilltalsnamn. Runt en fjärdedel stavar namnet Arthur. Grattis säger vi till sportreportern Artur Ringart!


Douglas är från början ett skotskt klannamn som sedan 1500-talet används som förnamn. Den något märkliga betydelsen är från den mörka strömmen. Det är också ett keltiskt flodnamn, huvudstaden på ön The Isle of Man heter Douglas (uttalas Doolish). En mycket känd Douglas var den amerikanske generalen Douglas MacArthur. Han hade befäl över de amerikanska Stilla havs-styrkorna under det andra världskriget, blev sedermera ansvarig för ockupationen och återuppbyggnaden av Japan efter kriget, och hade i början av Koreakriget befälet över de förenade FN-styrkorna som skulle slå tillbaka de nordkoreanska kommunisternas attack på Sydkorea. Douglas började användas i Sverige under förra seklet och har under de senare åren alltmer ökat i popularitet. Antalet namnbärare är runt 3 300, av dessa har cirka 1 500 det som tilltalsnamn.


  




Till er… Ruth, Charlotte, Skomakar Lisa & Yvonne R

för uppskattade kommentarer =)

 

~ Lena ~

Av Lena - 12 april 2010 07:45


  

 

 

Dagens citat el ordspråk:

"Den vise lyser utan att blända andra."

Källa: Chuang Tzu

 


 Dagens namn: Liv

 

Liv är ett fornnordiskt namn och kommer från isländskans hlif som betyder värn, skydd, men det associeras ibland även med ordet liv. I den nordiska gudasagan där hela världen går under i Ragnarök överlever endast en kvinna, Hlif. I dag är Liv mest känt genom norskfödda skådespelaren Liv Ullman. Namnet har blivit vanligare de senaste åren. Antalet namnbärare är runt 2 200, av dessa har omkring 1 300 det som tilltalsnamn.


  


Till er… Margit, Yvonne R & Ragnvi för kommentarerna =)

 

  

 

Ibland, men som väl är med långa mellanrum har jag en natt när jag inte kan sova, och i natt var en sådan natt. Försökte först att läsa mig trött, men kunde inte koncentrera mig, gick därför upp och satte mig här vid datorn kl 03.00 Såg en del TV-program på webben och sedan var det spel och patiensers tur. Nu när det gått några timmar känner jag mig "mogen" för sängen igen, det värsta är att min förvridna dygnsrytm blir värre än värst...men det spelar ju i och för sig ingen roll...på det här stället är det ändå inget som är normalt just nu.

 

    

~ Lena ~

Av Lena - 11 april 2010 13:09


  

 

Dagens citat el ordspråk:

"Att fiska är den enda filosofi man blir mätt av."

Källa: Peter Bamm

 


 Dagens namn: Ulf, Ylva

 

Ulf är ett gammalt nordiskt namn som är detsamma som ulv. Det återfinns ofta på runstenar. Namnet var mycket vanligt i äldre tider men fick sin renässans först på 1900-talet. Antalet namnbärare är runt 66 000, av dessa har omkring 38 200 det som tilltalsnamn. Grattis kan vi i dag säga till bland andra radiomannen Ulf Elfving, förre detta Europaministern Ulf Dinkelspiel och till Ulf Lundell, vars första LP fick det passande namnet ”Vargmåne”.


Ylva är också det ett gammalt nordiskt namn. Det är den feminina formen av Ulf med betydelsen varghona. En historisk Ylva var Ingrid Ylva, mor till Birger Jarl. Antalet namnbärare är runt 9 700, av dem har omkring 7 300 det som tilltalsnamn. En känd Ylva är S-politikern Ylva Johansson, grattis!


  


Till Love & Yvonne K för era kära kommentarer =D

 

   ~ Lena ~

Av Lena - 10 april 2010 13:06


    

 

Dagens citat el ordspråk:

"En vän är en person som kommer när andra försvinner."

Källa: Walter Winchell

 


 Dagens namn: Ingvar, Ingvor

 

Ingvar är ett nordiskt namn sammansatt av gudanamnet Ing och ett ord som betyder krigare, betydelsen är ungefär Guden Ings kämpe. En känd vikingahövding Ingvar slogs i Gårdarike, det vill säga Ryssland på 1000-talet. Ingvar har funnits i almanackan sedan 1901. Antalet namnbärare är runt 51 000, av dessa har omkring 8 600 det som tilltalsnamn. I dag har bland andra förre statsministern Ingvar Carlsson namnsdag, liksom skådespelaren. Grattis kan vi också säga till Ingvar Kamprad, Ikeas skapare som vi har att tacka för att det är så billigt att inreda våra hem.


Ingvor har också med gudanamnet Ing att göra och betyder ungefär skyddad av guden Ing. Runt 2 400 kvinnor heter Ingvor, av dessa har omkring 1 400 det som tilltalsnamn.






  


Till Margit & Yvonne K som tack för era alltid lika välkomna kommentarer =)


~ Lena ~

Av Lena - 9 april 2010 13:30


  

 

Dagens citat el ordspråk:

"Barn i tonåren borde också ha barn i tonåren. Då skulle de lättare förstå problemen."

Källa: Gunilla Dahlgren

 


 Dagens namn: Otto, Ottilia

 

Otto är ett forntyskt namn som betyder något i stil med välbesutten och rik. Namnet kom in i almanackan 1776 för att hedra biskop Otto av Bamberg, Pommerns apostel som levde på 1100-talet.

Antalet namnbärare är omkring 10 400, av dessa har runt 2 300 det som tilltalsnamn.


Ottilia härstammar från flera forntyska namn som betyder rikedom (se Otto ovan) . Ett tyskt helgon med detta namn föddes blind. Men när hon döptes till kristen blev hon seende. Ottilia levde någon gång på 600-, 700-talen och är ett katolskt skyddshelgon mot ögon- och öronsjukdomar. År 1901 togs namnet in i almanackan. Antalet namnbärare är runt 3 700, av dessa har omkring 300 det som tilltalsnamn.




  


Till er...Skomakar Lisa, Stinalill, Ruth & Irja för kommentarerna :*)

 

 


Musik med privata minnen som ännu berör =)

 

~ Lena ~

Av Lena - 8 april 2010 12:44


  

 

Dagens citat el ordspråk:

"Jag hör och jag glömmer. Jag ser och jag kommer ihåg. Jag gör och jag förstår."

Källa: Konfucius

 


 Dagens namn: Nadja, Tanja

 

Nadja har kommit till Sverige från Finland och är en förkortning av det ryska namnet Nadeschda som betyder hopp. Under 1980-talet blev Nadja ett ganska vanligt förnamn. Namnet fick sin plats i almanackan först 1993. Antalet namnbärare är runt 2 100, av dessa har omkring 1 600 det som tilltalsnamn.


Tanja är ett ryskt namn som har använts i Sverige sedan början av 1900-talet. Det är ett smeknamn för Tatjana, betydelsen är okänd. Tatjana var namnet på en grekisk-katolsk martyr. Under 1970- och 1980-talen ökade Tanja kraftigt i popularitet. År 1990 var det ett av de 140 vanligaste tilltalsnamnen men därefter har populariteten sakta dalat. Antalet namnbärare är runt 2 200, av dessa har omkring 1 800 det som tilltalsnamn.




1000 tack för mejlkommentaren och de smickrande orden kära Anette…skriver snart tillbaka ;o)

 

   

    


Till er…Anne-Marie, Irja, Skomakar Lisa, Love & Gunnel för uppskattade kommentarer =)

 

  

 

Fick idag skriftligt besked från kommunen att min ansökan om särskilt boende beviljats (kände ju att det skulle bli så redan då vår biståndshandläggare var här på hembesök), men nu har jag det på papper också.

Så nu är ytterligare ett trappsteg taget...och så snart ett lämpligt boende kan erbjudas kommer beslutet att verkställas. 

 

 

~ Lena ~

Av Lena - 7 april 2010 01:15


  

Idag är det vår bröllopsdag...efter fyra års förlovning gifte vi oss 1962...ännnu minns jag allt som om det vore igår, och undrar bara...vart har alla åren tagit vägen ???

 

  

 

 

 Dagens citat el ordspråk:

"Det finns få dygdiga kvinnor som inte är trötta på att vara det."

Källa: François de la Rochefoucauld

 


 Dagens namn: Irma, Irmelin

 

Irma är en tysk kortform för det forntyska namnet Irmgard. Irm är namnet på en germansk gud. Namnet betyder ungefär hon som skyddas av Irm. Fem helgon heter Irmgard och därför finns namnet i almanackan. På 1800-talet ersatte formen Irma Irmgard i Sverige. Namnet var som populärast vid sekelskiftet. Antalet namnbärare är runt 9 400, av dessa har omkring 6 500 det som tilltalsnamn. Vi kan gratulera sångerskan och skådespelaren Irma Schultz på namnsdagen!


Irmelin är ett tyskt namn, en diminutivform av forntyska namn som började på Irmin (se Irma ovan). Irmelin har aldrig varit vanligt och bland de yngsta finns det bara en handfull som lystrar till Irmelin. Antalet namnbärare är runt 170, av dessa har ett sextiotal det som tilltalsnamn.


  




Till er… Ing-Marie & Anders för älskvärd kommentar !!!

 

~ Lena ~

Presentation

Fråga mig

7 besvarade frågor

Vädret

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< April 2010 >>>

Skriv gärna en hälsning

Arkiv

Senaste inläggen

Länkar till mina bloggvänner

Flagcounter fr.o.m. 2010-05-02

free counters

Mina bokmärken

Kategorier

Tidigare år

Sök i bloggen

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards